Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mii de credinciosi vor lua lumina in parcul Tabacarie

ro

07 Apr, 2004 00:00 863 Marime text

Pregatiri pascale pentru detinutii de la Poarta Alba

Dupa Craciun, cea mai frumoasa sarbatoare de familie este Pastele.Pentru crestini, aceasta semnifica o mare sarbatoare, cand toata lumea se umple de lumina. Saptamana Patimilor, pe care o traversam acum, ne face sa ne umplem de bunatate si sa asteptam smeriti Invierea Mantuitorului. In aceasta perioada, in toate bisericile crestine din tara au loc deniile, prilej cu care se fac cunoscute toate chinurile prin care a trecut Iisus, de la sosirea la Ierusalim si pana la moartea Sa pe cruce.

Patimile lui Iisus

Pe parcursul acestei saptamani, oamenii se pregatesc pentru cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, care este anticipata cu deniile. Prima denie pascala se tine chiar in seara zilei de Florii, Duminica. In primele trei zile are loc pregatirea pentru a intra pe drumul suferintelor lui Iisus. Luni, la denie, este pomenit Iosif. Acesta fusese vandut de fratii sai pe 30 de arginti. Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, care s-a uscat, blestemat fiind de Domnul. Marti, denia aminteste de sirul predicilor in care Hristos a prevestit distrugerea templului din Ierusalim, moartea si invierea Sa, dar si semnele vremurilor de pe urma. Un accent deosebit se pune pe parabola celor zece fecioare care zabovesc la usa camarii Mirelui. Miercuri, denia aduce in prim-plan pe Iuda, apostolul vanzator, in mintea caruia se coace gandul tradarii, si pe desfranata, femeia devenita marturisitoare, care spala picioarele lui Iisus cu lacrimi pline de cainta si il unge cu mir spre vesnica ei mantuire. Joi este randuita denia celor 12 Evanghelii. In aceasta zi, Iisus a spalat, in semn de mare smerenie slujitoare, picioarele ucenicilor Sai. In aceeasi zi, la Cina cea de Taina, cand si-a adunat ucenicii pentru a celebra Pastele evreiesc, Iisus instituie Sfanta Taina a Euharistiei. Apoi, Iisus se roaga, cu sudori de sange, Tatalui ceresc, in gradina Ghetsimani, si primeste in toiul noptii sarutul lui Iuda, vanzatorul. Vineri este ziua cand Iisus a fost adus la judecata si batjocorit. El isi poarta crucea spre Golgota, unde este rastignit intre doi talhari, dintre care unul, recunoscandu-i nevinovatia si dumnezeirea, se invredniceste de mantuire. La ceasul al noualea, Iisus isi da duhul, iar trupul Lui este luat de Iosif si Nicodim si ingropat, dupa randuiala, intr-un mormant nou, pecetluit si pus sub paza. Sufletul lui Iisus coboara in iad. In seara de vineri se canta in biserici Denia Prohodului, adica slujba inmormantarii Domnului. Sambata este zi de reculegere. Aceasta inchipuie odihna in mormant a trupului lui Hristos in timp ce sufletul lui lumineaza in iad.

Zeci de mii de oua rosii pentru crestini

Credinciosii se pregatesc pentru marea veghe de peste noapte, cand, in toate bisericile ortodoxe, la miezul noptii, preotii vestesc Invierea, vor imparti lumina si vor tine slujba Sfintelor Pasti. Ei vor sfinti pasca, ouale rosii si celelalte bucate. Deniile vor avea loc in toate bisericile crestine din judet si la Catedrala. Slujba va incepe aici in fiecare seara, la ora 18.00. De asemenea, vineri, la ora 11.00, se scoate Sfantul Epitaf. Slujba de Inviere va avea loc atat la Catedrala, cat si la biserica "Sf. Mina" din parcul Tabacarie. In prima zi de Paste va avea loc, la ora 13.30, Liturghia la biserica "Sfintii Trei Ierarhi". Credinciosii vor primi faclii, oua si pasca. De asemenea, la ora 18.00, la Casa de Cultura va avea loc un concert dedicat Sfintelor Sarbatori. Luni seara, la Mangalia, la ora 17.00, va avea loc un concert de Pasti, iar marti va avea loc o slujba pentru detinuti, carora li se vor da cadouri. De altfel, pe tot parcursul acestei saptamani, zece preoti s-au deplasat la detinuti pentru a-i spovedi. Preotii misionari merg, de asemenea, la toate asezamintele in are se afla batrani si copii, iar asistentii sociali au grija la domiciliu de oamenii sarmani care nu au posibilitate sa se pregateasca pentru Paste. A doua zi de Paste va avea loc Sfanta Liturghie la Tulcea. In aceste zile de sarbatoare, Dumnezeu vrea ca toti crestinii sa isi aminteasca de pretul care a fost platit pentru rascumpararea noastra din sclavia pacatului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii