Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:26 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Musulmanii si-au comemorat mortii in prima zi de Ramazan

ro

21 Sep, 2009 02:43 1916 Marime text

cimitir_turcesc_sarbatoare_bairam_18.jpgDupă ce, aproape o lună, credincioşii de etnie turcă s-au abţinut să-şi potolească setea şi foamea din zori şi până la apusul soarelui, a venit momentul ca aceştia să celebreze Sărbătoarea Dulce sau Ramazan Bayram.

Prima din cele trei zile de sărbătoare a debutat ieri, când, după ceremonialul religios, credincioşii s-au oprit la Cimitirul Musulman din Constanţa pentru a-şi comemora rudele şi prietenii decedaţi. În linişte, familii sau persoane singure au venit la mormântul celor dragi, în semn că nu i-au uitat, deşi nu mai sunt printre ei. Au curăţat mormintele, au dat de pomană persoanelor nevoiaşe din cimitir şi şi-au finalizat prima zi de Ramazan Bayram în familie, unde au servit, pe lângă alte dulciuri şi preparate specifice acestei sărbători, tradiţionalele baclavale. De aici provine şi Ramazan-ul, denumit popular Sărbătoarea Dulce. „Nu este un act obligatoriu, nu este o sărbătoare obligatorie, dar noi venim de Ramazan aici din respect faţă de cei trecuţi în nefiinţă", a menţionat unul dintre credincioşii musulmani prezenţi, ieri, la Cimitirul Musulman din Constanţa. Postul de 29 de zile nu este imperativ pentru bătrâni, femeile lăuze, bolnavii incurabil şi copii. Muftiul Iusuf Muurat, şeful Cultului Musulman din România, a declarat că postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat Profetului Mahomed Cartea Sfântă, Coranul.
„Postul aspru urmăreşte primenirea spirituală, morală şi trupească o dată cu intrarea în cea de-a noua lună a anului islamic (higiri), cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani, numită şi luna fericirii şi iertării - Ramazan, perioadă ce comemorează începutul revelării Coranului de către Dumnezeul Unic, Allah, către Profetul Mahomed", a punctat acesta. Conform tradiţiei islamice, în această perioadă, porţile Paradisului au fost deschise, iar cele ale Iadului s-au închis, iar credincioşii au postit de la răsăritul până la apusul soarelui. Statisticile arată că în România convieţuiesc aproximativ 100.000 de credincioşi musulmani, majoritatea fiind locuitori ai Dobrogei.

Astăzi, în a doua zi de Ramazan Bayram, echivalentul Sfintelor Paşti celebrate de credincioşii ortodocşi, liderii Uniunii Democrate Turce din România vor marca sărbătoarea împreună cu personalul Consulatului General al Republici Turce din România la Constanţa. Acest eveniment va avea loc la iniţiativa consulului general al Turciei, Haluk Agca.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii