Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii refuza efectuarea triajului epidemiologic

ro

03 Oct, 2002 00:00 6626 Marime text

In mediul rustic se fac lucruri trasnite

La inceputul secolului XXI, incredibil, dar adevarat, in scolile constantene au fost descoperiti aproape cinci sute de elevi cu paduchi si raie * Mediul propice al parazitilor il constituie mizeria * Desi li s-a prescris tratamentul adecvat, mai mult de un sfert dintre elevi au refuzat sa respecte indicatiile medicului * Una dintre cauzele aparitiei atator cazuri de pediculoza in judetul Constanta este lipsa unui act normativ care sa ii oblige pe medici sa efectueze triajul epidemiologic * 4.Toti medicii care nu au efectuat trierea elevilor vor fi amendati pentru incalcarea ordinului emis de Directia de Sanatate Publica Constanta

La fiecare inceput de an scolar se efectueaza un triaj epidemiologic, care reprezinta o metoda activa de supraveghere a starii de sanatate a prescolarilor si scolarilor, inainte de intrarea lor in colectivitate. Triajul epidemiologic se efectueaza in primele doua sau trei zile de la inceperea noului an scolar. Scopul acestui triaj este depistarea tuturor celor care sufera de anumite boli infecto-contagioase si de a se evita transmiterea acestora si la copiii sanatosi din punct de vedere medical.Mirella Calboreanu, medic sef al compartimentului de Igiena Scolara din cadrul Directiei de Sanatate Publica Constanta, a declarat ca triajul epidemiologic a fost efectuat la nivel de gradinita, scoala generala si liceu. "Triajul epidemiologic din crese si gradinite se face zilnic, nu numai la inceputul anului. Reteaua de medicina scolara beneficiaza de cabinete medicale cu asistenti angajati permanent", a afirmat aceasta.

Peste 400 de copii au paduchi

"Avem o serie de afectiuni pe care le urmarim, cum ar fi hepatita virala acuta (de tip A), scarlatina (raie), pediculoza (paduchi), angine (rosu in gat), angine cu streptococ beta-hemolitic, micozele si alte boli transmisibile", a precizat doctorul Mirella Calboreanu. Toate tirajele epidemiologice se efectueaza in doua etape: cel dintai se efectueaza in primele zile ale inceperii anului scolar, iar cel de-al doilea dupa 10 zile, cand se recontroleaza doar cazurile scabie si pediculoza. Rezultatele triajului epidemiologic efectuat in acest inceput de an scolar trag un semnal de alarma referitor la igiena personala a fiecarui elev. Astfel, din totalul de 150.000 de scolari si prescolari din judetul Constanta, in primele doua zile ale anului scolar 2002-2003, au fost controlati epidemiologic 106.600 de copii, dintre care 969 au fost depistati ca fiind purtatorii unor boli infecto-contagioase. Au fost depistate 3 cazuri de boli diareice acute, 346 de cazuri de angine usoare, dintre care 8 sunt cazuri grave, angine cu streptococ beta-hemolitic ale caror efecte secundare pot duce la afectiuni cardiace, renale si articulare. Predomina cazurile de scabie (raie), care sunt in numar de 51 si cele de pediculoza (paduchi), in numar de 466.

Parintii nu se implica in tratarea copiilor

Ceea ce lasa mult de dorit este faptul ca, dupa 10 zile de la efectuarea controlului, s-a constat ca 11 prescolari si scolari nu s-au tratat de scabie, iar 87 nu au dat nici o importanta pediculozei. Familiile acestor copii trebuiau sa urmeze sfatul medicului, sa isi trateze copiii, dar si pe ei insisi, cu alifiile recomandate si cu medicamentatia necesara. Acestia nu au respectat nici macar normele minime de igiena corporala. Medicii din cadrul unitatilor scolare respective i-au luat in evidenta pe elevii netratati. Parintii acestora au fost sfatuiti sa urmeze cu strictete tratamentele si sa isi trimita copiii la scoala doar in momentul in care medicii considera ca sunt vindecati complet si pot fi reintegrati in colectivitate.

Mai curat e la tara

Contrar tuturor asteptarilor, cele mai multe cazuri de copii infectati cu boli contagioase s-au inregistrat in mediul urban decat in cel rural. Astfel, din totalul de 969 de copii bolnavi, aproximativ 300 provin mediul rural, diferenta facand-o scolarii si prescolarii din mediul rural. Triajul epidemiologic s-a efectuat si in centrele de plasament, situatia de aici fiind mai buna. Din totalul de 910 copii institutionalizati controlati, au fost depistate 66 de imbolnaviri, dintre care 10 cazuri de angine usoare, 3 cazuri de boli diareice acute, doua cazuri de micoze, 10 cazuri de scabie si 36 de cazuri de pediculoza. Mirella Calboreanu, medic sef al compartimentului de Igiena Scolara din cadrul Directiei de Sanatate Publica Constanta, a afirmat faptul ca, fata de anul trecut, situatia din centrele de plasament este mult mai buna. "S-au investit foarte multi bani in aceste centre de plasament si a fost adus personal medical bine instruit", a explicat doctorul Mirella Calboreanu.

Medicii de familie nu colaboreaza

Diferenta dintre elevii necontrolati epidemiologic si numarul total scolarilor si prescolarilor din judet (50.000 de cazuri necontrolate) este posibil sa provina din mediile rurale, dat fiind faptul ca, in aceste zone, medicii de familie ar fi trebuit sa se ocupe de efectuarea controalelor. Majoritatea insa nu au trimis nici un fel de statistica la Directia de Sanatate Publica. Localitatile care nu au trimis, pana in acest moment, situatia pe cazuri de boala sunt Baneasa, Harsova si Independenta. "Nu exista nici o hotarare a Ministerului Sanatatii si Familiei care sa oblige medicii de familie sa efectueze acest triaj epidemiologic in sate si comune. Totusi, acestia vor fi sanctionati, deoarece Directia de Sanatate Publica Constanta le-a trimis listele cu zonele in care trebuiau sa faca aceste controale", a explicat Mirella Calboreanu, medic sef al compartimentului de Igiena Scolara. Pentru acest examen medical, medicii de familie nu primesc puncte, ceea ce inseamna ca de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta acestia nu primesc bani. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care medicii de familie din mediile rurale nu se implica in efectuarea triajului epidemiologic. Directia de Sanatate Publica Constanta va trimite rezultatele triajului epidemiologic factorilor de decizie, adica Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, Prefecturii Constanta, Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, iar inspectorii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Constanta vor lua masurile necesare sanctionarii medicilor de familie care nu s-au conformat efectuarii triajului epidemiologic in mediul rural.

Se putea si mai rau

Mirella Calboreanu, medic sef al compartimentului de Igiena Scolara, a declarat ca, fata de anul trecut, numarul de copiii afectati de bolile infecto-contagioase a scazut. Spre exemplu, in anul 2001 s-au inregistrat 30 de cazuri de angine cu streptococ beta-hemolitic, fata de cele 8 cazuri inregistrate anul acesta. Tot anul trecut au fost depistati 566 de copii care aveau paduchi, fata de 466 din acest an, si 817 de cazuri de purtatori de alte boli transmisibile, fata de cele 33 din anul 2002.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii