Mamografiile de la Spitalul Judetean, sistate pana in 2011
Mamografiile de la Spitalul Judetean, sistate pana in 2011Mamograful de la Spitalul Clinic Judeţean se găseşte la parterul unităţii sanitare şi este unul performant, cu ajutorul căruia se poate face puncţie chiar în interiorul nodulului, se recoltează probe care sunt trimise apoi la laborator şi se stabileşte dacă formaţiunea este de natură malignă sau benignă.
Mamografia este cea mai bună metodă radiologică disponibilă astăzi ce poate detecta precoce cancerul de sân. Este o metodă ideală şi indispensabilă pentru femeile mai în vârstă de 40 de ani, ce au un risc crescut de a face cancer de sân.
Efectuarea unei mamografii este rapidă şi durează doar câteva secunde. Plăcile vor presa uşor asupra sânului şi îl vor face să se aplatizeze suficient cât ţesutul mamar să fie vizualizat cel mai bine pe mamografie.
Dacă o mamografie este normală, ea poate fi repetată la fiecare doi ani pentru femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, şi odată pe an la femeile ce au peste 50 de ani, sau în funcţie de cum consideră medicul radiolog.
Mamografia poate detecta peste 85% din tumorile sânului, iar rezultatele sunt mai bune dacă screeningul este corelat cu examinarea fizică. Este evident că examenul screening la femeile peste 50 de ani reduce numărul de decese datorate cancerului de sân. Oricum, la femeile mai tinere de 50 de ani, examenul screening al sânului cu raze X oferă beneficii minime sau deloc. Din păcate, doctorii nu sunt mereu de acord cu perioadele când trebuie să se efectueze o mamografie de bază sau cine ar trebui să beneficieze de ea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp