Navodariul a ramas fara apa calda
Navodariul a ramas fara apa calda
13 Aug, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1632
Marime text
Datoriile acumulate au facut un lux din apa calda. Fara Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) si fara rectificare bugetara, situatia nu poate fi dezamorsata.
Incet, dar sigur, orasul Navodari se indeparteaza de visul de a deveni o localitate turistica. Dupa strazile frezate si neasfaltate, o noua "bomba" a cazut in locuintele acestora: UT Midia a sistat furnizarea apei calde catre populatie. Se pare ca navodarenii retraiesc cosmarul de acum patru ani, cand caldura si apa calda erau doar un vis. Cu atat este mai dramatica situatia, cu cat un procent foarte mare al populatiei traieste la bloc, iar 95% dintre locuitori sunt racordati la sistemul central de incalzire si apa calda. Si acum, cauza pentru aceasta sistare este o datorie de aproximativ 220 de miliarde de lei vechi. Din aceasta, 52% este reprezentata de factura curenta a populatiei care nu si-a platit datoria, restul fiind datorie istorica. Conducerea SC TSP Ecoterm, societatea furnizoare de utilitati in oras, sustine ca situatia se poate debloca printr-o rectificare bugetara si intrunirea AGA. Presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Ecoterm, Ioan Hanceanu, ne-a declarat ca sunt aproximativ 20 de miliarde de lei de incasat de la primarie, bani reprezentand subventiile. Numai ca banii pot veni numai in urma unei rectificari bugetare, care intarzie sa apara. Hanceanu este optimist si crede ca apa calda ar putea reveni la robinetele navodarenilor saptamana viitoare. S-a ajuns la aceasta criza atat din cauza populatiei, care nu si-a platit facturile, cat si a faptului ca, de doua luni, Ecoterm nu a platit esalonarea datoriilor istorice. Dar Hanceanu crede ca si UT Midia "s-a grabit" in a opri robinetul de apa calda. De cealalta parte, consilierii locali sustin ca au inaintat o cerere de convocare AGA inca de acum trei saptamani, Hanceanu trebuind sa ofere un raspuns in acest sens. Acestia sustin ca o AGA putea preintampina aceasta situatie sau se poate lua in discutie rezolvarea problemei. Deoarece primarul orasului are un deces in familie, am solicitat punctul de vedere al vicelui, Florin Chelaru. Acesta crede ca Hanceanu are de dat niste raspunsuri actionarilor societatii, in speta consilierilor locali: cate datorii are populatia si de ce nu se executa lucrari. Totodata, vicele nu a putut preciza cand se va rezolva problema datoriilor si cand va reveni apa calda la robinetele navodarenilor."Vina exclusiva este a primarului"
Fostul edil al orasului, Tudorel Calapod, crede ca s-a ajuns din nou in aceasta stare ca urmare a lipsei de interes si de preocupare a actualului edil fata de problemele orasului. Democrat-liberalul sustine ca rectificarea bugetara care ar putea salva situatia se poate face, conform legii, doar de primarul orasului si numai in cadrul unei sedinte ordinare a Consiliului Local (CL). "Vina exclusiva este a primarului", ne-a declarat Calapod, care a tinut sa precizeze ca actualul edil nu a convocat nicio sedinta ordinara a CL si nici nu a invitat partidele ce au consilieri locali la vreo discutie privind rectificarea bugetara. "Cat am fost primar, am avut apa calda continuu. Daca nu se implica primarul, navodarenii nu au apa calda", a mai spus fostul edil al orasului.Scris de: {autor}Alexandru STANCU{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii