Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:21 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marian Foca, fara contracandidat pentru functia de lider

ro

15 Jan, 2004 00:00 931 Marime text

Mai rau ca inainte de Revolutie

Ieri, la Casa de Cultura s-au desfasurat alegerile la sindicatele care apartin la Constanta de Filiala CNSLR Fratia * Dupa cum prezentam in editia de ieri, nimeni nu a indraznit sa se inscrie in plus pentru unul dintre posturile de conducere ale Biroului Executiv, cu atat mai mult pentru cel de lider al confederatiei * Prin urmare, functiile au revenit celor care le-au ocupat si pana acum * Acestia au fost realesi cu o majoritate covarsitoare de voturi

La Casa de Cultura a avut loc, ieri, Conferinta de alegeri a Uniunii Judetene CNSLR Fratia Constanta. La eveniment au participat, alaturi de membrii de sindicat, vicepresedintele CNSLR, Petre Tancau, consilierul de stat al premierului Adrian Nastase, Valentin Mocanu, prefectul Constantei, Gheorghe Martin, deputatul Tudor Balta, viceprimarul Gheorghe Dontu, directorul DDFSS, Constantin Bragaru, directorul CJP, Delia Greavu, reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie si ai Jandarmeriei. Ordinea de zi a conferintei a cuprins opt puncte, respectiv prezentarea spre aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a conferintei de alegeri, raportul de activitate, cuvantul invitatilor, excluderi, raportul comisiei de revizie si control pe anul 2003, amendamente la statut, alegerea pe functii a membrilor Biroului Operativ si a Comisiei de revizie si control si Rezolutia. Regulamentul de organizare si functionare a conferintei de alegeri a fost imediat aprobat, asa ca s-a putut trece rapid la raportul de activitate. Acesta a fost citit de Marian Foca, fostul si actualul presedinte al CNSLR Fratia, si a continut doar cuvinte de lauda la adresa filialei constantene. Dupa ce si acest punct pe ordinea de zi a fost epuizat, a venit randul invitatilor sa-si exprime multumirea fata de colaborarea cu sindicatele in general si, in special, cu CNSLR. Primul care a luat cuvantul a fost Petre Tancau. Acesta a avut numai cuvinte de lauda la adresa filialei constantene, care nu numai ca a rezolvat toate problemele aparute la nivel local, dar a reusit toate aceste performante in conditiile in care nu a avut decat venituri proprii. Urmatorul vorbitor a fost prefectul Gheorghe Martin. "Eu stiu ca este o adunare de re, pardon, alegere", a precizat acesta. Prefectul a mai facut referire la atentia deosebita pe care o va acorda Guvernul anul acesta in relatia cu sindicatele. Si anul trecut a existat o colaborare cu sindicatele, in sensul ca au avut loc foarte multe intalniri cu acesta, in urma carora s-a constatat ca multe dintre problemele ridicate de diferite sindicate nu erau rezolvate deoarece nu erau cunoscute. Consilierul premierului, Valentin Mocanu, a facut referire la protocolul de colaborare dintre CNSLR Fratia si PSD, semnat la Sinaia. Acesta a precizat ca protocolul este dovada ca cele doua entitati au considerat ca isi pot da mana pentru a rezolva problemele cetatenilor. Printre cei care au luat cuvantul s-a numarat si viceprimarul Gheorghe Dontu. Acesta a precizat ca il apreciaza pe prefectul Martin deoarece face pe agentul electoral al lui Foca. "Mi-as dori si eu un astfel de agent electoral", a adaugat Dontu. Constantin Bragaru, directorul DDFSS, a felicitat si el CNSLR pentru activitatea de pana acum si a declarat ca exista o relatie privilegiata cu filiala constanteana datorita semnarii protocolului cu PSD si in speta si cu Ministerul Muncii.

Excluderi din CNSLR

La conferinta de ieri, Marian Foca a anuntat ca patru sindicate au fost excluse din cadrul filialei constantene din cauza dizolvarii acestora. Este vorba de Agroind Tour, care avea 35 de membri, sindicatul din societatea Rommega, care avea 15 membri, sindicatul din societatea Ovidiu, respectiv baza 13 Ovidiu si Asociatia Evaluatorilor si Contabililor Autorizati (CECAR). Tot in cadrul conferintei s-a prezentat si raportul comisiei de revizie si control pe anul trecut. Astfel, veniturile realizate in 2003 de CNSLR Constanta au fost de 1,6 miliarde lei, din care 848,7 milioane de lei au reprezentat cotizatiile membrilor. De asemenea, pe parcursul anului trecut s-au cheltuit 1,4 miliarde lei, din care 146 de milioane de lei pentru organizarea de greve si transportul aferent deplasarii pentru deplasarea la diverse manifestatii de acest gen.

Modificari de statut

Pe ordinea de zi a conferintei au figurat si anumite modificari de statut. Toate propunerile au fost aprobate in unanimitate. Astfel, Tiberiu Plesu a fost ales prim-vicepresedinte onorific al CNSLR, deoarece statutul de inspector sef al ITM nu-i mai permitea sa detina o functie executiva intr-un sindicat. Marian Foca a precizat ca a inventat functia de prim-vicepresedinte onorific si a spus membrilor ca se vor convinge de cat este de util Plesu in lupta cu talharii. De asemenea, s-a aprobat largirea B.O. de la 11 la 12 membri. O alta modificare s-a referit la organizarea de catre B.O. a doua sedinte lunare sau ori de cate ori este nevoie. Totodata, s-a votat ca prerogativele presedintelui, atunci cand acesta este plecat, sa fie preluate de unul dintre vicepresedinti, dupa ce acesta este ales in B.O. Ultima modificare a adus majorarea cuantumului cotizatiei pe membru de sindicat, in cazul sindicatelor nefederalizate, de la 0,5 la 0,6 procente din salariul minim pe economie.

Alegeri si realegeri

In fine, ultimul punct pe ordinea de zi a fost alegerea pe functii a membrilor Biroului Operativ si a Comisiei de revizie si control. Dupa cum aminteam in editia de ieri, pentru aceste alegeri nu a existat nici o surpriza, in sensul ca toti candidatii sunt de fapt vechii candidati, cu exceptia functiilor nou infiintate. Astfel, pe lista pentru candidaturi Marian Foca a fost singurul care a candidat pentru functia de presedinte al filialei constantene a CNSLR Fratia. Tot fara contracandidat a participat la aceste alegeri si Gheorghe Ungureanu, secretar general al filialei. Nici la functiile de vicepresedinti si secretari nu au fost surprize, candidati fiind tot cei care pana acum au ocupat aceste functii. Singurele nume noi au fost pentru posturile care au fost introduse acum, respectiv unul de vicepresedinte si un altul pentru secretar. Astfel, pentru cele cinci functii de vicepresedinti au candidat Costica Grosu, Gheorghe Catu, Gheorghe Agop, Ani Bors si Niculae Rosu, acesta din urma candidand pe postul recent infiintat. Pentru functiile de secretari, pe lista s-au inscris tot persoanele care au ocupat aceasta functie si pana acum, respectiv Costica Dram, Dumitru Ianca, Gheorghe Topoleanu, Nicolae Mocanu si Dragomir Traian, pentru cel de-al cincilea post infiintat. Alegerile propriu-zise au durat foarte putin, la fel ca si numararea voturilor si validarea lor. Astfel, toti candidatii au fost realesi in unanimitate, cu mici exceptii, pentru urmatorii patru ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii