Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:02 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oameni de afaceri turci, la Constanţa Protocol de colaborare semnat între CCINA Constanţa şi CCI Iskenderun din Turcia (galerie foto)

ro

12 Oct, 2018 00:00 4133 Marime text
O delegaţie compusă din oameni de afaceri din Turcia - producători şi comercianţi din diverse domenii de activitate - a participat, ieri, la seminarul dedicat Parteneriatului de afaceri româno-turc găzduit de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa. Evenimentul a fost organizat de CCINA Constanţa, prin Centrul Enterprise Europe Network, şi Camera de Comerţ şi Industrie Iskenderun din Turcia. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat Dănuţ Jugănaru, directorul general al CCINA Constanţa, Excelenţa Sa Sulhi Turan, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Levent Hakki Yilmaz - preşedintele CA-ului Camerei de Comerţ şi Industrie Iskenderun din Turcia.
 
„CCINA Constanţa şi Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa au relaţii foarte bune. Am avut plăcerea să ne întâlnim cu noul consul general al Republicii Turcia la Constanţa, excelenţa Sa Sulhi Turan. De asemenea, avem relaţii bune şi cu Turkish Airline. Rămâne să facem eforturi pentru a restabili linia maritimă dintre Constanţa şi Turcia. Încurajăm relaţiile şi schimburile comerciale dintre Turcia şi România. Sprijinim şi relaţiile de afaceri care duc la crearea de firme mixte. În special, cele care vor crea anumite produse în România, care, ulterior, vor fi vândute ca produse europene. Turcia este pe primul loc în ceea ce priveşte firmele cu capital turc (514 la număr) înfiinţate la Constanţa. De asemenea, Turcia este pe lotul 8 în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor“, le-a spus celor prezenţi la seminar Dănuţ Jugănaru, directorul general al CCINA Constanţa.
 
În acest context, directorul general al CCINA Constanţa a vorbit şi despre importanţa Portului Constanţa. „Portul Constanţa este un port cu facilităţi fiscale, adică zonă liberă, în limita legislaţiei UE. Acest lucru înseamnă că un vapor care va veni în Portul Constanţa încărcat cu marfă din Turcia va descărca fără a plăti taxe şi TVA. Portul Constanţa promite dezvoltare economică şi pe viitor. În plus, este şi un port fluvial, datorită Canalului Dunăre-Marea Neagră. Ne dorim să folosim Dunărea ca o cale ieftină de transport. Anticipăm o creştere a traficului de mărfuri pe Canalul Dunăre - Marea Neagră şi pe Dunăre în anii viitori. De asemenea, atât România, cât şi Turcia îşi doresc reînfiinţarea liniei Ro-Ro. Sper ca, în urma întâlnirilor la nivel înalt, linia să devină realitate“, a menţionat  Dănuţ Jugănaru, directorul general al CCINA Constanţa.
 
Levent Hakki Yilmaz, preşedintele CA-ului Camerei de Comerţ şi Industrie Iskenderun, a vorbit, la rândul său, despre colaborarea în vederea dezvoltării şi diversificării schimburilor comerciale bilaterale şi a impulsionării cooperării economice între companiile din România şi Turcia şi valorificarea oportunităţilor de afaceri oferite de cele două pieţe.
 
„Suntem aici pentru a discuta despre planuri şi, în acest sens, semnăm un protocol de colaborare cu CCINA Constanţa. Ne dorim ca acest protocol să mărească cifrele privind importul şi exportul dintre România şi Turcia“, a punctat Levent Hakki Yilmaz.
 
„Din păcate, exportul din România este în scădere, de aceea ne dorim dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Facem eforturi ca, prin investiţiile noi, să creăm locuri de muncă, pentru a-i atrage pe românii plecaţi în alte ţări. Poate că unele produse fabricate în Iskenderun ar trebui să fie asamblate în România, ca să devină produse europene şi să aibă facilităţi fiscale“, a mai spus Dănuţ Jugănaru.
 
La rândul său, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Excelenţa Sa Sulhi Turan, a ţinut să menţioneze importanţa relaţiilor româno-turce. „Relaţiile dintre România şi Turcia sunt excepţionale. Şi cele politice, şi cele economice. Sunt două ţări partenere, iar vizitele la nivel înalt contribuie la dezvoltarea relaţiilor. Constanţa are un potenţial economic mare, de aceea suntem încântaţi de această vizită a delegaţiei din Turcia. Sunt convins că această vizită va contribui la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Turcia. Consulatul general al Republicii Turcia la Constanţa va sprijini, în continuare, relaţiile dintre ţările noastre“, a menţionat Excelenţa Sa Sulhi Turan, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa.
 
Ieri, în cadrul Parteneriatului, a fost semnat Protocolul de Cooperare dintre cele două Camere: Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa şi Camera de Comerţ si Industrie Iskenderun din Turcia. Datorită semnării, în cursul zilei de ieri, a acordului de cooperare, companiile româneşti vor beneficia de asistenţă şi consultanţă specializată pentru identificarea de potenţiali parteneri în regiunea Iskenderun din Turcia. De asemenea, oameni de afaceri constănţeni vor fi informaţi asupra oportunităţilor oferite de zona acoperită de CCI Iskenderun în domeniul importului, exportului şi cooperării în diverse sectoare.

 
Delegaţia din Turcia a fost formată din producători şi comercianţi din diverse domenii de activitate: construcţii civile şi industriale, construcţii de locuinţe;  textile şi confecţii; comerţ şi distribuţie produse alimentare; distribuţie de electrocasnice; accesorii auto şi filtre; mobilier şi articole de casă (lenjerie pat, perne); învăţământ şi educaţie în şcoli particulare.
 
 
                                     
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii