Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mii de dolari pentru rinichiul unui om

ro

07 Feb, 2003 00:00 898 Marime text

Disperare sau trafic de organe?

La parcurgerea rubricii de mica publicitate din presa constanteana ne-a atras atentia un anunt frapant * Un tanar de 23 de ani cerea 20.000 de dolari in schimbul unui rinichi * El ne-a spus sa il credem pe cuvant ca este sanatos tun, insa, atunci cand l-am intrebat ce grupa sanguina are, nu a stiut ce sa raspunda * Vasile Sarbu, seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului de Urgenta, opineaza ca faptul de a scoate la vanzare un organ reprezinta o incalcare a legii transplanturilor * "Situatii de donare au existat si inca mai exista, insa nu contra cost, ci intr-adevar ca urmare a faptului ca donatorul are legatura cu bolnavul sau a fost impresionat de soarta acestuia", a adaugat medicul

Saracia ii impinge pe foarte multi oameni sa faca lucruri disperate sau chiar de-a dreptul de neimaginat. Unii cersesc, altii fura, altii omoara chiar, fiecare in functie de gradul de disperare la care a ajuns sau de felul propriu de a reactiona in fata problemelor. De zece ani incoace, insa, sunt oameni care incearca sa iasa din necazurile pe care le au, pur si simplu, incercand sa faca din organele trupului lor obiectul unui targ, in speranta ca vor reusi sa iasa la liman. Fara sa stie insa ca acest lucru nu este o solutie, ci chiar o incalcare a legii.S-a constatat ca un act disperat il reprezinta pana si faptul ca unii oameni doneaza sange. Ceea ce sta la baza gestului lor nu este dorinta de a veni in ajutorul semenilor aflati in nevoie, dupa cum suna propaganda facuta de spitale in vederea atragerii unui numar cat mai mare de voluntari. Ceea ce ii determina pe multi sa doneze sange sunt tocmai bonurile valorice pe care le primesc in schimbul acestui gest, bonuri care pot asigura viata lor si a familiei lor pentru un timp. De aici si pana la a-si vinde organele nu mai este decat un pas. La parcurgerea rubricii de mica publicitate din presa constanteana ne-a atras atentia un anunt frapant: "Persoana sanatoasa! Urgent donez un rinichi, relatii la telefon 072...". Intrigati, de buna seama, de continutul anuntului, am telefonat la numarul inserat in anunt si ne-a raspuns o voce de tanar. Ne-am aratat a fi interesati de obiectul vanzarii, in acest caz de rinichiul scos la mezat, si am cerut cateva informatii pentru a ne putea face o parere. Tanarul, caci intr-adevar era vorba de un tanar, ne-a declarat ca este in varsta de 23 de ani si ca a recurs la aceasta metoda de a obtine bani din cauza unei "mari belele". Intrucat in anunt se mentiona ca este vorba de o persoana sanatoasa, am intrebat daca nu cumva sufera de boli care ar putea afecta organul. Tanarul ne-a spus sa il credem pe cuvant ca este sanatos tun, insa, atunci cand l-am intrebat ce grupa sanguina are, nu a stiut ce sa raspunda. "Daca ma sunati mai tarziu, o sa va spun, pentru ca tocmai acum sunt la Spitalul Mare, unde vreau sa mai las un anunt si vreau sa imi fac si analizele". Urmatoarea intrebare pe care i-am adresat-o s-a referit la suma ceruta pentru rinichi. Tanarul a ezitat la inceput, avertizandu-ne ca este vorba de o "suma mare", de care are nevoie intr-un timp scurt. "Am mai primit cateva telefoane, dar li s-a parut ca cer prea mult, dar ganditi-va si la riscurile pe care le implica aceasta interventie", a incercat el sa se justifice. Declarandu-ne perfect de acord, am plusat in incercarea de a afla suma. Pana la urma, tanarul a cedat si ne-a spus ca pretentiile lui se ridica la 20.000 de dolari. "Usor negociabil, dar numai usor", ne-a spus el, "Va dati seama ca nu pot scadea pretul in conditiile astea". Acestea fiind spuse, discutia a luat sfarsit.

Parerea oficiala

In incercarea de a vedea daca un asemenea lucru este posibil, daca este acceptat de cadrele medicale, am luat legatura cu profesorul doctor Vasile Sarbu, seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Conform declaratiilor acestuia, insusi faptul de a scoate la vanzare un organ reprezinta o incalcare a legii. "Vanzarea de organe este considerata a fi trafic de organe si este interzisa prin legea transplantului. Nu este posibil acest lucru si nici nu este acceptat de medici", a afirmat acesta. Vasile Sarbu ne-a mai declarat ca o metoda practicata de cei care fac trafic de organe este sa isi faca publica intentia printr-un anunt. Ulterior, cade la invoiala cu un "client" interesat si se prezinta la spital declarand ca a fost de acord cu donarea unui organ din cauza ca a fost "induiosat" de soarta bolnavului care are nevoie de un transplant. "Situatii de donare au existat si inca mai exista, insa nu contra cost, ci intr-adevar ca urmare a faptului ca donatorul are legatura cu bolnavul sau a fost impresionat de soarta acestuia", a adaugat medicul. Prin urmare, s-ar putea trage concluzia ca cei care dau astfel de anunturi sunt fie persoane disperate care nu mai gasesc o alta solutie si se agata de orice speranta, fie persoane care stiu cum stau lucrurile in domeniu si vor sa profite de portitele legii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii