Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:16 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Munca la negru, mai putin folosita decat anul trecut

ro

08 Jul, 2003 00:00 836 Marime text

Discotecile, in vizorul autoritatilor de control

In schimb, in luna iunie, numarul agentilor economici care aveau angajati fara forme legale a crescut fata de aceeasi perioada a anului 2002 * Cuantumul amenzilor, insa, a scazut * Inspectorii ITM au aplicat mai multe avertismente

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca, ai Inspectiei Sanitare de Stat, IJP, Directiei Sanitar-Veterinare, Ministerului Turismului, Transportului si Locuintei si ai Politiei Economice au efectuat, la sfarsitul saptamanii trecute, in statiunile Mamaia, Jupiter, Eforie, Olimp si Neptun o actiune de verificare ce a vizat mai multe probleme. S-a verificat, in primul rand, modul in care discotecile din aceste statiuni respecta intensitatea zgomotului si, nu in ultimul rand, daca este respectata legislatia muncii. In urma controlului, o discoteca din Neptun a fost depistata ca depaseste numarul decibelilor admisi conform legislatiei, pentru aceasta incalcare societatea primind doar avertisment. Pe linie de respectare a legislatiei muncii au fost controlati circa 16 agenti economici, rezultatele finale urmand a fi cunoscute abia in cursul acestei saptamani, dupa ce se va verifica veridicitatea declaratiilor date pe propria raspundere de angajatii societatilor inspectate. Tiberiu Plesu, inspector sef al ITM, a declarat ca actiuni similare vor avea loc in continuare cu echipe mixte care vor avea in alcatuire reprezentanti ai autoritatilor de control constantene.

Actiuni de informare a angajatorilor

Inspectoratul Teritorial de Munca a desfasurat, in cursul saptamanii trecute, doua actiuni de informare a angajatorilor cu privire la noul Cod al Muncii. Prima actiune a fost dedicata angajatorilor din domeniul constructiilor. Discutiile s-au axat pe respectarea legislatiei privind orele de program, plata angajatilor in perioada in care nu sunt lucrari, incheierea contractelor individuale de munca si intocmirea si inregistrarea registrelor de evidenta a salariatilor. La aceasta actiune au participat aproximativ 25 de agenti economici. Acelasi numar de societati comerciale a fost prezent si la actiunea de informare pentru angajatorii din domeniile turismului, constructiilor, regiilor si din port. Tiberiu Plesu a precizat ca, in urma acestor actiuni, s-a constatat ca foarte multi agenti economici nu cunosc legislatia muncii. Cat priveste registrele de evidenta, acesta a precizat ca se apropie 1 septembrie si, cu siguranta, nu se va mai face o alta prelungire. In cazul nerespectarii legislatiei cu privire la aceste registre exista sanctiuni contraventionale cuprinse intre 25 si 50 de milioane de lei. Plesu a mai precizat ca, din cele 13.381 de registre inregistrate la ITM, doar 8.400 au fost ridicate de catre agentii economici. In saptamana 30 iunie - 4 iulie, ITM a continuat actiunile de control specifice, pe linia combaterii si a depistarii agentilor economici care folosesc munca fara forme legale. Astfel, au fost controlate 54 de societati de pe litoral, din care 29 in Mamaia, 20 in Neptun si cinci in Costinesti. In domeniul relatiilor de munca, in aceeasi perioada au fost controlati 41 de agenti economici. Societatea Rom Cars&Trucks SRL a fost sanctionata cu 30 de milioane de lei pentru nedepunerea la termen a statelor de plata. De asemenea, noua societati au fost sanctionate cu avertisment pentru ca nu au depus deciziile de majorare si incetare a activitatii salariatilor si nu au depus statele si viramentele la ITM. In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlate 28 de societati. Dintre acestea, SC As Plastic Rom SRL Constanta a fost sanctionata cu 10 milioane de lei pentru ca nu a pus la dispozitia inspectorului ITM documentele de munca.

Valoarea amenzilor, prea mica

In primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, au fost controlati 1.215 agenti economici fata de 1.144. Dintre acestia, 109 au fost depistati folosind munca la negru in cursul primului semestru al anului trecut, anul acesta numarul angajatorilor cu astfel de nereguli reducandu-se la doar 65. In cursul lunii iunie anul curent, inspectorii ITM au depistat 17 societati care foloseau munca la negru, in aceeasi luna anului trecut fiind depistati doar patru astfel de angajatori. Desi numarul celor in ilegalitate este mai mare, valoarea amenzilor este mai mica, inspectorii ITM aplicand mai multe avertismente. Imbucurator este insa faptul ca, fata de anul trecut, a crescut numarul contractelor de munca inregistrate de la peste 44 de mii la peste 72 de mii. Reprezentantii ITM considera ca acest lucru s-a intamplat datorita disparitiei conventiilor si cresterii numarului societatilor inregistrate. In urma reorganizarii Guvernului, Inspectoratul Teritorial de Munca se subordoneaza, de la 1 iulie, atat Ministerului Muncii, cat si Autoritatii Nationale de Control. Institutia nu va suporta modificari ale numarului de angajati, dar se va reduce numarul functiilor de conducere de la 12 la opt. Astfel, mai multe servicii se vor comasa si va creste numarul inspectorilor, acestia fiind detasati de la munca de birou la munca de teren.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii