Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O viata second hand pentru o familie de rromi turci

ro

27 Nov, 2004 00:00 925 Marime text

Incapacitatea RAEDPP genereaza crize sociale

Sotii Mustafa sunt victimele sistemului gestionat de Radu Babus si apropiatii sai din RAEDPP * Disperati de situatia creata, cei cinci membri ai familiei Mustafa dezvaluie practicile directorului Ion Marica si ale secretarei sale * Cei doi sunt cei care se ocupa de repartitiile locuintelor din patrimoniul regiei * Seful Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei municipiului Constanta, Ion Marica si secretara acestuia, Gratiela Rusu, sunt acuzati ca acorda preferential si in schimbul unor favoruri personale apartamente cazurilor sociale * Cei doi petenti sustin ca pentru a primi o locuinta, "atentia" este de maxim 20 de milioane de lei * Narcis Sali spune ca de foarte multi ani asteapta sa i se repartizeze o casa * Ea este convinsa ca ar fi beneficiat pana acum de o locuinta daca avea sa dea ceva * Femeia afirma ca are cunostinte care au dat bani si au primit repartitie, desi cererea nu avea o vechime foarte mare * Narcis Sali si-a pierdut increderea ca va putea vreodata sa se bucure impreuna cu sotul si cei trei copii de o casa a lor * Momentan, locuiesc in casa bunicilor, unde sunt in total peste 30 de persoane in doar trei camere * Narcis a mai avut un copil, dar din cauza saraciei acesta a murit * De toate aceste necazuri femeia acuza autoritatile care sunt nepasatoare la drama acestei familii si a rromilor vorbitori de limba turca in general

Povestea impresionanta a unei familii de rromi turci pare rupta din filmele indiene cu final fara happy end. Cu toate acestea, este realitatea pura a multor familii care duc aceeasi viata, dar care n-au avut curajul sa treaca pragul unei redactii. Majoritatea constantenilor intorc capul cu sila atunci cand trec pe strada pe langa imobilele care adapostesc cate o aglomeratie de copii, batrani si tineri vorbind o limba turca, probabil pocita. Tabloul contine in aproape toate cazurile si mizeria ca decor. Gestul trecatorului este unul firesc. Multi considera aceste familii responsabile pentru distrugerea unor cladiri nationalizate care au fost populate de acesti homeless, care sunt o problema pentru comunitate. In parte asa si este. Ei sunt cei care au ajuns sa locuiasca in cele mai titrate imobile ale orasului, in timp ce familii respectabile stau la bloc. Paradoxul la care s-a ajuns vine din anii cincizeci. Degradarea unor importante cladiri din orasul nostru are la origini decizia administratiilor comuniste care, in dispret pentru patura sociala care a construit si a locuit in casele vechi ale orasului si care a ajuns sa fie combatuta doctrinar si haituita pana la disparitie, au aratat dezinteres pentru soarta acesteia. Asa au ajuns oameni de conditii indoielnice sa locuiasca in case boieresti de-a valma. Nu este doar vina acelora care au locuit abuziv sau cu contract in aceste case. Administratia locala are acum doua probleme. Prima, sa gaseasca o solutie financiara si juridica pentru a reface si respectiv a repune in drepturi pe fostii proprietari, iar cea de-a doua este aceea de a gasi spatii de locuit pentru fostii chiriasi. Toti ne bucuram la gandul ca primarul Radu Mazare poate gasi o solutie pentru a reabilita zona peninsulara, simbol al orasului. In disperarea lor, multi dintre cei care au locuit sau locuiesc in case nationalizate cu contract de la RAEDPP stiu ca nu vor avea sanse in fata celor cu bani care cumpara imobilele sau ce a mai ramas din ele. Ei sunt intre interesul majoritatii care vrea inapoi stralucirea orasului de altadata si conditia lor de oameni fara casa.

Solutia trebuie gasita tot de RAEDPP

In continuare, vom expune dintr-un alt punct de vedere povestea unei astfel de familii care, cel putin declarativ, isi doreste sa-si depaseasca conditia, dar nu are mijloacele necesare. In plus, nici sprijin nu gaseste pe nicaieri. Narcis Sali este o tanara de 30 de ani. Desi varsta nu este una foarte inaintata, problemele care-i apasa viata deja sunt mult peste puterile ei. Femeia nu a avut niciodata o viata buna, dar in ultima vreme situatia a devenit disperata pentru ea si copiii ei. Indiferent de eforturile pe care le face, lucrurile raman la fel de sumbre. Femeia nu lupta de una singura cu viata, ci alaturi de barbatul sau care este si tatal celor trei copii pe care ii cresc impreuna. Inca de cand s-au cunoscut cei doi, in anul 1991, nu au avut parte decat de necazuri. La inceput, impreuna cu copiii au stat in parcuri, pe banci. In 2001, a aparut o raza de lumina in viata celor doi, in sensul ca s-au mutat abuziv intr-o casa nationalizata ce apartine RAEDPP. Narcis povesteste ca nu avea contract de inchiriere, insa avea o fisa de calcul in baza careia platea chirie catre regia constanteana. In familie incepuse sa fie oarecum liniste, dar, din pacate, aceasta nu a durat prea mult. In 2002, au fost dati in judecata pentru o datorie care exista pentru imobilul in care ei locuiau. Au demonstrat ca este datoria chiriasilor anteriori. Pana la finalizarea litigiului nu li s-a mai permis sa-si achite cheltuielile lor, astfel ca s-a adunat o suma frumusica ce a fost esalonata de catre instanta. Narcis spune ca a platit ultima rata exact in ultima zi a termenului stabilit. "Cand am platit, mi s-a spus ca eram in termen si sa stau linistita ca nu voi avea probleme. Asa am si facut. Dupa trei luni, insa, am primit notificare de evacuare din imobil pe motiv ca nu am platit datoria la timp", a declarat Narcis. Din acel moment a reinceput calvarul pentru intreaga familie. Narcis lucra ca femeie de serviciu la o asociatie de locatari. Acolo de altfel si-a si dus lucrurile. Din pacate, ea a fost data afara deoarece a fost surprinsa in timp ce spala cateva rufe pentru copii. Fara serviciu, fara casa, cu un sot fara acte de identitate si implicit fara serviciu, Narcis s-a vazut din nou intr-o situatie fara iesire. O perioada au dormit in parc si, in cele din urma, s-au mutat in casa bunicilor. Conditiile de acolo sunt greu de imaginat, deoarece in trei camere locuiesc peste 30 de persoane.

Cartofii - mancarea de baza

Aidun Mustafa este barbatul langa care Narcis a ales sa-si traiasca viata. Din pacate, acesta nu are serviciu si nici nu are prea mari sperante in acest sens. Toate aceste probleme pleaca de la faptul ca barbatul nu are carte de identitate. Asta pentru ca nu are un domiciliu. Relatiile cu mama sa nu sunt deloc bune, astfel ca barbatul nu are ce adresa sa treaca in cartea de identitate. Din aceasta cauza, pe certificatele de nastere ale copiilor, in dreptul numelui tatalui nu este decat o linie, chiar daca el este alaturi de copiii sai si se preocupa de soarta lor. In plus, lipsa actului de identitate il impiedica pe Aidun sa se angajeze. A avut mai multe locuri de munca, dar cand s-a pus problema intocmirii formelor legale de angajare, barbatul a fost dat afara deoarece nu avea acte. Acum s-a resemnat, astfel ca la ora actuala reuseste sa aduca un ban acasa muncind cu ziua. Spala masini, covoare si impreuna cu Narcis fac curatenie in diferite locuinte. Asa reusesc ca in fiecare seara sa puna un colt de paine pe masa pentru copii. Chiar si in aceste conditii, nu reusesc sa le ofere celor trei copii prea multe, mancarea de baza fiind cartofii. Din cauza saraciei de altfel si a conditiilor precare, familia Mustafa a pierdut un copil la doar 21 de zile de la nastere. Narcis povesteste cu tristete despre acest incident tragic, dar si cu oarecare resemnare. Din pacate, femeia spune ca nu are ce sa faca mai mult si chiar nu stie cat va mai rezista in aceste conditii.

Kilometri intregi pe jos pentru a merge la scoala

Din cei trei copii ai familiei Mustafa, baiatul cel mare este clasa a patra, iar fetita a intrat in clasa I. Parintii considera scoala foarte importanta in educatia celor trei copii. Din pacate, ei abia reusesc sa isi asigure painea zilnica, ce sa mai vorbim de rechizite... O alta problema e ca, in prezent, dupa evacuarea familiei din fosta locuinta, scoala este foarte departe. Cei doi copii strabat in fiecare zi orasul, din cartierul Coiciu pana in zona Peninsulara si de aceea intarzie frecvent la scoala. "Cu greu reusim sa-i tinem la scoala. Indiferent insa de cat de greu ne va fi, ei vor continua sa mearga la scoala pentru a putea realiza ceva in viata. Ne doare ca nu reusim sa le cumparam haine si de incaltat decat de la second hand". Copiii simt toate aceste neajunsuri si se simt la fel de neputinciosi ca si parintii lor. Desi au varste fragede, ei sunt extrem de maturi in gandire. Narcis spune ca, atunci cand vad ca nu sunt bani, refuza sa manance si sufera foarte mult. De altfel, copiii marturisesc ca nu-si doresc dulciuri, haine sau jucarii ca orice copil de varsta lor, ci o casa. Acesta este visul lor cel mai mare. Parintii spun ca de multe ori asculta discutiile dintre copii despre casa si incep sa planga. "Copiii nostri sunt foarte destepti si sufera foarte mult de tragedia prin care trecem. Fata este rahitica, baiatul este foarte slab, iar cel de-al treilea copil sufera de bronhopneumonie. Suntem intr-o situatie disperata si ne-am pierdut increderea", ne-a marturisit Narcis Sali cu lacrimi in ochi.

Marica face legea

Familia Mustafa a depus cerere la RAEDPP pentru a-i fi repartizata o locuinta sociala in anul 2000. Narcis Sali spune ca a fost in audienta la conducerea regiei de nenumarate ori si de fiecare data i s-a promis ca situatia se va rezolva. De curand, femeia s-a convins ca nu va primi niciodata casa pentru ca nu are bani pentru a da spaga. "Stiu sigur ca nu voi primi repartitie pentru ca nu am bani sa dau spaga. Stiu si la cine trebuie sa ma duc. Este vorba de Ion Marica din Primarie si de secretara lui, Gratiela Rusu. Ei fac repartitiile. Am cunostinte care au dat bani si au primit repartitie. Se dau cam 15-20 de milioane de lei pentru ANL si zece milioane de lei pentru recuperari. Suntem siguri ca, daca aveam acesti bani, acum aveam casa. Oricum, nu mai am nici o speranta", a declarat Narcis cu tristete, dar si cu indignare. Femeia spune ca cel mai tare ii este teama pentru copii, ca se apropie iarna si aici unde locuiesc acum nu au posibilitate sa incalzeasca incaperea. Situatia este tragica deoarece singurul venit al celor cinci persoane este compus din ajutorul social al mamei, alocatiile copiilor si ceea ce obtine tatal muncind cu ziua. In aceste conditii, familia nu-si permite sa locuiasca cu chirie si nici nu are alta solutie. Cei doi soti sunt convinsi ca nu vor reusi sa aiba o viata linistita decat atunci cand vor avea o casa a lor. Mai mult, ei acuza autoritatile ca raman nepasatoare in fata unei astfel de situatii. Familia Mustafa crede ca doar printr-o minune ar mai putea primi repartitie. Poate ca norocul va fi de partea lor in cele din urma si cei trei copii care nu se pot bucura de copilarie vor ajunge sa zambeasca si sa-si vada in sfarsit visul implinit. Directorul RAEDPP, Radu Babus, a refuzat sa comenteze, atat situatia in care se afla Sali Narcis, cat si acuzatiile la adresa unor oficiali ai regiei. Astfel de situatii se regasesc in multe familii de rromi vorbitori de limba turca. Mizeria genereaza la randul sau obscurantism si promiscuitate din care cu greu se pot rupe descendentii acestor familii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii