Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:52 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Micii cantareti din tramvai

ro

24 Dec, 2002 00:00 1083 Marime text

Afacere prospera numai in preajma sarbatorilor

In saptamana dinaintea Craciunului, mijloacele de transport in comun au fost din nou invadate de cersetori "cantareti" * Melodiile cel mai des cantate sunt "Sus in poarta raiului", "Maicuta, maicuta mea", "Unde-i mama sa ma vada acum" si "O lume minunata" * Deosebit de apreciate sunt rugaciunile si colindele * "Afacerea" este prospera numai in perioada sarbatorilor, ulterior stagneaza

In repetate randuri, ZIUA de Constanta a prezentat drama celor nevoiti sa apeleze la mila celor din jur pentru a putea supravietui de pe o zi pe alta. Este vorba de cei parasiti de familie, de cei uitati de propriii copii, nevoiti sa intinda mana si sa ceara cateva mii de lei pentru o paine. Pe langa acestia, exista insa o categorie care si-a facut din cersetorie o meserie extrem de banoasa, reusind sa castige intr-o saptamana echivalentul unui salariu mai mult decat generos. Aceasta "afacere", intrucat putem sa o numim in acest fel, merge mai bine ca niciodata in saptamana dinainte de sarbatori, cand se mizeaza indeosebi pe sufletul milostiv al oamenilor care se pregatesc pentru sarbatoarea Nasterii Domnului.Mai mult ca sigur ca nu exista constantean care sa nu fi intalnit in mijloacele de transport in comun copii, mai mult sau mai putin colorati, care isi exerseaza talentele de cantareti cu scopul de a obtine cativa bani din partea auditoriului. Ei si-au facut simtita prezenta de vreo cateva zile si nu mai exista autobuz sau tramvai in care sa nu dai peste ei. Metoda dupa care actioneaza este extrem de simpla. Cate doi, aproape niciodata singuri, asteapta intr-o statie de autobuz si urca intr-o masina nu prea aglomerata, astfel incat sa fie convinsi ca vor putea fi vazuti si auziti. Odata urcati, ei se posteaza undeva la mijlocul masinii si incep de obicei sa recite o rugaciune, dupa care canta cat ii tin bojocii un cantec sau un colind. Odata recitalul incheiat, ei incep sa se plimbe de la un calator la altul, cerandu-i cateva mii de lei. In cazul in care calatorul nu ii baga in seama si se preface ca nu ii aude, ei nu se lasa pagubasi, ci devin nemaipomenit de insistenti, pana in momentul in care calatorul fie le da bani pentru a scapa de ei, fie incepe sa se rasteasca la ei pentru a fi lasat in pace. De obicei, faza cu rastitul nu prea tine, cei in cauza devenind si mai insistenti. Uneori oamenii isi fac mila de micii cantareti tocmai din cauza ca sunt copii, astfel incat dintr-un singur mijloc de transport castigul lor se poate ridica pana la 50.000 de lei. Daca s-ar pune la socoteala faptul ca ei pot colinda astfel cel putin 10 autobuze sau tramvaie pe zi, castigul lor s-ar rezuma la aproximativ 500.000 de lei.

Topul hit-urilor din tramvai

Grupul de mici cersetori din autobuze si tramvaie au un "repertoriu" care cuprinde aceleasi piese, ceea ce ne face sa credem ca au fost pregatiti impreuna, putandu-ne deja imagina "scoala" la care au fost pregatiti. De obicei ei incep cu rugaciuni precum "Tatal nostru" sau "Inger ingerasul meu", urmate de colinde ca "O ce veste minunata" sau "Trei pastori". Nu lipsesc nici melodii care nu au nimic de-a face cu sarbatoarea crestina a Craciunului. In aceasta categorie se inscriu cantece ca "Sus in poarta raiului", "Maicuta, maicuta mea", "Unde-i mama sa ma vada acum" si "O lume minunata". Acestea pot fi adaptate pentru a fi cantate si in preajma Pastelui, cum de altfel se si intampla. Din nefericire pentru micutii cersetori, lumea s-a cam saturat sa ii auda cantand si nu prea ii indeamna inima sa duca mana la buzunare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii