Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mizerie in plin centrul Constantei

ro

14 Aug, 2002 00:00 1283 Marime text

Zona peninsulara este impanzita de mormane de gunoi

Cei care vin pe litoral sunt intampinati de gramezi de gunoaie * Cea mai afectata din acest punct de vedere este zona veche a Constantei # Perimetrul in care se afla concentrate principalele obiective turistice ale Constantei este impanzit de mizerie * Zona peninsulara mai are putin si cade cu totul in paragina * Cei mai afectati sunt cei care locuiesc aici si, nu in ultimul rand, cei care sunt nevoiti sa strabata aceste strazi * In repetate randuri, multi cetateni care au atras atentia asupra necesitatii ca cineva sa ia masuri pentru remedierea situatiei

De foarte mult timp nu mai uimeste pe nimeni faptul ca Romania este o tara in care gunoaiele se intalnesc pe toate drumurile, indiferent de ce fel de gunoaie ar fi vorba. Romanii nici nu le mai sesizeaza prezenta, ci le iau ca pe un fapt obisnuit in viata lor. De foarte multe ori suntem uimiti atunci cand cineva ne arata gunoaiele din jur, intrucat ne-am invatat instinctiv sa le ignoram prezenta. In ciuda acestui fapt, ar trebui tras un semnal de alarma, intrucat foarte curand vom ajunge sa fim ingropati cu totul in mormanele de gunoi care impanzesc orasul.Constanta este orasul care cunoaste un adevarat aflux de populatie in timpul verii, odata cu inceperea sezonului estival. In mod normal, cu aceasta ocazie, totul ar trebui sa fie perfect, astfel incat cei care vin sa se distreze pe litoral sa se simta bine si sa fie determinati sa se intoarca si altadata. In schimb, oaspetii litoralului sunt intampinati de mormane de gunoaie. In toate zonele si pe toate drumurile. Poate cea mai afectata din acest punct de vedere este zona veche a Constantei, zona care reprezinta, de fapt, centrul atractiei pentru turisti. Toti cei care vin la mare isi doresc sa viziteze principalele puncte turistice, care se afla situate in Peninsula. Nu este turist care sa nu isi doreasca sa viziteze moscheea din Constanta, Muzeul de Istorie si Arheologie, Casa cu Lei, ruinele cetatii Tomis, Cazinoul sau Acvariul. Din acest motiv, zona in care se afla concentrate aceste obiective turistice de maxim interes pentru turisti ar trebui sa fie cel mai bine amenajata si cel mai bine curatata de catre cei care sunt in masura sa faca acest lucru. Situatia se prezinta insa cu totul altfel la fata locului. Zona peninsulara mai are putin si cade cu totul in paragina. Case, adevarate opere arhitecturale, sunt pe jumatate distruse, fara ca nimeni sa isi bata capul sa le renoveze, iar locatarii care le ocupa fac orice altceva in afara de a le intretine. Stradutele care duc spre faleza sunt, la randul lor, impanzite de gunoaie, iar cei care circula pe ele incearca cu greu sa ignore mirosurile pestilentiale care izvorasc din mormanele de deseuri menajere uitate cine stie de cand. La o prima vedere, s-ar parea ca zona respectiva nu face parte din oras, intrucat nimeni nu isi bate capul sa ia o masura pentru remedierea situatiei.

"Nu se mai poate asa!"

Cei mai afectati sunt insa cei care locuiesc in zona si, nu in ultimul rand, cei care sunt nevoiti sa strabata aceste strazi. Din nefericire, oamenii au si ei vina lor. Cei mai multi nu isi bat capul cu pastrarea curateniei si nu se sinchisesc de faptul ca in zonele respective sunt amplasate si cosuri de gunoi. "Nu se mai poate trai in mizeria asta!", ne-a declarat Malina Voiculescu, locatara a unui bloc situat pe strada Traian, in vecinatatea Liceului "Mihai Eminescu". "Nu este admisibil ca intr-o zona considerata a fi de gradul zero sa existe asemenea mizerie", a adaugat aceasta. "Este un adevarat focar de infectie", a afirmat si Mihai Sandu, care locuieste pe strada Arhiepiscopiei. "Chiar daca sunt ghene de gunoi, pretutindeni este mizerie si, din cauza caldurilor din aceasta vara, mirosul este insuportabil. Gunoaiele sunt aruncate direct pe strada sau sunt colectate pe la colturi in mormane. Ar trebui sa se faca ceva. Vinovati pentru situatia asta sunt, in primul rand, cei care locuiesc aici si nu au grija de propriul lor mediu de viata. Toate casele acestea din zona sunt locuite aproape in totalitate de persoane care nu au nici cea mai vaga notiune referitor la ce inseamna igiena. Iar noi, ceilalti, trebuie sa suportam felul lor de a fi. Chiar daca facem noi curatenie, pana a doua zi totul este la loc, este o lupta cu morile de vant". "Este inadmisibil - a declarat si un cuplu de tineri turisti. Este o zona extrem de frumoasa, insa tot aspectul este stricat de lipsa de curatenie". In repetate randuri au existat cetateni care au atras atentia asupra necesitatii ca cineva sa ia masuri pentru remedierea situatiei, mai ales cei care locuiesc in zona. Cu toate acestea, si acest sezon estival este aproape de sfarsit si gunoaiele au continuat sa ramana pe strazi. Probabil se asteapta ca, o data cu venirea toamnei, ploile sa isi faca datoria si sa spele si mizeria din unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Constantei, aflat acum aproape in paragina.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii