Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:32 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orfanii pot fi infiati de straini numai daca au acordul primului-ministru

ro

30 May, 2003 00:00 755 Marime text

Centrele de plasament pe punctul de a fi desfiintate

Printre metodele care au dat cele mai bune rezultate se numara plasarea copiilor in ingrijire asistentilor sociali si adoptia * O cerere de adoptie depusa la inceputul anului va fi solutionata abia in toamna * Exista mai multe etape care trebuie parcurse, printre acestea numarandu-se si cautarea unui copil * Se va urmari ca intre copil si viitorii parinti sa fie o atractie emotionala * De la inceputul acestui an, din judetul nostru, o fetita si un baietel au fost adoptati de doua familii din strainatate

A proveni dintr-o casa de copii este un complex extrem de mare pentru cei aflati in aceasta situatie. Un astfel de copil sau tanar va fi toata viata urmarit de gandul ca a fost abandonat de propriii parinti, ca nu a avut parte de un camin adevarat sau de o atmosfera de familie. Cosmarul nu se opreste insa la portile casei de copii, ci il va urmari pe cel in cauza toata viata. Datorita acestor considerente se incearca gasirea unor solutii pentru ca acesti copii sa creasca intr-un mediu diferit de cel al unui centru de plasament, astfel incat sa scape de stigmatul de "abandonat".Noua strategie pe termen lung in domeniul protectiei copilului prevede dezinstitutionalizarea celor aflati in dificultate si desfiintarea centrelor de plasament. Acest lucru se incearca a fi realizat prin diferite mijloace, conform sloganului "Casa de copii nu este acasa". Printre metodele care au dat cele mai bune rezultate se numara plasarea copiilor in ingrijire asistentilor sociali. Idealul il constituie insa reintegrarea copiilor abandonati in sanul propriei familii. S-a luat aceasta masura intrucat s-a ajuns la concluzia ca ingrijirea intr-o casa de copii nu asigura nici pe departe cadrul emotional si afectiv de care are nevoie un copil si se doreste suplinirea acestui lucru. Pentru a urma aceasta linie si ca o alternativa de tip familial la mediul institutional, Directia Generala pentru Protectia Copilului (DPC) Constanta a hotarat largirea retelei de asistenti maternali profesionisti, care numara, la ora actuala, doar 200 de astfel de cadre, care au in grija aproximativ 230 de copiii.

Solutia ideala: adoptia

In situatia in care copilul in cauza nu mai are familie sau, pur si simplu, familia refuza orice legatura cu acesta, o solutie ideala o constituie adoptia. Eugenia Munteanu, director general in cadrul Directiei Generale pentru Protectia Copilului (DPC) Constanta, ne-a declarat ca, in momentul de fata, pentru judetul Constanta, se afla in curs de solutionare mai multe cereri de adoptie. "Este un proces lung si destul de dificil, intrucat presupune mai multe etape", ne-a declarat aceasta. Spre exemplu, o cerere de adoptie depusa la inceputul anului va fi solutionata abia in toamna. Cei care doresc sa infieze un copil trebuie, in primul rand, sa depuna o cerere. "Cei care doresc sa adopte un copil se adreseaza, de obicei, directiei, de unde sunt indrumati spre Serviciul Familial, aflat pe strada Ciprian Porumbescu la numarul 2", a adaugat Eugenia Munteanu. Odata ajunsi la Serviciul Familial, li se vor da toate lamuririle necesare, incepand cu actele necesare si conditiile care trebuie indeplinite. "Exista mai multe etape care trebuie parcurse, printre acestea numarandu-se si cautarea unui copil", a mai afirmat directorul. Acesta este, poate, unul dintre cele mai importante momente pe parcursul intregii cautari, intrucat se va urmari ca intre copil si viitorii parinti sa fie o atractie emotionala. "Trebuie sa se creeze o legatura afectiva inca din primele momente, se vor urmari atat reactiile viitorilor parinti, daca se simt atrasi de micut, dar mai ales cele ale copilului, daca incepe sa rada sau daca intinde manutele", ne-a declarat Eugenia Munteanu. In cazul in care acest prag este depasit, se va trece mai departe, totul culminand cu adoptia propriu-zisa, decisa prin hotarare judecatoreasca.

Adoptii internationale

O problema aparte o constituie adoptiile internationale. "Nici o adoptie internationala nu se incheie in mod direct, ci numai prin mijlocirea autoritatilor de la Bucuresti", ne-a declarat directorul DPC. Adoptiile internationale se incheie numai in urma aprobarii date de primul-ministru, in baza unui memorandum, pentru a se evita orice eventuala problema legata de posibilitatea de a exista un pericol pentru copilul adoptat.De la inceputul acestui an, doi copii din judetul nostru, un baietel si o fetita, au fost adoptati de doua familii din strainatate. Este vorba de doua familii de romani stabiliti in strainatate care si-au dorit sa adopte un copil din Romania.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii