Luni şi marţi, creştin-ortodocşii celebrează două sărbători importante. Ce sfinţi sunt prăznuiţi
Luni şi marţi, creştin-ortodocşii celebrează două sărbători importante. Ce sfinţi sunt prăznuiţi
25 Dec, 2016 19:15
ZIUA de Constanta
4369
Marime text
Creştin-ortodocşii prăznuiesc astăzi Naşterea Domnului, sărbătoare cunoscută în popor sub numele de Crăciun. Mâine şi poimâine însă sunt alte două sărbători importante, care sunt notate cu cruce roşie în calendarele creştin-rotodoxe.
Astfel, la data de 26 decembrie prăznuim sărbătoarea cu numele de "Soborul Maicii Domnului." Cuvânt bisericesc, "sobor" înseamnă"adunare de oameni" și în împrejurarea de acum el vrea să spună două lucruri: întâi, cuvântul acesta este o chemare către cei credincioși, să ne adunăm astăzi, în cinstea Maicii Domnului, aici pe Pământ; dar, pe de altă parte, cuvântul "sobor" ne aduce aminte că Maica Domnului se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinților fericiți din ceruri și că, așa fiind, adunarea noastră de astăzi, de pe pământ este, de fapt, o împreună-prăznuire a noastră cu cetele tuturor Sfinților și Îngerilor din ceruri, conform creştinortodox.ro.
În această zi, este celebrat şi Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana.
În ultima zi de Crăciun, pe 27 decembrie, este prăznuit Sfântul Apostol Ștefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos. Acesta era iudeu de neam, din seminția lui Avraam. Mărindu-se numărul creștinilor după întemeierea Bisericii și crescând numărul cererilor pentru diverse slujiri ale Apostolilor, au fost aleși din cadrul comunității, șapte bărbați "plini de Duh Sfânt și de înțelepciune". Aceștia aveau menirea să slujească atât în cadrul slujbelor religioase cât și să supravegheze bună orânduială la mesele comune. Primul dintre aceștia a fost Ștefan, iar ceilalți șase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae. Rolul lor în Biserică primară depășea cu mult rolul pe care îl iau diaconii în zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau și ajutau la desfășurarea cultului aparținând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim, scrie realitatea.net
Sfântul Ștefan cunoștea foarte bine Scriptură și propovăduia cu multă putere pe Hristos. Saducheii și fariseii au pus niște bărbați să spună că L-au auzit rostind cuvinte de hulă împotrivă lui Moise și a lui Dumnezeu. În vremea aceea, blasfemia era pedepsită cu moartea. Ajuns în față sinedriului, i-a înfruntat pe judecători, iar aceștia au cerut că Ștefan să fie ucis cu pietre. În acele momente, Sfântul Ștefan a avut o viziune în care l-a văzut pe Hristos „stand de-a dreaptă lui Dumnezeu. Și a zis: Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreaptă lui Dumnezeu.“ (Faptele Apostolilor)
Sursă foto: realitatea.net
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii