Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numarul transportatorilor, mult mai mare decat reiese din evidentele ITM

ro

11 Mar, 2004 00:00 1383 Marime text

ITM a demarat la inceputul saptamanii o campanie de verificare a transportatorilor * Sunt vizate pentru verificare peste trei sute de firme * Pana la ora actuala au fost verificate circa 40 de societati * S-a aplicat o sanctiune de 25 de milioane de lei si s-au dat 11 avertismente * Inspectorii de munca nu pot verifica daca se respecta programul de lucru, din cauza lipsei tahografurilor

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta au demarat la inceputul acestei saptamani o campanie in domeniul transporturilor rutiere interne si internationale. Marian Becheanu, inspector sef adjunct al ITM, a declarat ca se verifica modul in care agentii economici respecta prevederile legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca in domeniul transporturilor. Campania urmareste cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca si diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea de catre angajatori a prevederilor legale. Marian Becheanu a mai precizat ca la aceasta actiune participa cinci echipe de inspectori. Sunt vizate peste 300 de societati care au ca obiect de activitate transporturile, la acest capitol inscriindu-se si firmele de taximetrie. Reprezentantii ITM au precizat ca era necesara o astfel de campanie deoarece, in ultimii sapte ani, numarul accidentelor de munca soldate cu morti a crescut ingrijorator. Marian Becheanu a adaugat ca, la nivelul judetului, ponderea acestor evenimente tragice este mic, insa la nivel national situatia este alarmanta. Astfel, in anul 1997 au avut loc 283 de accidente de munca in urma carora 47 de persoane si-au pierdut viata, in 1998 s-au petrecut 238 de accidente soldate cu 34 de morti, in 2000 au fost 251 de evenimente cu 27 de decese, in 2001 pe sosele au fost 240 de accidente, din care 23 mortale, in 2001 numarul acestora a crescut la 261, 32 de persoane murind, iar in primul trimestru al anului trecut au avut loc 45 de accidente soldate cu sase morti.

Primele rezultate

In primele doua zile de desfasurare a campaniei au fost verificate 48 de societati comerciale, care au circa 4000 de salariati. Cristea Horovei, inspector in cadrul ITM, a precizat ca, in total, s-au dat 11 avertismente si s-a aplicat o sanctiune contraventionala de 25 de milioane de lei firmei "Ozlem Tur Turizm" pentru instructaj necorespunzator in ceea ce priveste protectia muncii. Principalele deficiente constatate au fost legate de instalatiile electrice neconforme in cazul firmelor care detin ateliere de reparatii auto, registru de evidenta ITP si fise de parcurs neconforme si lipsa supravegherii medicale a salariatilor. Ieri, inspectorii de munca au continuat controalele in cadrul campaniei, vizate fiind microbuzele care pleaca din zona garii spre sudul litoralului. S-a verificat in special daca soferii au insotitori si daca toate actele sunt in conformitate cu legislatia. La vederea echipelor de control o parte dintre soferi au preferat sa plece cu masinile goale decat sa dea ochii cu inspectorii. Cristea Horovei a precizat ca din primele verificari s-a constatat ca majoritatea angajatorilor au cel mult doi salariati, unul dintre acestia fiind chiar patronul. Acestia nu fac obiectul controlului deoarece sunt asociati unici si nu au statutul de salariati. O problema sesizata de inspectorii ITM este legata de faptul ca nu la toti transportatorii se poate verifica daca se respecta programul de lucru. Cristea Horovei a precizat ca acest aspect nu poate fi verificat deoarece nu toate masinile au montate tahografuri. Aceste aparate sunt capabile sa inregistreze activitatea autoturismului atat in timpul miscarii, cat si in timpul stationarii. Reprezentatul ITM a mai adaugat ca pana la ora actuala campania s-a dovedit extrem de utila deoarece s-au depistat multi angajatori care nu existau in evidentele inspectoratului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii