Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:34 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orfanii nu se pot integra in societate

ro

18 Feb, 2003 00:00 2024 Marime text

Dupa ce parasesc centrele de plasament

Acesti tineri au fost intrucatva rupti de realitate, astfel incat, odata parasit "adapostul", le va fi extrem de greu sa se integreze * Cel mai greu va fi momentul in care vor incerca sa isi gaseasca un loc de munca * De multe ori, acesti tineri, dupa ce li s-a gasit un loc de munca si o locuinta, nu se pun serios pe treaba * Multi considera ca, in comparatie cu ceilalti angajati, au un statut deosebit care le da dreptul sa fie tratati mai aparte * De teama sa nu se confrunte cu o astfel de situatie, multi agenti economici ezita sau chiar refuza sa angajeze tineri proveniti de la casa de copii

Poate una dintre cele mai grele probleme in ceea ce priveste protectia tinerilor proveniti din centre de plasament o reprezinta integrarea acestora in societate in momentul in care trebuie sa paraseasca aceste institutii. Multi oameni ar spune ca pentru acesti tineri este un lucru bun intrucat, odata iesiti de la casa de copii, pot sa isi faca un rost in viata pe picioarele lor. Situatia este insa cu totul alta, din mai multe motive.Tinerilor care, la varsta majoratului, sunt nevoiti sa paraseasca centrele de plasament le este extrem de greu sa se integreze in societate. Chiar daca nu au dus o viata normala, chiar daca nu au avut parte de atentia de care se bucura cei mai multi copii din partea parintilor lor, ei au fost intrucatva rupti de realitate, astfel incat, odata parasit "adapostul" nu vor sti incotro sa se indrepte. A proveni dintr-o casa de copii este deja un complex destul de mare pentru cei aflati in aceasta situatie. Un astfel de copil sau tanar va fi toata viata urmarit de gandul ca a fost abandonat de propriii parinti, ca nu a avut parte de un camin adevarat sau de o atmosfera de familie. Cosmarul nu se opreste insa la portile casei de copii, ci il va urmari pe cel in cauza toata viata. Iar cel mai greu ii va fi unui astfel de tanar in momentul in care va incerca sa isi gaseasca un loc de munca si se va lovi de prejudecatile celor din jurul lui. Nu conteaza cata scoala are cel in cauza sau cat de capabil este in meseria pe care o practica, el va ramane in ochii celor din jur ca fiind "crescut la casa de copii".

Integrare de forma

In ultimul timp, se incearca sa se acorde o mai mare atentie acestei categorii de tineri. Printr-o serie de programe de binefacere li se asigura uneori o locuinta si un serviciu, tocmai pentru a li se veni in ajutor. Insa s-a constatat ca pana si acest lucru, in loc sa vina in sprijinul celui in cauza, mai mult ii dauneaza. S-a constatat astfel ca prin aceasta metoda nu se face altceva decat sa se prelungeasca situatia din centrele de plasament cand exista intotdeauna altcineva care sa ia decizii in locul tanarului, astfel incat acesta nu va putea niciodata sa fie "pe picioarele sale", intrucat va considera ca intotdeauna va exista cineva care sa il sprijine si sa ii organizeze viata, fara sa se mai preocupe el de acest lucru. Astfel ca, in loc ca el sa se integreze, va fi din nou ca un spectator al modului in care altii incearca sa ii aranjeze viata. Din acest motiv s-a constatat ca foarte multe din incercarile de integrare au esuat. De multe ori, acesti tineri, dupa ce li s-a gasit un loc de munca si o locuinta, nu se pun serios pe treaba, considerand ca, in comparatie cu ceilalti angajati, au un statut deosebit care le da dreptul sa fie tratati mai aparte. Si asa se face ca multi agenti economici prefera sa renunte la serviciile lor fiindca, la urma urmei, nimeni nu vrea sa faca acte de caritate pentru cineva care nu manifesta nici un interes pentru a evolua.

Prejudecati si refuzuri

Alti agenti economici, insa, ezita sau chiar refuza de la bun inceput sa angajeze tineri proveniti de la casa de copii, de frica sa nu se confrunte cu o situatie ca cea de mai sus. Conform celor declarate de Eugenia Munteanu, directorul general al Directiei pentru Protectia Copilului (DPC) Constanta, este extrem de greu ca acesti copii sa se angajeze, principala problema constituind-o prejudecatile de care se lovesc. Cand un angajator aude ca tanarul care solicita de lucru provine dintr-o casa de copii, apare automat o reticenta in atitudinea lui si de cele mai multe ori un refuz. "Este mai usor pentru ei sa isi gaseasca un loc de munca in timpul sezonului estival, dar aceasta inseamna numai trei-patru luni pe an, in vreme ce noi urmarim o integrare completa", a afirmat directorul. Pentru aceasta se ia de foarte multe ori legatura cu organizatii care ar putea veni in ajutor, sunt organizate spectacole de binefacere, fondurile stranse fiind dedicate acestor situatii. In plus, multi voluntari s-au angajat tocmai in aceasta activitate de integrare a tinerilor orfani. Este insa extrem de greu sa se duca la bun sfarsit acest lucru si, din acest motiv, putinele cazuri de integrare completa dupa iesirea dintr-un centru de plasament sunt considerate adevarate succese. Si, din pacate, unii dintre tinerii proveniti de la centrele de copii, din cauza ca nu se pot integra in societate, nu vor face altceva decat sa ingroase numarul infractorilor si al aurolacilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii