Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu se cunoaste procedura de radiere a persoanelor fizice autorizate

ro

26 Jan, 2005 00:00 1232 Marime text

Firmele in faliment, dizolvare si lichidare sunt amanate de la radiere

In prezent, in evidentele Oficiului Registrului Comertului Constanta sunt prezenti aproximativ 40.000 de agenti economici constituiti pana la aceasta data * Oficiile teritoriale au primit instructiunile de la Oficiului National al Registrului Comertului referitoare la modul in care se va face dizolvarea celor 10.300 de societati de pe lista neagra a ORC Constanta * Din aceasta suma se disting 7.810 agenti economici si circa 2500 persoane fizice * Aceste persoane fizice au fost inregistrate la registrul comertului inainte de aparitia acestei legi, iar in competenta primariei inmatricularea persoanelor fizice a devenit o obligativitate doar din iunie 2004, necunoscandu-se inca procedura dupa care acestea vor fi radiate

Prin prevederile Ordonantei de Urgenta numarul 76/2001, toti comerciantii reprezentand persoanele fizice autorizate, societatile comerciale, regiile autonome si organizatiile cooperatiste inregistrate de catre birourile unice din tara pana la data aparitiei actului normativ aveau obligatia de a preschimba documentele de inmatriculare cu noile formulare. In prezent, in evidentele Oficiului Registrului Comertului Constanta sunt prezenti aproximativ 40.000 de agenti economici constituiti pana la aceasta data. "Problema este ca un sfert dintre ei, care au fost inregistrati inainte de luna mai 2001, data aparitiei actului normativ, inca mai functioneaza folosindu-se de vechile documente, asta daca mai "traiesc" in mediul de afaceri local", a declarat Traian Oancea, directorul general al Oficiului Registrului Comertului Constanta. Oficiile teritoriale au primit instructiunile de la Bucuresti, din partea Oficiului National al Registrului Comertului referitoare la modul in care se va face dizolvarea celor 10.300 de societati de pe lista neagra a ORC Constanta. Din aceasta suma se disting 7.810 agenti economici si circa 2500 persoane fizice. In prima faza, Registrul Comertului din teritoriu trebuie sa verifice toti cei 10.300 de agenti economici care nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare pentru a se depista motivele nealinierii la prevederile legislative in vigoare. Institutia are deja o lista de exceptii privind aplicarea procedurii de radiere a unor firme care cuprinde situatiile de faliment, caz in care trebuie finalizata aceasta operatiune inainte ca firma sa fie radiata, cele de dizolvare sau de lichidare a acestora. De asemenea, nu vor fi "atacate" de la inceput societatile care poseda incheiere de respingere a mentiunilor emisa de judecatorul delegat, dar care au inaintat recurs impotriva respectivei incheieri. O alta situatie care duce la amanarea radierii din oficiu este fuziunea totala, doar in cazul in care persoana absorbita nu are certificat preschimbat, dar persoana absorbanta a intrat deja in posesia noului format de certificat de inmatriculare la Registrul Comertului.

Probleme in radierea persoanelor fizice autorizate

O alta poveste insa intervine in cazul persoanelor fizice autorizate in baza actelor normative anterioare, care au avut la dispozitie trei ani pentru a-si preschimba certificatele de inmatriculare. Normativele respective au fost abrogate odata cu aparitia Legii 300/2004 referitoare la autorizarea persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent. Potrivit acestui normativ, autorizarea se face de catre administratiile publice locale care, in vederea eliberarii certificatului de inregistrare, au obligatia depunerii autorizatiei, in copie certificata, la Oficiul Registrului Comertului. In termen de sapte zile lucratoare de la primirea documentelor transmise de primarie, Oficiul Registrului Comertului emite si transmite catre primarie certificatul de inregistrare. Procedura de anulare a autorizatiei se realizeaza in baza cererii de renuntare. Cererea de renuntare la autorizatie se adreseaza in scris autoritatii administratiei publice locale emitente de catre persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent sau de catre reprezentantul asociatiei familiale si se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Emitentul va transmite lunar la oficiul registrului comertului cazurile de anulare a autorizatiei, prevazute in prezenta lege, impreuna cu originalul certificatelor de inregistrare si va comunica aceste cazuri si organelor fiscale competente aflate pe raza teritoriala a autoritatii publice emitente. Anularea autorizatiei atrage radierea din oficiu din registrul comertului a persoanei fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau a asociatiei familiale. Cum cele 2500 de cazuri au fost inregistrate la registrul comertului inainte de aparitia acestei legi, iar in competenta primariei inmatricularea persoanelor fizice a devenit o obligativitate doar din iunie 2004, inca nu se cunoaste procedura dupa care acestea vor fi radiate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii