Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:31 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O adevarata masa de Craciun ajunge sa coste milioane de lei

ro

11 Dec, 2002 00:00 713 Marime text

Sarbatori scumpe

Reporterii ZIUA au incercat sa afle cam la cat s-ar ridica pretul unor sarbatori cu tot ceea ce este traditional de pus pe masa * Pana si numai strictul necesar ar putea reprezenta o adevarata avere * Un porc de circa 100 de kilograme ajunge sa coste aproximativ cinci sau sase milioane de lei * Cei care nu au posibilitatea sa cumpere porc nu au alta solutie decat sa alerge prin magazine si sa le cumpere pe toate de-a gata, la preturi destul de piperate * Cumparatorii pot cumpara legume sau fructe, care mai de care mai exotice sau mai aspectuoase * Cele mai ieftine fructe au ajuns sa fie in Romania bananele * Tot ceea ce si-ar putea imagina o minte omeneasca poate fi cumparat de gata si, in plus, de o calitate ireprosabila * Foarte putini oameni isi permit insa aceste lucruri

Fiecare om isi doreste ca de sarbatori sa aiba multumire in suflet, sanatate si o masa plina la care sa petreaca alaturi de cei dragi. De la an la an, insa, pentru majoritatea romanilor, aceasta masa este din ce in ce mai greu de umplut. Preturile care cresc de la o zi la alta, scaderea puterii de cumparare a oamenilor, taxele catre stat din ce in ce mai apasatoare, toate acestea fac ca pentru foarte multi romani cuvantul "sarbatori" sa nu le mai trezeasca in suflet pace si liniste, ci dimpotriva, ingrijorare si tristete. Intr-un periplu prin magazinele constantene, reporterii ZIUA au incercat sa afle cam la cat s-ar ridica pretul unor sarbatori cu tot ceea ce este traditional de pus pe masa.

Conform traditiei, de pe masa de Craciun nu ar trebui sa lipseasca borsul, sarmalele, raciturile, "porcariile", cozonacii, precum si alte cateva "maruntisuri", alese de fiecare in functie de gusturi si dupa cat ii lasa punga. Din pacate, insa, pana si numai strictul necesar ar putea reprezenta o adevarata avere. Pentru cei care doresc sa cumpere porc pentru taiat, trebuie sa se astepte sa dea pe kilogram in jur de 50.000-75.000 de lei pe kilogram, un porc de circa 100 de kilograme ajungand astfel sa coste aproximativ cinci sau sase milioane de lei. Cei care taie porcul au astfel avantajul de a obtine dintr-o data materia prima necesara prepararii majoritatii produselor specifice de sarbatori: carnatii, toba, caltabosul, sangeretele, raciturile, avand totodata la indemana carnea pentru friptura sau oasele pentru bors. Cei care nu au posibilitatea sa cumpere porc nu au alta solutie decat sa alerge prin magazine si sa le cumpere de-a gata, la preturi destul de piperate, ce-i drept. Un kilogram de carnati proaspeti costa in jur de 80.000 de lei kilogramul, putand ajunge si la 100.000 de lei, in functie de reteta dupa care sunt preparati sau de fabrica de care sunt produsi. Toba are preturi diferite, putand costa pana la 70.000 de lei kilogramul daca este facuta cu carne mai multa, sau in jur de 50.000 de lei kilogramul, in cazul celei mai putin pretentioase. In magazine mai exista un fel de toba care, pe langa carne, mai contine si legume in aspic. Din cauza ca este considerata o delicatesa, acest produs culinar este destul de scump. Caltabosii inca nu au aparut pe piata in cantitati mari, fiind inca o raritate. Poate de aceea si pretul lor este pe masura. In ce priveste oasele pentru bors, si pretul lor difera in functie de cantitatea de carne existenta pe ele. Carnea este si ea foarte scumpa. Un kilogram de pulpa fara os poate fi achizitionat in schimbul a 150.000-160.000 de lei. Muschiul este si mai scump, putand ajunge pana la 190.000 de lei. Cea mai ieftina este ceafa, un kilogram costand aproximativ 130.000-140.000 de lei, in functie de magazinul de unde este achizitionata. Carnea tocata oscileaza intre 63.000 si 80.000 de lei kilogramul. In magazinele care se respecta, cumparatorul isi poate alege singur bucata de carne care ii va fi tocata in fata, caz in care bineinteles ca va scoate din buzunar mai multi bani. Cei care prefera carnea de pasare pot alege intre curcan si traditionalul pui. Acesta din urma ramane cea mai ieftina carne de pe piata. Curcanul, insa, intrece la pret carnea de porc, un kilogram putand fi achizitionat in schimbul a 150.000 sau chiar 160.000 de lei.

Produse autohtone mai scumpe ca cele de import

Nimeni nu mai poate spune ca lipseste ceva de pe piata. Daca lipseste ceva, aceia sunt tocmai banii. Cumparatorii pot cumpara legume sau fructe care mai de care mai exotice sau mai aspectuoase, la preturi pe masura. Insa, din cauza apropierii sarbatorilor, pana si legumele autohtone au cunoscut o scumpire semnificativa. Pretul banalilor cartofi a ajuns in ultima saptamana pana la 12.000 de lei si tinde sa creasca in continuare. Morcovi, patrunjel se mai gasesc pe piata, insa la preturi destul de mari. Rosiile de sera au ajuns sa coste 39.000 de lei, de la 35.000 cat erau saptamana trecuta, si se asteapta noi scumpiri. La fel si castravetii verzi. Varza pentru sarmale se gaseste cu 10.000 de lei kilogramul. Cei care prefera varza murata, dar nu au avut posibilitatea sa se aprovizioneze din toamna, o pot cumpara de la piata gata murata, cu 20.000 de lei kilogramul. Cei carora le plac sarmalutele in vita pot gasi foi murate de vita tot la piata. In plus, in marile magazine tip aprozar se gasesc gulii, andive, bame, la preturi nu tocmai iesite din comun. Cele mai ieftine fructe au ajuns sa fie in Romania bananele care, desi se vand cu 34.000 de lei kilogramul, totusi sunt mai ieftine decat merele - 44.000 de lei, decat perele - 50.000 de lei, sau strugurii, care pot ajunge pana la 60.000 de lei kilogramul. In plus, doritorii pot cumpara fructe de mango, rodii sau chiar nuci de cocos, la preturi mult mai mici decat cu care ar cumpara mere sau pere, de exemplu.

"Mai bun ca acasa"

Poate cele care acopera cea mai larga gama sunt produsele de patiserie. Tot ceea ce si-ar putea imagina o minte omeneasca poate fi cumparat de gata si, in plus, de o calitate ireprosabila. Bineinteles, la aceasta se adauga si un pret pe masura. Fiecare gospodina poate astepta la magazin pana cand cozonacul cerut este scos din cuptorul in care se coace in fata ei, fie ca este vorba de cozonac cu nuca, cu stafide, cu rahat, simplu sau cu toate la un loc. Pretul unui cozonac ajunge la 40.000 de lei sau chiar mai mult, insa, dupa cum spunea o gospodina, "iese mai bun decat acasa". Pe langa acestea se gasesc tot soiul de foitaje, cu diferite umpluturi, strudele, checuri, pandispanuri, cornulete, covrigei, figurine si cate si mai cate. Daca s-ar face un calcul la cat costa necesarul pentru masa de Craciun, se ajunge cu siguranta la o suma de cateva milioane de lei. Daca se ia in calcul si pretul bradului, al ornamentelor, al cadourilor pentru cei dragi, suma ajunge de-a dreptul astronomica, daca este raportata la salariul mediu pe economie. Se pune numai problema cati romani isi mai pot permite cu adevarat o sarbatoare in toata puterea cuvantului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii