Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:36 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Martorii lu Iehova - 26 iunie, Ziua Internațională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri

ro

20 Jun, 2024 17:00 4858 Marime text
  • Ziua Mondială împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, marcată pe 26 iunie, a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1987.
 
Problema mondială a drogurilor este o provocare complexă ce afectează milioane de oameni din întreaga lume. Multe persoane care consumă droguri se confruntă cu stigmatizarea și discriminarea, care le pot dăuna și mai mult sănătății fizice și mintale și îi pot împiedica să acceseze ajutorul de care au nevoie.
 
Ziua Mondială împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, marcată pe 26 iunie, a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1987. Scopul acestei zile este de a sensibiliza opinia publică cu privire la problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate și de a încuraja acțiuni pentru reducerea consumului și traficului de droguri.
 
Obiective
  • creșterea conștientizării prin informarea publicului cu privire la riscurile și consecințele abuzului de droguri
  • promovarea inițiativelor de prevenție
  • sprijinirea tratamentului și reabilitării
  • încurajarea dezvoltării de servicii de tratament și reabilitare pentru cei afectați de consumul de droguri
  • combaterea traficului ilicit
 
Dependența de droguri: cauze și consecințe


 
De ce ajung unii să consume droguri? În cazul multora, curiozitatea, iar în cazul altora, problemele din sânul familiei sau diverse traume. Adolescenții, în special, sunt vulnerabili la presiunile colegilor și ale prietenilor.
 

Prietenii cu care îmi petreceam o mare parte din timp au început să se drogheze. Îmi spuneau că drogurile te fac să te simți mai bine, să uiți de toate problemele și să fii fericit, iar eu chiar de asta aveam nevoie în acel moment. Am început să mă droghez împreună cu ei și începuse să îmi placă. Simțeam că îmi dă o stare de liniște și uitam de toate problemele pentru moment”, spune un tânăr de 19 ani.

 
Consumul de droguri are multiple consecințe negative, afectând sănătatea fizică și mentală a individului, relațiile sociale și siguranța publică.
 
O persoană care consumă substanțe ilicite se poate confruntă cu probleme cardiovasculare, respiratorii și boli infecțioase. De asemenea, consumul cronic de droguri poate afecta memoria, capacitatea de concentrare și funcțiile cognitive generale. Poate duce la conflicte și tensiuni în cadrul familiei și la destrămarea relațiilor.

 

 Consumul de droguri în Romania

 
Raportul național privind situația drogurilor 2022, elaborat de Agenția Națională Antidrog (ANA), cuprinde cele mai recente date și informații legate de consumul și traficul de droguri în România care ne ajută să înțelegem mai bine amploarea și impactul acestei probleme.
 
10, 7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții (consum experimental).
 
6% dintre ei au consumat și în ultimul an.
 
Se remarcă o încetinire a ritmului de creștere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite.
 

Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populației tinere, cu vârsta între 15 și 34 de ani.
 
Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive fiind 13 ani.
 
 

Există o soluție


 
Milioane de oameni au reușit să învingă dependența de droguri prin diverse metode și programe de tratament. Succesul în recuperarea din dependența de droguri demonstrează că această problemă, deși complexă și dificilă, poate fi gestionată și depășită.
 
Tânărul menționat mai înainte a spus ce l-a ajutat sa se lase de acest viciu. El mărturisește: „Pentru că m-am lăsat ajutat de Biblie și de Martorii lui Iehova, am reușit să renunț la prietenii pe care îi avem în trecut, am reușit să lupt și să renunț la consumul de alcool în exces, la fumat ... și consum de droguri. Un alt mare ajutor a fost și site-ul jw.org, unde am găsit și diverse experiențe, unele asemănătoare cu a mea, de unde am înțeles că este posibil să mă schimb. Câteva dintre materialele care m-au ajutat mult au fost: Cum a intrat fericirea în viața mea și Răsplătiți pentru perseverența lor.”
 
jw.org, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, tradus în 1 090 de limbi, conține articole cu sfaturi utile și demne de încredere pentru cei care se confruntă cu dependența de droguri.
 
Cum pot să mă las de droguri?
 
Te poate ajuta Biblia să învingi dependența de droguri?
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Martorii lui Iehova Agresiunile împotriva femeilor. Vor lua vreodată sfârșit?

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii