Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitatie blocata, la Spitalul Judetean

ro

08 Sep, 2007 00:00 1595 Marime text
1189193834.jpg

Din cauza numeroaselor contestatii, procedurile de selectie a societatii care va aproviziona unitatea cu medicamente pot dura si sapte luni

ZIUA de Constanta a prezentat, in editiile precedente, faptul ca farmacia celui mai mare spital din judet se va externaliza. Spitalul Judetean Constanta este prima unitate din tara care trece la fapte. La aproape o luna, purtatorul de cuvant al institutiei, dr. Florian Stoian, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca licitatia privind alegerea firmei care va asigura aprovizionarea cu medicamente a fost blocata. Motivul il reprezinta mai multe reclamatii privind desfasurarea procedurilor adresate Comisiei Nationale de Rezolvare a Contestatiilor. Potrivit lui Stoian, aparitia contestatiilor va intarzia externalizarea farmaciei spitalului, iar procesul se poate finaliza chiar si dupa sapte luni. Potrivit legii, urmatoarea etapa nu se poate desfasura decat dupa rezolvarea tuturor contestatiilor. "Licitatia a fost blocata dupa achizitionarea Caietului de sarcina de catre cele 12 firme inscrise in competitie", a declarat reprezentantul SCJU.

Motivele contestatiilor sunt diverse

Conform declaratiilor lui Florian Stoian, contestatarii licitatiei sunt nemultumiti de o serie de aspecte mai mult sau mai putin importante. Astfel, o societate s-a plans CNRC vizavi de unul dintre criteriile impuse de SCJU in selectia firmei castigatoare. "De ce se tine cont de cifra de afaceri a societatilor inscrise in competitie, a fost una dintre intrebarile adresate CNRC", a precizat Stoian. In opinia acestuia, prevederea este fireasca, deoarece firma care va achizitiona caietul si se va ocupa de aprovizionare trebuie sa aiba o cifra de afaceri foarte mare. "Noi nu ne putem permite sa ne jucam cu medicamentele intr-un spital de asemenea anvergura", a adaugat reprezentantul SCJU. In privinta firmei castigatoare, pretentiile conducerii spitalului sunt clare. "Societatea va asigura un volum mare de medicamente intr-un timp scurt, astfel incat sa fie excluse sincope in aprovizionare", apreciaza Stoian. In opinia reprezentantilor SCJU, motivele pentru care se apeleaza la o firma privata sunt asigurarea medicamentelor in timp real si eliminarea birocratiei. Unitatea selectionata va fi "cel mai probabil, un lant de farmacii care va trebui sa raspunda comenzilor date de spital", a precizat purtatorul de cuvant al institutiei. Acest lucru se va face, bineinteles, in limita unui buget alocat de SCJU. Reprezentantul SCJU a declarat ca, in acest an, au existat cateva disfunctionalitati in privinta asigurarii stocului de medicamente, insa nu majore. "Nu am avut goluri in aprovizionare, asa cum s-a intamplat acum cativa ani, cand pacientii erau nevoiti sa cumpere solutiile perfuzabile, branulele si antibioticele", sustine Stoian. La ora actuala, farmacia din cadrul SCJU functioneaza in regim permanent, masura implementata cu greu de actuala conducere, care permite medicilor administrarea in orice moment a medicamentelor necesare. Potrivit reprezentantului SCJU, inainte de introducerea programului non-stop, au existat situatii care necesitau medicamente de maxima urgenta si farmacia era inchisa, iar pacientii in pericol. Desi este convins de necesitatea externalizarii farmaciei SCJU, Stoian afirma ca, in general, in ceea ce priveste materialele sanitare si medicamentele, lucrurile au mers pe o panta buna.

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii