Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oamenii se tem in continuare de E-uri

ro

01 Aug, 2002 00:00 800 Marime text

Lista cu aditivii aprobati de normele Uniunii Europene s-a dat publicitatii

Majoritatea aditivilor folositi pe piata romaneasca nu sunt nocivi decat daca sunt folositi in cantitati extrem de mari * A fost publicata lista cu aditivii aprobati si cu cei aprobati conditionat * Daca substantele devin nocive, este exclusiv vina producatorilor, care nu dozeaza continutul de aditivi dintr-un produs asa cum ar trebui

Aditivii alimentari au starnit, in ultimul timp, panica in randul populatiei. Cotidianul ZIUA a prezentat intr-un numar anterior un material referitor la substantele in cauza, iar in acest numar urmeaza sa fie facuta publica lista aditivilor autorizati, care nu sunt periculosi pentru sanatate. La vremea primului articol, Dan Stoica, medic primar constantean, a declarat ca majoritatea aditivilor folositi pe piata romaneasca nu sunt nocivi decat daca sunt folositi in cantitati extrem de mari, iar atunci cand se intampla acest lucru, este exclusiv vina producatorilor, care nu dozeaza continutul de aditivi dintr-un produs asa cum ar trebui. Prin termenul "aditivi alimentari" este definita orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva. Aceste substante sunt adaugate intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice, pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare putand deveni ea insasi sau prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor produse alimentare. Utilizarea indicativului "E numar" pe eticheta produsului arata prezenta unui aditiv acceptat din punctul de vedere al sigurantei in intreaga Uniune Europeana. Colorantii alimentari autorizati sunt E 100, E 101, E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 128, E 129, E 131, E 132, E 133, E 140, E 141, E 142, E 150a, E 150b, E 150c, E 150d, E 151, E 153, E 154, E 155, E 160a, E 160b, E 160c, E 160d, E 160e, E 160f, E 161b, E 161g, E 162, E 163, E 170, E 171, E 172, E 173, E 174, E 175, E 180. Acestora li se adauga indulcitorii aprobati, respectiv E 420, E 421, E 953, E 965, E 966, E 967, E 950, E 951, E 952, E 954, E 957, E 959. Exista si o lista a conservantilor si antioxidantilor autorizati conditionat: E 200, E 202, E 203, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 218, E 219, E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227, E 228, E 230, E 231, E 232, E 234, E 235, E 239, E 242, E 284, E 285, E 249, E 250, E 251, E 252, E 280, E 281, E 282, E 283, E 1105, E 310, E 311, E 312, E 320, E 321, E 315, E 316 etc. Normele de aprobare a acestora sunt aliniate la standardele in domeniu ale Uniunii Europene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii