Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:38 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masa de Revelion fara E-uri

ro

28 Dec, 2002 00:00 799 Marime text

Produsele naturale contra celor cu aditivi

Conform unui studiu, romanii utilizeaza aproape 200 de aditivi * Vina existentei acestor produse nocive pentru corp apartine producatorilor care nu se dau in laturi sa foloseasca din plin E-urile # Problema cu aditivii i-a speriat pe multi, de aceea prefera sa achizitioneze produse naturale * In ultimele trei zile, vanzarile la produsele naturale au crescut cu aproape 50% decat luna trecuta

In aceste zile, gospodinele pregatesc bunatatile pentru noaptea de Revelion, fiecare incercand sa gateasca mancaruri si prajituri cat mai bune si gustoase. Pentru multe dintre ele salvarea o reprezinta legumele, cremele si frisca instant. Astfel, se scapa de calvarul realizarii unei maioneze sau a unei creme fara a mai exista riscul ca din greseala acestea "sa se taie". Insa, daca analizam etichetele acestor produse indispensabile, descoperim ca cel mult 10% dintre ele sunt sanatoase. Este vorba despre aceleasi E-uri adaugate in toate alimentele, E-uri care conserva, ingroasa, dau culoare si gust si care, in marea lor majoritate, sunt sintetice si periculoase pentru organismul uman.Conform unui studiu, romanii utilizeaza aproape 200 de aditivi. Din pacate, vina existentei acestor produse nocive pentru corp apartine producatorilor care nu se dau in laturi sa foloseasca din plin E-urile, precum si lipsa unui sistem mai bun de verificare. Potrivit Ordinului 438/295, emis de ministrul Sanatatii si Familiei si ministrul Agriculturii, ordin care va intra in vigoare in octombrie anul viitor, producatorii vor fi nevoiti sa foloseasca numai aditivii acceptati de Uniunea Europeana. Exceptie de la E-uri fac mirodeniile ambalate in plic (cuisoare, chimen, salvie, piper), ca si ceaiurile. Insa exista si aici un risc, si anume cel microbiologic, la fel de periculos ca aditivii. Medicul naturist Mircea Rosu a declarat ca, uneori, plicurile de mirodenii pot contine micotoxine, care se dezvolta daca mirodeniile nu sunt uscate bine si nu sunt ambalate in conditii sterile. Mirodeniile sunt considerate alimente bune pentru organism, pentru ca au efect de plante medicinale, cresc pofta de mancare si ajuta digestia. Dar, daca producatorii nu le usuca si nu le ambaleaza in conditii corespunzatoare, acestea devin nocive. De aceea, multe gospodine prefera sa cumpere produsele de la magazinele care comercializeaza produse naturale. In Constanta exista trei astfel de magazine, iar in aceasta perioada a crescut afluxul de clienti. "Problema cu aditivii i-a speriat pe multi, de aceea prefera sa achizitioneze produse naturale. In ultimele trei zile, am avut vanzari cu aproape 50% mai mult decat luna trecuta. Gospodinele stiu ca, in general, produsele noastre sunt mult mai bune si mai sanatoase", a opinat o vanzatoare de la un magazin din cartierul CET. Oricare ar fi situatia, multe cliente trec peste pericolul aditivilor si prefera sa pregateasca masa pentru Revelion cu produse cunoscute si apreciate pe piata alimentara.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii