Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Sanatatii nu da doi bani pe ONG-uri

ro

25 Jul, 2003 00:00 797 Marime text

Nepasare fata de finantarea programelor de sanatate

Organizatiile non-guvernamentale au acum posibilitatea, conform unei ordonante de Guvern, sa primeasca fonduri de la buget * Problema este ca Ministerul Sanatatii nu a binevoit inca sa stabileasca domeniile de interes * Directorul Asociatiei Romane Anti-SIDA, filiala Constanta, Paula Bulancea, a declarat ca acest proces ar trebui accelerat, mai ales ca bugetul Ministerului Sanatatii urmeaza a fi stabilit in toamna

Reprezentantii Ministerului Sanatatii nu par deloc a fi interesati de programele de sanatate initiate de catre organizatiile non-guvernamentale. Conform Ordonantei 54 din 30 ianuarie 2000, activitatile si programele in domeniul sanatatii publice desfasurate de catre organizatiile non-guvernamentale pot primi finantare din bugetul de stat, din bugetul Fondului de asigurari sociale de sanatate si din bugetele locale. Astfel, Ministerul Sanatatii, ministerele cu retea sanitara proprie, casele de asigurari de sanatate, angajatii administratiei publice si locale cu atributii in domeniul finantarii sanatatii pot realiza si cofinanta activitati si programe de sanatate publica impreuna cu organizatii neguvernamentale de profil sau cu alte persoane juridice, care au in obiectul lor de activitate furnizarea unor servicii de sanatate publica.Coalitia pentru o Comunitate Sanatoasa, filiala Constanta, desfasoara, in acest sens, o campanie de advocacy in vederea accesarii fondurilor guvernamentale de catre ONG-urile din tara si care sunt active in domeniul sanatatii, conform aceleiasi ordonante. Campania se desfasoara in trei judete din tara: Iasi, Cluj si Constanta, iar parteneri sunt Asociatia Romana Anti-SIDA si CEDO Star, filiala Cluj, si se desfasoara in perioada 1 aprilie - 30 noiembrie.

Nepasare, ca asa-i la noi

Problema cu care se confrunta organizatiile non-guvernamentale consta in faptul ca Ministerul Sanatatii nu a binevoit inca sa stabileasca domeniile de interes. Din aceasta cauza, organizatiile non-guvernamentale nu pot demara actiunile de intocmire a proiectelor in vederea accesarii acestor fonduri guvernamentale la care au acces prin Ordonanta 54/2000. Aceeasi ordonanta prevede faptul ca Ministerul Sanatatii este obligat sa publice domeniile in termen de maxim sase luni de la aparitia ordonantei in Monitorul Oficial al Romaniei. Din luna februarie 2000 si pana in prezent au trecut mai bine de trei ani, iar Ministerul Sanatatii nu a luat nici o masura in acest sens. Directorul Asociatiei Romane Anti-SIDA, filiala Constanta, Paula Bulancea, a precizat ca acest proces trebuie accelerat, dat fiind faptul ca bugetul Ministerului Sanatatii urmeaza a fi stabilit in cursul toamnei acestui an, iar fondurile alocate organizatiilor non-guvernamentale pentru demararea proiectelor de sanatate publica trebuie prevazute in cadrul acestui buget. Intarzierea publicarii domeniilor de interes este pusa pe seama schimbarilor care au avut loc in cadrul Ministerului Sanatatii. Conform declaratiilor Paulei Bulancea, care este si reprezentantul Coalitiei pentru o Comunitate Sanatoasa, campania de advocay este finantata de catre Uniunea Europeana, prin Programul pentru dezvoltarea societatii civile, Banca Mondiala si Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala - USAID. "Proiectul isi propune intarirea capacitatii organizatiilor neguvernamentale de a atrage surse financiare de la bugetul de stat pentru implementarea si dezvoltarea programelor de sanatate publica", a mai precizat aceasta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii