Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:24 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Metode de sustragere de la plata intretinerii

ro

07 Mar, 2003 00:00 938 Marime text

Cosmarul administratorilor

In domeniul platii intretinerii exista o multime de tactici pentru a se eschiva de la plata * Reporterii ZIUA de Constanta au facut un tur la un anumit numar de blocuri, unde, in absenta administratorilor, au incercat sa afle ce parere au oamenii despre acest fenomen * Parerile au fost impartite, unii se aratau revoltati, in timp ce altii recunosteau deschis * "Nu avem incotro, avem venituri mici si, vara, intotdeauna luam sezonisti pe care nu ii declaram la intretinere", ne-a declarat un barbat * Administratorii pur si simplu nu stiu cum sa rezolve problema * "Adunarea generala este cea care trebuie sa decida ca platile de coproprietate sa se imparta pe apartamente, si nu pe persoane", a declarat presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Constanta

Pentru romani a devenit aproape un sport incercarea de a se sustrage cumva de la taxele datorate statului, de orice forma ar fi acestea. Iar un domeniu in care se comit poate cele mai multe "fraude" este cel legat de plata intretinerii la apartamente. Oamenii se justifica prin majorarea preturilor astfel incat unii, pur si simplu, nu isi permit sa achite. Exista insa si cazuri de persoane care, in ciuda faptului ca si-ar permite sa achite intretinerea, merg pe principiul ca un ban economisit este binevenit, prin orice mijloace s-ar face economia. Iar administratorii de bloc, pur si simplu, nu stiu ce solutii sa mai gaseasca pentru a fi echitabili si pentru a reusi sa stranga toti banii datorati.Inventivitatea romanului este deja arhicunoscuta si a depasit deja granitele tarii. Deja nu mai surprinde pe nimeni "o idee noua", chiar daca este vorba de o infractiune. Si in domeniul platii intretinerii exista, astfel, o multime de metode de care se folosesc rau-platnicii pentru a se eschiva de la plata. Reporterii ZIUA de Constanta au facut un tur la un anumit numar de blocuri, unde, in absenta administratorilor, au incercat sa afle ce parere au oamenii despre acest fenomen. Parerile au fost impartite. Astfel, doua pensionare pe care le-am intalnit in momentul in care voiau sa intre in blocul MB 10 de pe strada Mircea cel Batran, s-au aratat extrem de revoltate cand au auzit cuvantul "intretinere": "Asa sunt unii, care au bani garla si pentru aia nu vor sa plateasca", a inceput una dintre ele pe cand isi aseza sacosa cu cumparaturi pe asfalt, pentru a putea gesticula. "Eu, una, din pensie platesc intotdeauna si de 20 de ani, de cand stau in blocul asta, nu am avut niciodata restanta", a continuat aceasta, in vreme ce cealalta dadea din cap aprobator. Intrebate fiind daca au cunostinta de persoane care incearca sa se sustraga de la plata intretinerii, au izbucnit amandoua intr-un glas cu exemplele. Acesta nu a fost un caz singular, la blocul urmator am reusit sa stam de vorba cu insusi administratorul, Gheorghe Pop. De la acesta am aflat ca administratorii de blocuri, pur si simplu, nu stiu cum sa rezolve problema. "Este o problema cu care ne confruntam de foarte mult timp", ne-a declarat acesta. "Toata lumea incearca sa se sustraga, sa se eschiveze, toti se inghesuie sa ceara sa fie scosi de pe lista pe motiv ca pleaca din localitate, in timp ce in realitate nu lipsesc decat doua zile". Tot Gheorghe Pop ne-a mai declarat si ca nu exista sedinta administrativa in care sa nu se ridice aceasta problema.

Unii recunosc

Am intalnit insa si persoane care ne-au declarat pe fata ca se eschiveaza. "Nu avem incotro, avem venituri mici si, vara, intotdeauna luam sezonisti pe care nu ii declaram la intretinere", ne-a spus un barbat din blocul T14, de pe bulevardul Tomis, zona Macul Rosu. "In plus, iarna ne primim nepotii pentru o luna sau doua si niciodata nu ii declar, pentru ca ei au domiciliul la parintii lor", a adaugat acesta. Intrebat fiind daca parintii nepotilor achita intretinerea pentru ei, barbatul ne-a declarat zambind ca, de indata ce isi trimit copiii la bunici, parintii ii sterg de la intretinere, pe motiv ca vor lipsi mai multe luni. Prin urmare, respectivii nepoti nu mai figureaza pe nici o lista de intretinere. Acesta este un caz fericit cu o persoana care, desi nu a fost de acord sa isi dea numele, din motive lesne de inteles, cel putin a fost sincera. Exista insa multi altii care se declara a fi mai catolici decat papa, in vreme ce nu ezita sa se dedea la tot felul de trucuri in acest sens.

Solutii greu de gasit

Marcel Dragu, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Constanta, ne-a declarat ca situatia este mult mai grava decat poate parea la o prima vedere. Pe langa aceste cazuri mentionate de noi mai sus, exista numeroase alte posibilitati de sustragere de la plata intretinerii. In mod legal, cine lipseste mai mult de 30 de zile din locuinta, are dreptul sa ceara sa fie sters de pe listele de intretinere, insa de foarte putine ori se intampla ca respectivele persoane sa lipseasca 30 de zile sau mai mult, ci mai putin. Exista si alte situatii. "Sunt apartamente aflate in proprietatea unor persoane care locuiesc in alte judete ale tarii si care au pretentia ca la intretinere sa nu fie trecuta nici o persoana. Vara, insa, acesti proprietari navalesc cu catel, cu purcel, cu rude si prieteni in aceste apartamente, pentru a-si petrece concediul, si nu se declara la intretinere decat o singura persoana, ceilalti fiind numiti vizitatori", ne-a relatat presedintele. "In cazul apartamentelor contorizate nu sunt probleme, intrucat in acest caz se plateste cat se consuma si numarul de locatari nu are importanta. Cei care trebuie verificati sunt cei care locuiesc in apartamente necontorizate". Marcel Dragu ne-a declarat ca s-a pus problema ca cheltuielile comune, respectiv lumina, ascensorul, curatenia scarii, sa fie impartite nu la numarul de locatari, ci la numarul de apartamente. "Adunarea generala este cea care trebuie sa decida acest lucru, si anume ca platile de coproprietate sa se imparta pe apartamente, si nu pe persoane, pentru ca, din moment ce nu se declara numarul exact de persoane care ocupa un apartament, problema nu se poate rezolva", a incheiat presedintele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii