Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Palatul Copiilor, luat cu asalt de femeile fara serviciu

ro

06 Mar, 2004 00:00 910 Marime text

Peste 1500 de persoane la Bursa locurilor de munca

La Constanta oferta a fost de 1030 de locuri de munca, iar la Medgidia de 308 * Pentru persoanele cu studii superioare au existat sub 115 posturi * Participantele au avut de unde alege, deoarece peste 1300 de posturi sunt din toate domeniile de activitate * Cele mai solicitate meserii au fost cele de baby-sitter, menajera, secretara, agent vanzari si muncitor necalificat * Ofertele in domeniul confectiilor textile nu au avut succes * Studentele au fost dezamagite de angajatori deoarece li se cerea experienta * In total, au vizitat cele doua locatii 2260 de persoane * Din totalul acestora, 86 la Constanta si 32 la Medgidia au fost incadrate pe loc

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a organizat, ieri, 05 martie, Bursa locurilor de munca pentru femei. Evenimentul s-a desfasurat la Palatul Copiilor si a inceput la ora 08.30. Persoanele dornice sa-si gaseasca un loc de munca au venit la locul de desfasurare inainte de a se inaugura oficial actiunea, astfel ca in momentul in care s-au deschis usile la coada erau deja peste 100 de femei. Carmen Raducu, director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta, a declarat ca prin intermediul acestei burse a locurilor de munca se doreste sa se ofere un cadou femeilor care vor sa munceasca. Editiile anterioare ale acestui eveniment au demonstrat faptul ca femeile doresc sa munceasca, de la an la an participarea fiind din ce in ce mai numeroasa. Aceeasi crestere s-a inregistrat si din partea agentilor economici.

Participare numeroasa

Anul trecut au participat 26 de angajatori care au oferit 657 de locuri de munca, in timp ce anul acesta numarul lor a ajuns la 36, iar posturile oferite la 1030. Evenimentul s-a organizat, incepand cu aceeasi ora, si la Medgidia, la Casa de Cultura. Aici au participat zece agenti economici care au pus la dispozitia femeilor fara serviciu 286 de locuri de munca. Din totalul posturilor oferite la Medgidia doar 20 se adreseaza persoanelor cu studii superioare. In Constanta exista insa 92 de astfel de locuri de munca pentru meseriile designer vestimentar, broker asigurari, administrator hotel, inginer textile, analist, economist, statistician si consilier juridic. La Constanta, cele mai multe posturi sunt pentru confectioner articole textile, reprezentant vanzari si croitor. De asemenea, la mare cautare este personalul pentru turism. Astfel, societatile din domeniu ofera locuri de munca pentru cameriste hotel, ospatari, ajutor ospatar, guvernatoare hotel, barman si receptioner.

Fuga de munca la norma

Pe lista locurilor de munca de la Constanta figureaza si cateva posturi mai rar intalnite, cum ar fi baby-sitter si menajera. De altfel, acesta a fost unul dintre standurile cele mai asaltate de catre pretendentele la un loc de munca. Alte meserii cautate de femei au fost muncitor necalificat, secretara si agent vanzari, precum si locurile de sezon. La polul opus s-au aflat locurile de munca oferite in domeniul confectiilor textile. Angajatorii au declarat ca majoritatea persoanelor fug de locurile de munca in care se lucreaza la norma. La Medgidia au primat locurile de munca in agricultura. Dat fiind faptul ca se apropie perioada calda, oferta cea mai semnificativa este in meseria de viticultor-pomicultor. Mai exista posturi vacante pentru confectioner textile, vanzator si operator calculator. Desi initial conducerea AJOFM a anuntat ca nu vor fi acceptati decat agentii economici care ofera un numar de minim zece locuri de munca, in cele din urma, la insistenta angajatorilor s-a revenit asupra deciziei si au putut participa si cei a caror oferta era mai mica. Majoritatea posturilor oferite sunt pe perioada determinata, din domeniul agricultura si turism. Carmen Raducu a precizat ca aceste posturi sunt insa oferite de unitati cu activitate permanenta, ceea ce este un lucru foarte bun. Cele mai dezamagite de oferta locurilor de munca au fost tinerele studente. Acestea au venit increzatoare la eveniment, insa au plecat foarte dezamagite deoarece li se cerea experienta. Cateva tinere studente la birotica s-au declarat chiar indignate de faptul ca nu au fost acceptate pe motiv ca nu au mai lucrat in domeniu. Ele nu intelegeau de ce mai fac studii de birotica daca pentru aceasta meserie sunt preferate studente la drept. Fetele au spus ca nu doresc neaparat un post de secretara. "Orice post ar fi foarte bun, numai sa fim primite", au declarat fetele. Carmen Raducu a mai precizat ca, in general, dupa astfel de evenimente rata de satisfacere a locurilor de munca este de circa 20-30 de procente.

Stand de asistenta sociala

In cadrul bursei pentru femei, a fost organizat si un stand special, pentru persoanele carora li se adreseaza Legea 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale. Standul a fost destinat tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani proveniti din centre de plasament si centre de ocrotire a copilului, tinerilor familisti cu sau fara copii si persoanelor iesite din detentie. Au mai fost standuri special amenajate pentru informare si consiliere privind cariera, un serviciu electronic de mediere a muncii si un stand pentru consiliere privind credite avantajoase acordate IMM-urilor. La standul de asistenta sociala, pana in jurul pranzului se prezentasera mai multe persoane care au solicitat informatii despre alocatiile complementare, ajutorul social si cursuri de formare profesionala. In urma centralizarilor efectuate de reprezentantii AJOFM, au trecut pragul Palatului Copiilor1.740 de persoane, in timp ce la Medgidia s-au prezentat 520 de femei. Au existat persoane care au fost incadrate pe loc, respectiv 86 la Constanta si 32 la Medgidia. Meseriile pe care acestea au fost incadrate au fost ospatar, barman, receptioner, camerista, gestionar, agent comercial, casiera, viticultor, pomicultor si manipulant marfuri. In ceea ce priveste persoanele cu studii superioare, acestea au primit serviciu pe posturile de inginer textile pielarie, inspector resurse umane, contabil-economist in comert si marketing, contabil si agent asigurari. Mariana Serbanescu, purtator de cuvant al AJOFM, a declarat ca, fata de anul trecut, participarea a fost cu mult mai mare si probabil ca se va depasi si procentul de 45% cat s-a inregistrat la editia anterioara in ceea ce priveste angajarea participantilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii