Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:58 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O icoană făcătoare de minuni din Ucraina a ajuns la Constanţa printr-un miracol

ro

03 Sep, 2015 00:00 7705 Marime text
La Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina“ din Constanţa a fost adusă, ieri, spre închinarea credincioşilor, icoana făcătoare de minuni „Odighitria“, de la Mânăstirea Baytali din Ucraina.
 
Venirea sfintei icoane la Constanţa a fost numită de preotul Claudiu Banu drept „o mare binecuvântare“ şi „o minune“, în condiţiile în care nu au fost întreprinse activităţi pentru aducerea ei la malul mării. „Nu noi am cerut-o“, povesteşte preotul, ci „o enoriaşă care îi cunoaşte pe reprezentanţii bisericii din Ucraina ne-a întrebat: «Vreţi să aducem icoana la voi?»“. Răspunsul a fost afirmativ.

Icoana Maicii Domnului „Odighitria“, salvată în chip miraculos de la distrugere

Înfiinţată în jurul anului 1.700, Mânăstirea Baytali, a cărei denumire provine de la satul ucrainean Baytali, situat la 200 de km de Odessa, nu a scăpat de cruzimea otomană care a dus la nimicirea ei. Un odor scump rămas din acea perioadă este Icoana Maicii Domnului „Odighitria“, care a fost salvată în chip miraculos de la distrugere, fiind ascunsă de călugări şi credincioşi, timp de două secole.
 
„În anul 2005, icoana s-a întors acasă, după o îndelungată pribegie, fiind adusă de călugării de la Mânăstirea «Sf. Pantelimon» (Odessa), unde a fost adăpostită în ultima perioadă. Din chipul Maicii Domnului se mai puteau vedea doar ochii, restul picturii fiind înnegrit de trecerea timpului. Încercarea de restaurare cu ajutorul unui pictor a eşuat“, spun reprezentanţii Bisericii „Sfântul Mina“.

Prima minune săvârşită

După întoarcerea acasă a icoanei, a apărut şi prima minune. Fără intervenţia mâinii omeneşti, culorile icoanei au devenit din nou vizibile, redându-i frumuseţea şi strălucirea de odinioară. Din acest moment, minunile săvârşite de această icoană nu au încetat să apară, mai ales vindecările de diferite boli. În semn de mulţumire, mulţi dintre cei vindecaţi au prins de icoană diferite podoabe, păstrate şi în prezent drept mărturie a bunătăţii lui Dumnezeu.
 
Menţionăm că la Biserica „Sfântul Mina“ se va oficia zilnic Sfânta Liturghie, de la ora 9.00, iar vineri seară, Sfânta Taină a Maslului. Icoana va rămâne la biserică până vineri seară.
 
Sursa foto: Biserica Mina Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii