Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:46 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moment crucial Vor avea constănţenii parte de un transport în comun civilizat? Decizia va fi luată de Consiliul Local

ro

27 Oct, 2016 00:00 5321 Marime text


Consilierii locali vor decide luni, 31 octombrie, dacă sunt sau nu de acord ca Primăria municipiului Constanţa să contracteze un împrumut de 25 de milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru a achiziţiona mai multe autobuze în vederea înnoirii flotei auto a Regiei Autonome de Transport în Comun. Potrivit proiectului de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali, contractul de împrumut de 25 de milioane de euro va avea o maturitate de până la 12 ani, însă Primăria va beneficia de doi ani de graţie de la data semnării acordului de împrumut. Din aceşti bani, Primăria va realiza investiţii publice de interes local constând în achiziţia de autobuze Euro-6, împreună cu un sistem de bilete electronice (e-ticketing) şi sistemele conexe de gestiune a informaţiilor.
 
„Cu ducerea la îndeplinirea a prezentei hotărâri se însărcinează primarul municipiului Constanţa“, se arată în proiectul de hotărâre publicat pe site-ul Primăriei Constanţa. În raportul privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile externe se arată faptul că BERD şi-a exprimat acceptul cu privire la încheierea unui pre-acord de finanţare, ce are ca obiect contractarea unui împrumut în valoare de până la 25 de milioane de euro pentru a fi finanţată reînnoirea flotei, constând în achiziţia de autobuze Euro-6, împreună cu un sistem de bilete electronice şi sisteme conexe de gestiune a informaţiilor.
 
Reamintim că, în şedinţa Consiliului Local din 30 septembrie, a fost aprobat pre-acordul de finanţare dintre Municipiul Constanţa şi BERD. În raport este prevăzut faptul că valoarea finanţării rambursabile va fi înscrisă în Registrul de evidenţă a datoriei publice locale şi se va raporta anual prin situaţiile financiare.
 
„Menţionăm că totalul datoriilor aferente finanţărilor rambursabile contractate sau garantate de Primăria municipiului Constanţa este sub pragul de 30%, aşa cum se menţionează la art. 63, alin. 4 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare“, se precizează în raportul ce însoţeşte proiectul de hotărâre de Consiliu Local.
 
Mai reamintim că, în ultima şedinţă a CLM, din 30 septembrie, primarul Decebal Făgădău a anunţat că prin acest împrumut se va soluţiona situaţia financiară în care se află RATC Constanţa, BERD acordând municipalităţii şi un grant de 500.000 de euro pentru serviciile de asistenţă tehnică şi juridică, în vederea configurării unei noi societăţi de transport în comun pe acţiuni care să se nască din reorganizarea regiei de transport.
 
„Ne propunem să achiziţionăm mijloace de transport moderne, ecologice, care să fie dotate cu mijloace de siguranţă pentru călători, pentru studierea comportamentului şoferului în trafic, care să fie adaptate la tot ce înseamnă aplicaţii mobile, care să permită achiziţionarea biletelor de pe telefon şi care să nu permită accesul în autobuz fără legitimaţie de călătorie sau bilete. Aceasta este, de fapt, cauza pentru care astăzi mijloacele de transport în comun nu sunt preferate”, a declarat Făgădău. Primarul intenţionează să creeze şi alte rute pentru a răspunde nevoilor constănţenilor, mai ales spre cartierele noi şi zona metropolitană, şi să achiziţioneze mai multe tipuri de autovehicule, cum ar fi microbuze, autobuze şi autovehicule electrice.

Ce spune directorul RATC

Contactat telefonic, directorul RATC, Ovidiu Tănase, spunea, în urmă cu o lună, că decizia de a schimba forma de reorganizare a RATC din regie autonomă în societate pe acţiuni apare din cauza unei directive a Uniunii Europene. „Este aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. Nu este nicio schimbare, decât în faptul că regia nu are capital social, iar societatea va avea acţiuni. Este directiva UE transformarea regiilor în societăţi comerciale”, a spus directorul Ovidiu Tănase. El a explicat şi faptul că BERD condiţionează obţinerea împrumutului de transformarea regiei în societate pe acţiuni.
 
În aceeaşi şedinţă a CLM va fi supus la vot proiectul privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al RATC pentru anul 2016, în sensul transferului sumei de 200.000 de lei de la capitolul „Subvenţii“ la capitolul „Transferuri“ pentru decontarea transportului gratuit acordat, conform legii, persoanelor cu handicap grav şi accentuat, cât şi însoţitorilor acestora.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii