Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu exista epidemie de TBC

ro

18 Apr, 2003 00:00 1043 Marime text

Apa fantanilor nu poate produce decat intoxicatii, dar numai asupra sugarilor

In comuna Dorobantu au existat doar doua cazuri confirmate * Alte sapte persoane se afla sub investigatii pentru a se putea preciza daca sunt sau nu bolnave * Apa din fantani are o incarcatura de nitriti si nitrati, dar nu este cauza imbolnavirilor * Femeile au fost sfatuite sa nu prepare hrana bebelusilor cu apa din fantanile afectate * Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta nu are semnalata nici o situatie deosebita in ceea ce priveste imbolnavirile de TBC in comuna Dorobantu

Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta spune ca tuberculoza nu se poate lua din apa fantanilor deoarece este o boala cu transmitere aerogena. Echipele de medici din cadrul institutiei mai sus-mentionate s-au deplasat in comuna Dorobantu pentru a testa calitatea apei din fantani. S-a descoperit o incarcatura de nitriti si nitrati in unele fantani, insa toate acestea nu pot provoca decat o intoxicatie in randurile sugarilor. S-au luat masurile necesare evitarii situatiilor neplacute si a fost anuntata administratia locala. In comuna Dorobantu s-au inregistrat doua cazuri confirmate de TBC, iar alte sapte persoane se afla sub analize in vederea confirmarii sau infirmarii bolii. Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta este de parere ca nu exista o epidemie de tuberculoza in aceasta comuna.O echipa de medici ai Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta s-a deplasat, in cursul zilei de miercuri, 16 aprilie, in comuna Dorobantu pentru a verifica situatia cazurilor de TBC. "Am dorit sa vedem care este situatia reala din punct de vedere epidemiologic in aceasta comuna si calitatea apei fantanilor din zona", a precizat directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica, doctor Camelia Ciobotaru. Aceasta a explicat ca exista doar doua cazuri de TBC confirmate si alte sapte persoane se afla sub analize pentru a se determina daca sunt sau nu bolnave.

Boala cu transmitere aerogena

"Alte trei cazuri suspecte de TBC au fost infirmate. Este de precizat faptul ca toate acestea sunt cazuri dispersate, iar imbolnavirea nu are nici un fel de legatura cu panza freatica. Aceasta boala nu se transmite prin fantani, ci pe cale aerogena", a mai declarat doctor Camelia Ciobotaru. Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta nu are semnalata nici o situatie deosebita in ceea ce priveste imbolnavirile de TBC in comuna Dorobantu. Probele luate din apa fantanilor din aceasta zona au demonstrat faptul ca exista o incarcatura cu nitriti si nitrati, insa nu prezinta nici un fel de risc asupra populatiei. Cei care pot fi afectati sunt sugarii, fapt pentru care reprezentantii Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta le-au sfatuit pe mamici sa nu mai prepare laptele praf pentru bebelusi folosind apa din fantanile afectate, deoarece acestia pot suferi intoxicatii.

Toate fantanile au fost controlate

Seful compartimentului de Epidemiologie, doctor Mihaela Dinisov, a declarat ca au fost controlate atat fantanile colective, cat si cele particulare, iar toate probele au fost comunicate administratiei locale impreuna cu masurile care trebuie luate. Aceasta a mai precizat faptul ca fiecare caz de TBC este considerat un focar tinand cont de faptul ca boala se transmite cu usurinta si repeziciune catre membrii colectivitatii cu care bolnavul respectiv intra in contact. "Cei care au intrat in contact cu persoane bolnave de TBC au fost investigati. Familiile sarace au fost aduse la Constanta tot pentru investigatii amanuntite", a explicat Mihaela Dinisov. Situatia copiilor este diferita, in sensul ca, desi nu sunt diagnosticati ca bolnavi de TBC, li se face totusi o chimio-profilaxie bazata pe vaccinuri sau saruri si asa mai departe. "Nu inseamna ca orice persoana careia i se face aceasta profilaxie este bolnava", a conchis directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta, doctor Camelia Ciobotaru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii