Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:36 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Namolul din statiile de epurare si algele vor fi folosite ca ingrasamant

ro

25 Jul, 2009 02:32 2703 Marime text

S-a lansat proiectul cu titlul ,,Tratarea nămolurilor reziduale şi a biomasei marine de pe coasta Mării Negre ca un produs bio-solid". Acesta este realizat printr-un parteneriat între NIVA -  Norvegia, Universitatea ,,Ovidius" Constanţa, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi ECOM Constanţa şi finanţat din fonduri europene nerambursabile.

Acţiunea vizează sectorul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a altor emisii în aer şi în apă şi constă în efectuarea unei cercetări fundamentale cu propuneri aplicative. La finalul celor doi ani de cercetare va rezulta o propunere de proiect european pe segmentul de cercetare în Protecţia Mediului.

Cercetările se vor efectua la universitatea ,,Ovidius", la Facultatea de Farmacie, sub îndrumarea conf. univ. dr. Ticuţa Negreanu, iar echipa de cercetători este formată din chimişti, biochimişti, biologi, ingineri petrografici, medici, dar şi doctoranzi. Proiectul este o încercare de valorificare a deşeurile de nămol rezidual şi biomasă marină, de a crea un produs nou prin combinaţia celor două elemente care să devină un îngrăşământ sigur în agricultură sau, în funcţie de rezultatele cercetării, în alte domenii.

Costul proiectului este de 440.000 de euro, dintre care 400.000 sunt fonduri europene, iar restul sunt aduşi printr-o cofinanţare a partenerilor. Întreaga acţiune se va încheia pe 30 aprilie 2011, iar produsul final va fi brevetat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii