Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Multe dintre accidentele de munca au loc in sectorul constructiilor

ro

19 Aug, 2003 00:00 784 Marime text

Verificari la sange

Campania nationala privind identificarea cazurilor de munca fara forme legale in acest domeniu, precum si respectarea prevederilor legale referitoare la sanatatea si securitatea in munca, a fost demarata de Inspectoratul Teritorial de Munca si la Constanta * Actiunea inceputa ieri se va desfasura pana pe data de 25 august * Rezultatele controalelor vor fi facute public o zi mai tarziu

O ampla actiune de control se desfasoara, incepand de ieri, la nivelul judetului Constanta, pe baza unei tematici stabilite de catre Inspectoratul Teritorial de Munca. Aceasta vizeaza atat aspectele legate de securitatea si sanatatea in munca cat si probleme legate de relatiile de munca. In domeniul securitatii si sanatatii in munca vor fi efectuate controale care sa evidentieze daca legislatia in acest domeniu este respectata. Se vor verifica toate actele societatilor respective si se va urmari existenta autorizatiei de functionare din punct de vedere al protectiei muncii, decizia de numire a responsabilului cu protectia muncii, existenta actelor doveditoare a pregatirii in domeniul protectiei muncii, modul de organizare si activitatea societatii in domeniul conditiilor de munca si al sanatatii si securitatii, evidenta accidentelor si modul de realizare a masurilor stabilite. La santierele societatii se vor face controale pe linie de proiectare, organizare de santier, instructaj de protectia muncii, lucrul la inaltime, lucrari de sapaturi, electrosecuritate si organizarea locurilor de munca. Astfel, vor fi vizate aspecte legate de securitatea si sanatatea in munca pe toate aceste linii si asigurarea tuturor masurilor care se impun.In domeniul relatiilor de munca se vor verifica documente precum actul constitutiv al societatii, contractele individuale de munca ale angajatilor, foile colective de prezenta, registrul general de evidenta a salariatilor, carnetele de munca, salarizarea angajatilor si situatia achitarii comisionului prevazut de lege.Pe aceeasi linie, pe santiere, se va verifica personalul aflat in activitate la momentul controlului prin completarea declaratiilor pe propria raspundere si foile colective de prezenta.

Semnal de alarma

Marian Becheanu, inspector sef adjunct al ITM Constanta, a declarat ieri ca au loc aceste controale, deoarece acest sector a generat si genereaza cele mai multe probleme. Acesta a adaugat ca actiunea de control, respectiv Campania Nationala demarata de Inspectia Muncii, reprezinta, de fapt, un semnal de alarma. Aceeasi sursa a mai precizat ca tematica de control este foarte stufoasa si spera ca si rezultatele controalelor sa fie pe masura. "Pe langa cele doua sectoare, respectiv portuare si reparatii navale, constructiile genereaza cele mai multe accidente. Aproximativ 20% dintre accidentele de munca sunt generate de acest sector de activitate" a conchis Marian Becheanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii