Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:27 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marsul disperarii

ro

26 Aug, 2003 00:00 1036 Marime text

Tractor de la casare si cosciuge pe strazile Constantei

Astazi, taximetristii vor protesta pe principalele artere de circulatie * O fanfara va interpreta cantece de durere si doliu si marsul funebru * Potrivit organizatorilor, la actiune a fost anuntata prezenta a aproximativ o mie de taximetre din Dobrogea * Acestia sunt nemultumiti de noua lege a taximetriei

Reprezentantii Federatiei Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania, ai Sindicatului Soferilor Pontus Euxinus 2003 Constanta si ai Asociatiei Operatorilor de Transport in regim de taxi si a taximetristilor independenti din Constanta, au anuntat, ieri, declansarea unui mars de protest care are ca scop sensibilizarea opiniei publice, a autoritatilor publice locale si centrale cu privire la impactul aplicarii Legii taximetriei asupra taximetristului independent si cetateanului, in forma ei actuala, incepand cu ianuarie 2004.Reprezentantii sindicatelor considera ca prin intrarea in vigoare a acestui act normativ taximetristul independent va fi eliminat iar taximetria se va transforma intr-un serviciu de lux inaccesibil majoritatii cetatenilor din cauza tarifelor extraordinar de mari rezultate din costurile aferente dotarii necesare, taxelor, impozitelor si exploziei nejustificate a preturilor la carburanti. Nemultumirile legate de actul normativ ce urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, respectiv Legea 38/2003 privind taximetria, a determinat reprezentantii mai multor sindicate de profil sa declanseze astazi un mars de protest la Constanta. Stefan Palade, presedintele Federatiei Solidaritatii sindicatelor Soferilor din Romania, a declarat ca acesta este un mars al disperarii la care sunt asteptate sa participe aproximativ 1000 de masini. Acesta a adaugat ca in ciuda interdictiilor primite cu siguranta la actiune vor participa si taximetristi de la firmele constantene Romaris, General Taxi si Mondial. Marsul va fi declansat la orele 10.00 iar plecarea se va face de pe bulevardul Aurel Vlaicu, va continua pe Tomis si se va opri la Prefectura Constanta. In fruntea coloanei va fi un tractor de un cal putere de la casare, cosciuge si, nu in ultimul rand, o fanfara care va interpreta cantece de durere si doliu si marsul funebru. Stefan Palade a precizat ca la actiune participa liderii tuturor filialelor patronatelor operatorilor de transport in regim de taxi din Dobrogea, respectiv de la Tulcea, Navodari, Medgidia si Mangalia. Acesta a mai adaugat ca de circa trei zile reprezentantii acestora sunt cazati pe litoral in asteptarea actiunii. Odata stationati in fata sediului Prefecturii Constanta, protestatarii vor inmana o motiune de protest prefectului Gheorghe Martin, presedintelui Consiliului Judetean, Stelian Dutu si nu in ultimul rand primarului, Radu Mazare. Palade a mai precizat ca motiunea de protest va cuprinde toate interesele care stau la baza intrarii in vigoare a Legii taximetriei precum si semnatarii acelor interese de peste 502 de dolari afaceri.

Marul discordiei

Principalele revendicari ale celor care vor participa astazi la marsul de protest sunt legate de Legea taximetriei. Acestia cer ca noul act normativ sa fie pus in aplicare cu cel putin un an mai tarziu, adica in loc de 01 ianuarie 2004 sa intre in vigoare un an mai tarziu. Taximetristii cer acest lucru ca urmare a costurilor necesare dotarii autorizarii soferilor de taxi care se ridica la aproximativ 1000 de euro. O alta motivati pentru care se cere amanarea intrarii in vigoare este legata de perioada foarte scurta de timp care a mai ramas pana la 01 ianuarie 2004 din cauza aparitiei cu intarziere a normelor metodologice. Totodata, participantii la actiune mai cer si modificarea anumitor prevederi din lege, legate de limitarea numarului de taximetre, distribuirea discriminatorie a autorizatiilor intre taximetristul independent si operatorul de transport, echiparea cu noile case de marcat avand in vedere ca aparatele de taxat sunt omologate pana in 2005, obligativitatea vopsirii masinii pentru taximetristii independenti, fixarea tarifelor minime si maxime de catre Autoritatile publice Locale, obligativitatea taximetristilor, deja atestati, de a urma noi cursuri, eliminarea sanctiunilor de ridicare a atestarii profesionale si a permisului de conducere si raportarea sanctiunilor la realitatile financiare romanesti. La revendicarile protestatarilor se adauga si modificari ale normelor metodologice, precum eliminarea conditiilor impuse pentru reprezentativitatea camerelor taximetristilor si a asociatiilor respectiv 10% taximetristi independenti si filiale persoane juridice in 50% din judete si eliminarea prevederilor privind indeplinirea onorabilitatii prin prezentarea unui indicator de solvabilitate prin care se asigura un nivel de 500 de euro pentru fiecare licenta de executie pe vehicul eliberata.

Revendicari locale

Pe langa nemultumirile legate de actul normativ care regelementeaza activitatea de taximetrie reprezentantii taximetristilor independenti au o serie de solicitari catre Consiliul Local Constanta. In primul rand ei cer fixarea unor locuri de asteptare in numar suficient si usor accesibile pentru client, amenajarea lor corespunzatoare si amplasarea in vaduri comerciale. Se mai cere interzicerea opririi si stationarii a altor autovehicule in spatiile locurilor de asteptare a taximetristilor si eliminarea din HCLM 210/2003 a sanctiunii referitoare la stationarea taxiurilor in afara locurilor de asteptare.

Amenintari dure

Participantii la marsul de astazi sunt hotarati ca in cazul in care revendicarile lor nu vor fi solutionate sa mearga pana la masuri extreme. "Va urma o etapa viitoare, probabil, si eu mi-as dori, sa trecem exact cum s-a intamplat si la Pitesti si la Craiova, pana la greva cu blocarea drumurilor judetene. Daca nici asa nu se rezolva, ca tot soferii de TIR-uri impreuna cu CFR-ul si cu toti angajatii din transporturi pregatesc o greva cum nu a mai fost in ultimii 14 ani, s-ar putea ca actiunea noastra sa atinga proportii nationale" a declarat Stefan Palade. Acesta a mai adaugat ca totul depinde de negocierile de astazi si de eventualele presiuni care se vor face. Organizatorii marsului de maine au mai adaugat ca cel de-al 37-lea oras in care se deplaseaza caravana disperarii este Constanta. urmatoarea oprire va avea loc, miercuri, la Tulcea unde, de asemenea, se pregatesc actiuni de protest. "Dupa Constanta si Tulcea depasim 39 de motiuni rezolvate cat de cat. Apoi ne vom deplasa cu tot alaiul de sute de mii de protestatari catre Bucuresti" a mai precizat Palade.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii