Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:50 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orfanii iau calea Americii

ro

23 Nov, 2003 00:00 924 Marime text

Copiii constanteni au impanzit lumea

Aproape cinci sute de copii proveniti din centrele de plasament din judetul nostru au fost infiati de familii stabilite in strainatate * Cele mai multe solicitari pentru incredintarea copiilor catre alte familii au venit din partea unor cetateni din Statele Unite ale Americii # Cazurile exceptionale de adoptie internationala a copiilor rromi se incheie numai in urma aprobarii date de primul-ministru * Alti 20 de copii au fost infiati de familii din Bucuresti, Giurgiu, Buzau si Prahova * In ultimii ani, a scazut numarul de adoptii nationale, ajungandu-se de la 164 in anul 1998 la 53 in 2003

Familiile care solicita sa infieze un copil sunt foarte restrictive ca cereri, acestea dorind sa adopte bebelusi sanatosi si cu o origine sociala buna. Copiii care sufera de afectiuni grave, cei cu dizabilitati sau cei care provin din familii de rromi sunt ocoliti de familiile care isi exprima dorinta de a creste un micut abandonat intr-un centru de plasament sau in spital. Singura posibilitate ca acesti micuti sa poata fi integrati in familii ramane adoptia internationala. Din anul 1997 si pana in 2003, la nivelul judetului nostru, au fost aprobate aproximativ 460 de adoptii internationale. Cele mai multe cereri depuse pentru a adopta un copil din centrele de plasament din Constanta sunt din partea unor familii de origine romana care s-au stabilit in Statele Unite ale Americii. Directorul Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Constanta, Eugenia Munteanu, a mentionat ca au fost numeroase solicitari si din partea unor familii de tineri din Israel, Italia, Spania, Franta, Canada si Germania. De asemenea, s-a aprobat si cererea venita din partea unor tineri stabiliti, in urma cu cativa ani, in Australia, care au dorit sa creasca un copil provenit dintr-un centru din judetul nostru. Totusi, cele mai multe adoptii internationale s-au realizat intre 1997-1999, in urma cu aproximativ trei ani acestea nefiind permise deoarece, in unele cazuri, copiii erau incredintati spre crestere unor familii din strainatate in schimbul unor sume de bani. In Constanta, dupa anul 2000 au fost aprobate foarte putine dosare de adoptie internationala, fiind inregistrate aproximativ zece adoptii pe an. Nici o adoptie internationala nu se incheie in mod direct, ci numai prin mijlocirea autoritatilor de la Bucuresti. Cazurile exceptionale de adoptie internationala a copiilor de etnie rroma se finalizeaza numai in urma aprobarii date de primul-ministru, in baza unui memoriu, pentru a se evita orice eventuala problema legata de posibilitatea de a exista un pericol pentru copilul adoptat, iar singurele sume de bani solicitate parintilor adoptatori sunt taxele prevazute de lege.

Familii atestate

Numarul copiilor din centrele de plasament din Constanta care au fost incredintati spre crestere unor familii din Romania in 2003 a scazut comparativ cu ultimii ani. In perioada ianuarie-octombrie 2003, DGJPDC Constanta a aprobat incredintarea in vederea adoptiei a 43 de copii unor familii care indeplineau criteriile legale. Alte 53 de familii au depus cerere pentru a adopta un copil, solicitarile acestora urmand sa fie rezolvate in perioada urmatoare. Din anul 1997, de cand si-a inceput activitatea DGJPDC Constanta, au fost incredintati in vederea adoptiei, in total, 604 copii. Cele mai putine cereri rezolvate de adoptie au fost in 1997, cand s-au aprobat 50 de solicitari, iar alte 47 familii au fost atestate, adica au ramas pe lista de asteptare. Situatia s-a schimbat radical in anul 1998, numarul solicitarilor aprobate triplandu-se. Astfel, au fost incredintati spre adoptie 160 de copii, iar 164 de familii au primit aprobarea pentru a putea infia un copil. Un numar mare de solicitari s-a inregistrat si in anul 1999, fiind infiati 96 de copii, iar alte 103 familii au fost atestate. In urmatorii doi ani, respectiv 2000 si 2001, numarul familiilor dispuse sa ofere un camin unui copil abandonat a scazut, ajungandu-se la 169 de micuti adoptati si 174 de cereri venite din partea familiilor atestate. In ultimii sapte ani, au fost inregistrate si cereri venite din partea unor familii domiciliate in alte judete. Mai exact, au fost incredintati spre adoptie aproximativ 20 de copii din centrele de plasament din Constanta unor familii domiciliate in Bucuresti, Giurgiu, Buzau si Prahova. In general, procesul de adoptie este unul lung si destul de dificil, presupunand mai multe etape. In unele cazuri, solicitarile sunt aprobate dupa cel putin sase luni. Cei care doresc sa infieze un copil depun o cerere la Serviciul Familial, de unde primesc toate informatiile privind actele necesare si conditiile care trebuie indeplinite. Una dintre etapele care trebuie parcurse pentru adoptie este cea de cautare a unui copil, urmarindu-se ca intre acesta si viitorii parinti sa fie o atractie emotionala. Adoptia copilului este decisa prin hotarare judecatoreasca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii