Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Munca la negru, principala problema a sindicatelor

ro

08 Oct, 2003 00:00 865 Marime text

Neajunsuri cu duiumul

Liderii sindicali vor inainta ITM liste cu societatile despre care exista informatii ca practica munca fara forme legale * Presedintele BNS Constanta, Vasile Otelea, este de parere ca doar prin verificarea evidentelor contabile se pot depista angajatii la negru * Potrivit calculelor FNSP, in port muncesc "pe blat" circa 2.000 de persoane * In fiecare marti, la DDFSS vor fi dezbatute problemele unui sindicat * Liderul sindicatului RAJA a anuntat ca pretul apei se va reduce deoarece s-au platit o parte din credite

La sediul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala a avut loc, ieri, o intalnire cu liderii confederatiilor sindicale de pe plan judetean. Alaturi de acestia au fost prezenti reprezentanti ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casei Judetene de Pensii si Inspectoratului Teritorial de Munca. Rolul intalnirii a fost pur informativ, in sensul ca sindicalistii au expus principalele probleme existente la nivelul judetului. Acestea se refereau, in principal, la privatizarea RAJA, disponibilizarile de la SNIF si, nu in ultimul rand, munca la negru. Au fost prezenti liderii de sindicat ai BNS, Cartel Alfa si CNSLR Fratia. Inca din primele minute, reprezentantii confederatiilor sindicale au anuntat ca nu s-a ajuns la nici o intelegere cu Guvernul si, prin urmare, programul manifestarilor sindicale ramane neschimbat. Decizia s-a luat ca urmare a faptului ca sindicatele au cerut o majorare a salariului minim pe economie de 100 de euro de la 01 ianuarie 2004, iar Guvernul a acceptat o suma de 2,8 milioane de lei. Ion Caraignat, liderul local al Cartel Alfa, si-a exprimat nemultumirea in ceea ce priveste majorarea gazului metan cu 17,5%. Acesta a precizat ca, in astfel de conditii, majoritatea societatilor de ingrasaminte sunt in pragul falimentului. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a propus organizarea unei intalniri intre producatori, in general, si cumparatorul sindicalist. Se spera astfel ca se va obtine un pret mult mai mic, situatie care va fi in avantajul ambelor parti.

Pretul apei se va reduce

Printre problemele ridicate in cadrul intalnirii s-a numarat si privatizarea Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta. Ion Caraignat, liderul Cartel Alfa, a precizat ca situatia regiei necesita o mai mare mediatizare. Acesta a mai precizat ca atat sindicatul, cat si salariatii se opun concesionarii deoarece regia este profitabila, iar pretul de vanzare este mult prea mic. Caraignat a adaugat ca expertii nici macar nu au venit la RAJA pentru documentare. Vasile Otelea a declarat ca in ceea ce priveste Regia de Apa trebuie sa se tina cont si de faptul ca la Constanta exista cel mai mare tarif pentru metrul cub de apa. Liderul sindicatului liber RAJA a precizat ca pretul apei este mare deoarece aceasta este luata din puturi forate si este nevoie, de cele mai multe ori, si de cate trei repompari. O alta cauza a pretului ridicat este turismul. Oricum, acesta a adaugat ca, in curand, tarifele la apa se vor diminua deoarece s-au returnat o parte dintre credite. Cat priveste privatizarea, liderul sindicatului RAJA a declarat ca situatia financiara este buna si, la ora actuala, regia dispune de fonduri pentru cresterea calitatii apelor si a calitatii serviciilor.

Disponibilizari la SNIF

O alta problema adusa la cunostinta autoritatilor a vizat disponibilizarile care se vor face la Societatea Nationala "Imbunatatiri Funciare" Constanta. Vasilica Blebea, presedintele sindicatului SNIF, a declarat ca, potrivit programului Guvernului, de la an la an creste suprafata irigabila, ceea ce este un lucru foarte bun. Din pacate, potrivit bugetului pe anul viitor, SNIF Constanta figureaza cu bani mai putini si cu reduceri de personal. "In toamna reducem personal, iar in primavara facem reangajari. Principala problema este paza obiectivelor, deoarece in primavara am cheltuit fonduri pentru repunerea in functiune a unor statii de irigatii. In aceste conditii, se vor inregistra din nou furturi. O alta problema este legata de faptul ca cei care sunt disponibilizati nu pot beneficia de somaj din cauza faptului ca nu au minimul de luni lucrate pentru a primi acesti bani. Aceeasi problema se inregistreaza si la personalul sezonier din turism. Gheorghe Ungureanu, vicepresedintele CNLSR "Fratia", a precizat ca la aceasta din urma categorie problema este in curs de solutionare.

Munca la negru in port

Cea mai spinoasa problema a sindicalistilor ramane insa munca la negru. Vasile Otelea, presedintele BNS Constanta, a declarat ca nu este posibil ca o societate care are patru angajati sa manipuleze intr-un an sute de tone de marfa. In aceste conditii, el a declarat ca este nevoie sa se poata verifica situatiile contabile ale societatilor din port, aceasta fiind singura modalitate de depistare a angajatorilor care utilizeaza forta de munca fara forme legale. Tiberiu Plesu, inspectorul sef al ITM, a precizat ca prin controalele efectuate pana la ora actuala au fost depistate 20 de persoane care munceau la negru. Otelea a adaugat ca FNSP estimeaza ca in port muncesc la negru aproximativ 2000 de persoane. Plesu a cerut sindicatelor sa faca o lista cu principalele probleme si cu numele societatilor, pe baza careia sa se realizeze controalele. Constantin Bragaru, directorul DDFSS, a propus ca in fiecare zi de marti sa aiba loc intalniri cu cate un sindicat si sa se discute principalele probleme existente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii