Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:13 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Ne-au furat Vama, cu masinile de fite, cu lanturile de aur si manelele lor"

ro

01 May, 2008 20:00 1395 Marime text
1209669837.jpg

Vama Veche - locul idilelor, al libertatii neingradite, al non-conformismului, uneori exacerbat... * Aceasta era Vama anilor trecuti, Vama tineretii parintilor nostri.

Acum, Vama Veche nu mai are aproape nimic din aerul boem de altadata. Vama a devenit teritoriul manelelor, sezlongurilor si umbrelelor de soare imense, fixate direct pe plaja, al sky-jet-urilor, al masinilor cu multi cai putere, la volanul carora "pui" de bani gata sfideaza orice regula si intra cu magaoaia direct pe plaja. Vamaiotii adevarati s-au refugiat fie la "Stuful" Mitocanilor (unde accesul este, in continuare, "interzis prostilor" si unde rock-ul domina atmosfera) sau la "Soni" (unde au loc concertele cele mai cautate de vamaioti), fie catre nord, in corturi, iar aici isi duc, stingheri, traditia de generatii - dorm cat e ziua de lunga, cu burta la soare, iar pe seara, "fac ochi", se inarmeaza cu traditonala sticla de bere, fac foc pe plaja, langa cort, si petrec cat e noaptea de lunga. "Vamaiotii adevarati s-au retras aici, in nordul plajei, la corturi", ne povesteste Cosmin, student "vamaiot". "Ziua mai mergem si noi pe la terasele noastre, pe la "Stuf" sau pe la cele de pe aleea catre comuna, dar nu mai avem loc de aia veniti cu tancii dupa ei, in masini barosane, cu lanturile de aur pana la buric. Ne-au stricat neamurile proaste plaja, au umplut-o cu sezlonguri si umbrele, cu muzica aiurea... Nu mai e Vama ce era odata, ne-au furat-o". Lumea mananca civilizat, la terase, in timp ce vamaiotul nostalgic tanjeste dupa fasolea lui la conserva sau dupa cartofii prajiti la tigaie, direct pe plaja, berea la dozator si vinul la pahar. Mai sunt si din acestia, dar parca au cedat in fata avalansei de asa-zisa civilizatie. Ii vezi acum retrasi pe la corturile montate destul de departe de plaja, cum dorm, ca sa prinda puteri pentru petrecerile de noapte. Atunci "ne-vamaiotii" se retrag la vilele inchiriate cu bani multi, iar tinerii rebeli isi reclama drepturile - petreceri nebune, in miez de noapte, in fata focului, rock la maximum, bautura, baie in mare, in costumul lui Adam. Recordul la aglomeratie il detine, si anul acesta, "Stuful" Mitocanilor din Vama, plin si ziua, si noaptea.

Plajele non-conformismului

Incepand cu denumirile teraselor ("La Mitocanu'", "La Tata Vacii", "La Epava") si cu meniurile servite aici, ce au denumiri mai mult decat originale, si terminand cu obisnuitele ore de plaja... nud - uneori sub privirile dezaprobatoare ale parintilor si bunicilor ce au venit cu odraslele la mare -, Vama Veche si 2 Mai sunt in topul litoralului non-conformist. La primele ore ale diminetii, in Vama, tinerii campati direct pe plaja fac "ochi" cu un spectacol de zile mari - rasaritul de soare. Cum de cu seara mai au ceva "rezerve" de bere si ceva de mancat, cei mai multi nu fac altceva decat sa iasa din cort, sa faca o baie in mare (unora le prinde bine acest lucru, pentru ca ii trezeste din mahmureala) si sa se intinda direct langa "casa". Cortul este pentru ei, timp de cateva zile, locuinta cea mai confortabila: aici dorm, aici mananca, iar cei mai multi aici isi traiesc unele dintre cele mai frumoase povesti de dragoste, de care isi reamintesc peste ani.

Nudismul nu are varsta

La Vama se doarme oriunde - la cort (3 lei camparea pe plaja, reprezentand taxa de salubrizare, sau 10 lei la "particulari", in curte), la "camera" (80 de lei in varf de sezon, camera cu doua locuri si "baie"), pe banca, la marginea drumului sau direct pe plaja. Non-conformistii fac, fireste, nudism, fara pic de jena - cei mai multi sunt "vamaiotii clasici", fara varsta, care isi revendica astfel dreptul de a nu tine seama de niciun fel de regula impusa, nici chiar de cea a bunului simt. Desi se spune ca la Vama preturile sunt chiar mai mari ca la Mamaia, lucrurile nu stau deloc asa. Poti manca hamsie cu 2,5 lei, un hamburger este 5 lei, cheeseburger-ul - 6 lei, hot-dog-ul este 3 lei, calcanul prajit - 10 lei, guvizii sunt 4 lei, iar "degetelele" de ton pane - 4 lei. Langa plaja s-a dezvoltat o adevarata industrie a mancarii de tip fast-food, dar aici iti poti cumpara si tot felul de gablonzuri si tatuaje provizorii (anul acesta nu se mai fac tatuaje permanente in Vama, spre nemultumirea rockerilor, care mai doreau inca un "suvenir" de la mare).

2 Mai - mai mult pentru "familisti"

La 2 Mai, lucrurile sunt, oarecum, o idee mai "pasnice". Plaja este una pentru non-conformistii mai... familisti. Numarul acestora este, insa, foarte mare, depasindu-l pe cel al vamaiotilor. La intrarea pe plaja, in zona limitrofa, stau parcate zeci de autoturisme, iar in sat, cu greu mai poti gasi, cel putin la sfarsit de saptamana, un loc de cazare.

Scris de: {autor}Clara VALIMAREANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii