"Oferim tinerilor șansa de a-şi găsi un loc de muncă" spune şeful Serviciului Teritorial pentru IMM-uri Constanţa, George Fulina
"Oferim tinerilor șansa de a-şi găsi un loc de muncă" spune şeful Serviciului Teritorial pentru IMM-uri Constanţa,
16 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
3599
Marime text
Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism a lansat schema de ajutor de MINIMIS "Locuri de muncă subvenționate", care vine atât în ajutorul absolvenților, cât și al IMM-urilor dornice să încadreze în muncă tineri absolvenți. Proiectul implementat la nivel național este unul inovativ și este finanțat din partea Uniunea Europene, care a alocat aproximativ 40 de milioane de euro, nerambursabili. Obiectivul principal al proiectului este facilitarea proiectului de tranziție de la școală, la viața activă, pentru 800 de tineri absolvenți din fiecare dintre cele opt regiuni. Şeful Serviciului Teritorial pentru IMM-uri Constanţa, George Fulina, ne vorbeşte despre aplicarea acestui program în Regiunea București Sud Est, mai exact, în judeţele Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Buzău şi Vrancea.
* Cum a fost implementat acest proiect în regiunea dvs, până acum?
Proiectul pentru tinerii absolvenți 2014 a început în această toamnă și este un proiect care se derulează pentru o perioadă de un an de zile, mai exact din iunie 2014 până la sfârșitul lui iulie anul următor. În acest termen trebuie să avem 800 de absolvenți încadrați în muncă, din care 500 de absolvenți cu studii superioare și 300 cu studii medii. Până la acest moment, avem 70 de IMM-uri care au făcut contracte cu noi, iar acestea vor genera 200 de locuri de muncă. Iar, până acum, s-au făcut 170 de angajări.* Cu ce instituţii colaboraţi în diseminarea informaţiilor?
Avem o bună colaborare cu Univesitatea Ovidius, care ne-a sprijinit cu lansarea programului și ne-a pus la dispoziție baza de date. Mai avem contracte şi cu Univestitatea Dunărea de Jos. Astfel, noi contactăm atât tinerii absolvenți, cât și antreprenorii, pentru o eventuală angajare. Reprezentăm practic un liant între cele două părți. Astfel se creează locuri de muncă. Dacă persoana care este angajată în decursul desfășurării contractului corespunde cerințelor angajatorului, ea poate rămâne angajată permanentă a respectivului post. Dacă se remarcă o incompatibilitate între dorințele angajatorului și aptitudinile angajatului, atunci contractul de muncă va fi desfăcut, urmând ca angajatorul să găsească în 30 de zile o altă persoană pe care s-o angajeze în respectiva poziție.* Care sunt beneficiile pe care le au ambele părți implicate în acest proiect?
În primul rând, se generează locuri de muncă. Este greu ca în momentul în care termini facultatea să te duci să-ți cauţi un loc de muncă, atunci când toată lumea îți cere experiență. Noi oferim această șansă tinerilor ca în momentul în care au absolvit să meargă imediat să-și caute un loc de muncă și să fie angajați. Pe partea cealaltă, antreprenorii, beneficiază de o subvenție între șase luni și 12 luni pentru a plăti acești tineri angajați. Subvenția constă într-o sumă de 900 de lei pentru tinerii angajați cu studii medii și de 1300 de lei pentru cei cu studii superioare.* Este motivant un astfel de salariu, în momentul de față, pentru piața din România? Salariu minim finanțat, nerambursabil?
Da. Majoritatea sunt studenți în primul an de facutlaate, iar un salariu de 900 de lei poate acoperi cheltuielile personale. De acest proiect se poate bucura orice tânăr student care are nevoie de susținere financiară.* Care ar fi, din punctul dumneavoastră de vedere, ca tânăr, beneficiile unui astfel de proiect? Cu alte cuvinte: de ce un tânăr care astăzi ne urmărește ar trebui ca în secunda doi să intre, să completeze respectivul formular și să intre în vizorul dvs?
Pentru că noi oferim șansa de a-și găsi un loc de muncă. Şansa să fie chemat la un interviu imediat după ce a absolvit studiile. Este foarte important, pentru a accesa acest proiect, ca tânărul să nu fi avut niciun loc de muncă. În al doilea rând: există o bază de date care va fi afișată pe site-ul ministerului, pe aippimm.ro, în care antrepenorii pot selecta viitorii candidați să devină angajați.* Ce sfaturi ați da tinerilor care își doresc un loc de muncă?
Sfatul meu e că mai au timp până la Sărbători ca să aplice pentru acest program. Îi așteptăm să intre pe site-ul nostru imm,gov.ro , să completeze formularul și să obțină cât mai multe informații.* Este grea trecerea de la teorie, la practică?
Este un pas greu, dar trebuie făcut!Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii