Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O tanara mama este despartita de fiica ei de... saracie

ro

09 Oct, 2004 00:00 1186 Marime text

Drama unei mame singure

Aparent, femeia nu este singura deoarece ea are o mama si patru frati # Din pacate, mama sa a dat-o afara din casa impreuna cu copilul ei * O perioada a stat pe drumuri, apoi in fata usii mamei, intr-o mansarda mizera * In cele din urma, Magdalena Madalina Gavril a dat copilul temporar intr-un centru de plasament * De aici, doar pentru o perioada, fetita de patru ani a ajuns la o familie din Tuzla * Tanara mama este disperata din aceasta cauza si isi viziteaza copilul pe cat de des cu putinta * Pentru a-si putea creste copilul, in 2001 femeia a solicitat o locuinta de la Primarie * Dosarul ei a ajuns la RAEDPP * Madalina spune ca, de cate ori a solicitat lamuriri, a primit adrese in care i se spunea ca are 28 de puncte, ca dosarul este complet si ca, in momentul in care i se va repartiza o locuinta, va fi instiintata in scris * In tot acest timp, femeia sufera de dorul copilului si este disperata la gandul ca fetita sa ar putea ramane definitiv la familia care o are acum in grija

Magdalena Madalina Gavril traieste o adevarata drama desi are numai 25 de ani. Viata ei nu a fost niciodata una fericita, dar totdeauna a sperat ca o data ce va creste va putea sa-si faca un viitor si sa aiba parte de o viata mai buna. Madalina provine dintr-o familie de unde nu a avut ce sa invete si ce exemplu sa urmeze in viata. Mama alcoolica si bunicii la fel. Madalina mai are patru frati, respectiv doua surori si doi frati. Nici unul dintre copii nu are acelasi tata. Madalina povesteste ca mama ei bea zilnic si vine cu barbati in casa. Ea este de parere ca exemplul negativ pentru ceilalti frati ai ei nu-i va ajuta sa devina oameni de nadejde. Tanara spera insa ca acestia sa nu paseasca pe urmele mamei lor. Inca din copilarie, Madalina visa ca intr-o buna zi sa poata scapa de mama ei si sa-si intemeieze o familie a ei. Intr-o buna zi a cunoscut un baiat la care s-a si mutat. A crezut atunci ca viata ei a capatat o alta valoare si ca din acel moment va avea parte de liniste. O vreme, asa a si fost. Drama tinerei a reinceput in momentul in care si-a anuntat iubitul ca a ramas insarcinata. Ce a urmat dupa aceea este greu de imaginat pentru orice om cu un dram de omenie. Barbatul nici nu a vrut sa auda de copil si, in consecinta, a luat masuri si a dat-o afara pe Madalina din apartament. In aceste conditii, singura solutie a fetei a fost aceea de a se intoarce in locuinta mamei ei. Stia ce trai o asteapta aici, dar nu avea alta alternativa. Intre timp, Madalina a nascut o fetita care acum are patru ani. De fapt, chinul Madalinei abia acum a inceput cu adevarat deoarece sufera enorm ca nu-i poate asigura fetitei sale un trai decent. Tanara povesteste ca o buna bucata de timp a locuit impreuna cu fetita sa in casa mamei, respectiv o casa nationalizata situata vizavi de Primarie. Aici, mama locuieste impreuna cu cei patru frati ai Madalinei. Fratele cel mare are 19 ani, un altul are 14 ani, iar surorile au 9 si respectiv 5 ani. Fata spune ca, cu exceptia fratelui cel mare, toti ceilalti cersesc. Banii pe care acestia ii aduna ajung la mama lor, care ii da pe bautura.

Pe drumuri si fara copil

Durerea cea mare a Madalinei este ca, la ora actuala, mama sa a dat-o afara din casa. In prezent, tanara locuieste in fata usii mamei, intr-o mansarda. Mai exact, este o incapere cu tavanul aproape cazut, unde fata nu are nici un fel de mobila, ci doar niste cutii. Conditiile de aici sunt greu de imaginat, tanara dormind pe jos, mai exact pe o scandura. Mama Madalinei a dat-o afara din casa impreuna cu copilul, beata fiind, fara a motiva ceva anume. Decizia femeii, luata la betie, a ramas valabila chiar daca, desi nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice, si-a vazut fiica si nepoata la usa si nu le-a invitat in casa. Madalina povesteste ca o vreme a stat si afara. Pentru ca este eleva la seral, tanara primeste o pensie de urmas de pe urma tatalui, in valoare de 1,1 milioane de lei. O perioada, fata a muncit de sezon in Mamaia, ca vanzatoare sau spala vase. Apoi a ramas fara serviciu si din aceasta cauza nu poate inchiria un apartament unde ea si fiica ei sa-si duca traiul linistite. Conditiile mizere in care locuieste au determinat-o sa apeleze la ajutorul Directiei pentru Protectia Copilului, care temporar a primit-o intr-un centru de plasament. Pentru ca micuta era extrem de isteata, cu acordul mamei, ea a fost incredintata temporar unei familii din Tuzla. Madalina merge periodic si isi viziteaza copila. Cele doua se intalnesc in statia de autobuz si stau impreuna in functie de vreme. Daca este cald, mama si fiica isi petrec toata ziua impreuna, dar daca este frig, ele nu pot sta mai mult de doua ore deoarece fetita ar putea raci. Copilul merge la gradinita in Tuzla, si-a facut prieteni, dar sufera foarte mult dupa mama ei. De cate ori se intalnesc, fetita isi intreaba mama daca a primit casa. Asta pentru ca, in momentul in care a lasat-o la familia din Tuzla, Madalina i-a spus fetitei ca o va lua acasa atunci cand i se va repartiza o locuinta. Tanara sufera enorm ca nu poate sta impreuna cu fiica ei. Totusi, ea nu a renuntat la lupta si se straduieste din rasputeri sa invinga necazurile. Astfel, la ora actuala, ea face liceul la seral in Navodari, la "Lazar Edeleanu". Tanara crede ca astfel va putea ajunge ceva in viata si, daca pentru ea va fi prea tarziu, macar va putea asigura un trai decent fetitei.

RAEDPP ridica din umeri

Pana acum, tanara mama nu a stat cu mainile in san. Ea spune ca in anul 2001 a depus la Primarie dosarul cu toate actele necesare pentru a-i fi repartizata o locuinta. De atunci si pana la ora actuala nu a primit decat adrese seci in care i se comunica lucruri care pe Madalina nu o ajuta cu nimic. RAEDPP, caci dosarul a ajuns aici, comunica tinerei prin ultima adresa din 23 august 2004 ca punctajul acumulat este de 28 de puncte, ca dosarul este complet si urmeaza a fi analizat si solutionat de catre comisia de fond locativ din cadrul Primariei municipiului Constanta, in limita posibilitatilor existente. In aceeasi adresa se mai mentioneaza ca, in cazul in care i se va repartiza un spatiu de locuit, va fi instiintata in scris. Tanara a facut nenumarate demersuri catre RAEDPP. Toate insa au ramas fara rezolvare si nu au facut decat sa-i spulbere speranta. Adresa primita de femeie in luna mai a facut-o sa-si piarda complet increderea deoarece i se comunica faptul ca "fondul locativ este in continua scadere, ca urmare a numarului mare de cereri de revendicare a fostilor proprietari, precum si a faptului ca foarte multe imobile sunt imbatranite si necesita lucrari de consolidare si reparatii". Din aceasta cauza i se aduce la cunostinta tinerei disperate ca RAEDPP este in imposibilitatea de a rezolva si cele mai grave cazuri sociale. Pana una-alta, au trecut sapte luni de cand Madalina sta pe drumuri si departe de copilul ei si trei ani de cand bate la portile autoritatilor pentru a-i fi repartizata o casa. La cei 25 de ani, femeia este apasata de durere, nu mai stie sa zambeasca si nu se gandeste decat la copilul ei care in acest moment este departe de ea. Madalina spune ca viata a fost prea cruda cu ea si crede ca fetita sa ar trebui sa aiba sansa de a creste alaturi de mama ei, si nu printre straini. Tanara crede chiar ca situatia ei nu se va remedia niciodata, iar gandul ca ar putea sa nu mai fie niciodata alaturi de copilul ei o ucide. De fapt, aceasta este cea mai mare durere pentru o mama care isi iubeste copilul, doreste sa fie alaturi de el, dar nimeni nu o sprijina si nu se intereseaza de soarta ei. Lacrimile o podidesc pe Madalina atunci cand isi aduce aminte de clipele petrecute impreuna cu fiica ei si la gandul ca ea ar putea ramane pentru totdeauna la familia din Tuzla. Tanara mai spune ca tatal copilului este un om de nimic deoarece acesta nu numai ca a refuzat sa-si recunoasca copilul, dar l-a si lasat pe drumuri, el avand apartament in Constanta. Madalina spera ca Dumnezeu sa faca dreptate si intr-o buna zi sa poata trai linistita alaturi de copilul caruia i-a dat viata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii