Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Nu ai cal şi căruţă, nu poţi să lucrezi ca agent poştal la ţară! Cerinţe incredibile de angajare pentru Poşta din 2 Mai şi Vama Veche!

ro

26 Oct, 2016 00:00 9362 Marime text


Dacă vă întrebaţi de ce Poşta Română este în pragul falimentului şi se pare că nu se va mai redresa vreodată, motivul este tocmai că nu doreşte să se modernizeze şi să înceapă să ofere servicii de calitate clienţilor săi. V-aţi gândit vreodată că, pentru a aduce pensii şi scrisori într-o localitate din mediul rural, un viitor poştaş trebuie să îşi pună casa la dispoziţie şi să deţină un cal şi o căruţă sau măcar o bicicletă?
 
Pensionarii din 2 Mai şi Vama Veche se confruntă cu o situaţie de-a dreptul neplăcută din această lună, deoarece au fost puşi pe drumuri ca să îşi ridice pensia de la oficiul poştal din prima localitate menţionată. Asta pentru că poştăriţa care a lucrat până luna trecută la 2 Mai a demisionat, aşa că în locul ei a fost detaşat un alt factor poştal, din comuna Albeşti. Acesta i-a chemat pe localnici la sediul Poştei pentru a-şi ridica pensiile, din cauză că nu cunoaşte satul. Pe lângă faptul că bătrânii, unii dintre ei cu dificultăţi de deplasare, au fost puşi pe drumuri şi au stat la cozi foarte mari, banii pentru pensii nu au fost suficienţi pentru toţi cei aflaţi la coadă, aşa că în ultimele zile au fost nevoiţi să facă drumuri repetate la oficiul din localitate.
 
Primarul din Limanu, Gheorghe Daniel Georgescu, care are arondate localităţile Limanu, Hagieni, Vama Veche şi 2 Mai, a declarat că situaţia este foarte dificilă pentru localnici şi că nu pare că vor fi găsite soluţii prea curând.

„Poşta răspunde în primul rând de distribuirea pensiilor. În momentul asta, la 2 Mai nu există factor poştal, există o persoană detaşată de la Albeşti, unde au trei poştaşi şi au putut să detaşeze un om şi la noi. Acesta, fiind din afara localităţii, nu cunoaşte satul, iar la sediul Poştei oamenii se calcă în picioare ca să îşi ridice pensiile. Iar ei trimit sume foarte mici, ieri, de exemplu, de la ora 12.00, nu mai aveau bani pentru săteni, deşi erau cozi mari la poştă“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Gheorghe Daniel Georgescu.

De ce nu există poştaş la 2 Mai?

Potrivit primarului, lipsa poştaşului este cauzată de salariile mici plătite de Poşta Română, fosta poştăriţă demisionând din cauză că banii primiţi, salariul minim pe economie, sunt prea puţini pentru a bate două sate pe jos, în fiecare lună.

„Nu reuşesc să angajeze pe nimeni pentru că salariul este foarte mic, salariul minim pe economie, mai au şi o tâmpenie de cerinţe, aşa că, dacă vrei să lucrezi la poştă în mediul rural, trebuie să le pui spaţiul la dispoziţie. Spre norocul lor, noi le-am pus până acum un spaţiu în Căminul Cultural, însă acesta va întra în reparaţii capitale şi va trebui să iasă din sediu o perioadă. Ei nu vor să plătească chirie pe spaţiul respectiv, aşa măcar dacă ar veni cineva din localitate pe 900 de lei în mână, ar mai câştiga ceva din chiria spaţiului respectiv“, a precizat primarul comunei Limanu.


Acesta a adăugat că şi la Limanu este un nou factor poştal, ce deserveşte localităţile Limanu şi Hagieni, care va pleca şi el, foarte probabil, pentru că nu este mulţumit de condiţiile de muncă şi de banii primiţi.

Condiţii ca în secolul trecut? Ca să fii poştaş la ţară, ai nevoie de cal şi şaretă!

Directorul Poştei din Constanţa, Gheorghe Fâcea, susţine că a scos postul de agent poştal la concurs încă de când s-a vacantat, dând anunţuri săptămânal, însă nu prea au fost persoane interesate de post. Nici nu este de mirare, am spune noi, când condiţiile de angajare îl obligă pe viitorul factor poştal să îşi pună la dispoziţie o cameră din locuinţa sa pentru a organiza oficiul poştei, să aibă o rudă dispusă să îi ţină locul, prin contract, atunci când îşi ia concediu, şi să deţină un cal şi o căruţă sau măcar o bicicletă pentru a acoperi cele două localităţi.
 

„Conform prevederilor contractului colectiv de muncă, candidaţii trebuie să fi absolvit învăţământul obligatoriu, să aibă o locuinţă personală în localitatea 2 Mai, situată la loc central, cu acces la şosea, şi să asigure un spaţiu cu intrare separată pentru desfăşurarea activităţii poştale. Şi să aibă o rudă care să poată fi angajată ca înlocuitor, când intră în concediu. Conform prevederilor contractului colectiv de muncă, dacă factorul poştal deserveşte şi altă localitate, trebuie să deţină un atelaj - cal şi căruţă, cu care să deservească şi a doua localitate, sau o bicicletă. Şi Poşta îi decontează 80 de lei pe lună pentru acest lucru“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Gheorghe Fâcea.

 
Acesta a spus că oamenii din localitate nu sunt interesaţi de postul de agent poştal, precizând că doar două persoane s-au prezentat pentru a afla mai multe informaţii referitoare la anunţul de angajare.

„Noi am publicat săptămânal anunţul, am cerut ajutorul şi Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă din Constanţa şi de la biroul din Mangalia ca să ne ajute să ocupăm acest post. Trebuie să găsim o soluţie, serviciul poştal de la 2 Mai va funcţiona în continuare, aşa că, până la ocuparea postului, se va prelungi detaşarea agentului din Albeşti la 2 Mai. Am trimis şi dirigintele poştei din Constanţa să ajute acolo şi să nu mai fie probleme“, a afirmat Fâcea.


UPDATE 28 octombrie 2016

În data de 26 octombrie Poşta Română, prin Compartimentul Comunicare şi Relaţii Publice, a transmis un drept la replică pe care îl publicăm integral:

Referitor la materialul “Nu ai cal şi căruţă, nu poţi să lucrezi ca agent poştal la ţară! Cerinţe incredibile de angajare pentru Poşta din 2 Mai şi Vama Veche!”, apărut în publicaţia „Ziua de Constanţa”, la 26 octombrie 2016, Poşta Română face următoarele precizări: Titlul materialului este menit să inducă cititorii în eroare, întrucât informaţiile sunt neadevărate şi neverificate! În Contractul Colectiv de Muncă (CCM) NU EXISTĂ prevederi care să impună candidaţilor la postul de agent poştal să deţină „un cal şi o căruţă sau măcar o bicicletă”, aşa cum se precizează în articolul mai sus menţionat. Singura astfel de menţiune din CCM se referă la indemnizaţiile de care salariatul beneficiază, în sensul că, agentul poştal care deţine şi foloseşte în timpul programului de lucru un mijloc de locomoţie, precum cal sau bicicletă, primeşte un spor lunar cuprins între 40 şi 80 de lei.

Referitor la obligaţia viitorului agent poştal de a deţine o locuinţă personală, în localitatea pe care o deserveşte, precizăm că, aşa cum se menţionează şi în anunţul de concurs, sunt acceptate la examen atât persoanele care deţin titluri de proprietate asupra spaţiului pe care îl pun la dispoziţie pentru deschiderea agenţiei, cât şi cele care nu sunt proprietare, dar care aduc acceptul scris al posesorului spaţiului respectiv.



În ceea ce priveşte opinia că „Poşta Română este în pragul falimentului şi se pare că nu se va mai redresa vreodată” considerăm că aceasta este o părere personală a jurnalistului care nu dă dovadă de responsabilitate şi deontologie profesională, lansându-se în afirmaţii nefondate la adresa companiei. Astfel de insinuări şi acuzaţii neîntemeiate aduc Poştei Române pagube morale şi economice, care îi afectează imaginea pe o piaţă concurenţială.

Menţionăm că, în urma situaţiei create de demisia salariatei din localitatea 2 Mai, s-a luat decizia distribuirii pensiilor în avans, tocmai pentru a nu crea neplăceri clienţilor Poştei Române, iar la data publicării acestui articol toate pensiile erau deja achitate. De asemenea, precizăm că situaţia a fost una temporară şi că există deja candidaţi pentru postul vacant, astfel încât, în localitate, va exista agent poştal în cel mai scurt timp.
 
Precizăm că Poşta Română, prin reprezentanţii desemnaţi, stă la dispoziţia presei pentru orice solicitare care vizează interesul public. Îndemnăm, pe această cale, jurnaliştii să dea dovadă de responsabilitate şi obiectivitate atunci când relatează despre operatorul naţional de servicii poştale. Poşta Română îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice publicaţie, instituţie sau persoană care face acuzaţii nefondate la adresa companiei, aducându-i astfel prejudicii de imagine.

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii