Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parcurile de joaca din Eforie Nord au fost inchise

ro

08 Aug, 2003 00:00 1862 Marime text

Locurile groazei

Trei dintre locurile de distractii cu masinute din Eforie Nord au fost inchise de catre inspectorii OPC * Desi nu aveau bare de protectie sau erau rupte, unele utilaje erau, totusi, folosite pentru agrement * Patronii acestora risca sanctiuni cuprinse intre zece si o suta de milioane de lei * Nici unul din parcurile de distractii nu indeplinea conditiile legale de functionare

Reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta a demarat, in urma cu doua seri, o ampla actiune de verificare a parcurilor de distractii de pe litoral. Masura a fost luata ca urmare a numeroaselor accidente soldate cu pierderi de vieti omenesti petrecute in anii anteriori. Eugen Voineagu, inspector sef al OPC, a declarat ca actiunea s-a realizat ca urmare a unei tematici de control primite din partea ANPC. Pentru a evita producerea de astfel de evenimente tragice, cum a fost anul trecut cel de la Navodari, Guvernul a emis Hotararea 1102 prin care sunt reglementate conditiile pe care patronii parcurilor de distractii trebuie sa le indeplineasca pentru a functiona in legalitate si pentru a proteja vietile turistilor. Masurile sunt dure si cei care nu le respecta vor suporta rigorile legii.

Conditii dure

Printre principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca aceste parcuri se numara existenta unei harti care sa contina toate locatiile din parc si, de asemenea, a unui gard de protectie pentru fiecare utilaj in parte. Cel mai important aspect este cel legat de informarea clientilor cu privire la riscurile la care se supun atunci cand decid sa foloseasca unul dintre utilaje, precum si aspecte legate de varsta celor care au acces si alte date tehnice. De asemenea, in fiecare parc de distractii trebuie sa existe un caiet in care sa se tina o evidenta a verificarilor tehnice si in care sa se specifice durata de viata a utilajelor. Toate aceste aspecte trebuie realizate de un om de specialitate autorizat de ISCIR. Pe langa toate autorizatiile si avizele, firma respectiva trebuie sa mai detina si un studiu de rezistenta a solului, intrucat au existat cazuri in care s-au produs accidente grave din cauza surparii solului pe care era amenajat parcul.

Nereguli cu duiumul

Controlul inspectorilor OPC a demarat miercuri seara in statiunea Eforie Nord si va continua in toate statiunile de pe litoral. In prima seara de control au fost verificate trei parcuri de distractii din Eforie, amplasate in zonele Belona, Acapulco si centrul statiunii. Primul parc verificat apartinea societatii "Vega International" SRL. Firma detinea mai multe utilaje, printre care masinute electrice, gargarite si masinute pentru copii si un Apollo. Printre principalele nereguli descoperite aici s-a numarat lipsa cailor de acces dintre utilaje, viata clientilor fiind pusa in pericol deoarece, pentru a se deplasa de la un utilaj la altul, trebuia sa treaca printre masinute si alte obiecte zburatoare. De asemenea, cablurile electrice nu erau protejate, iar grupurile sanitare erau absente. Unele masinute erau rupte, ceea ce demonstra ca durata lor de viata era de mult depasita. Altele nu aveau bare de protectie, astfel ca oricand exista pericolul unui accident cu urmari tragice. Printre deficientele constatate se numara si lipsa panourilor de informare, aspect extrem de important. Un alt parc de distractii situat in zona Acapulco a fost cel apartinand societatii "CDomary Star" SRL. Si aici neregulile au fost numeroase. Utilajele nu erau prevazute cu garduri de protectie, caile de acces erau de asemenea inexistente, nu toate masinutele aveau lant de protectie, iar grupurile sanitare lipseau cu desavarsire. Aceleasi deficiente au fost constatate si la parcul de distractii situat in zona Belona, care apartine societatii "Mamaia Olimp" SRL. In plus, aici firele electrice erau neprotejate, prizele fiind acoperite cu o punga. Patronii parcului s-au aratat indignati de neregulile descoperite de inspectorii OPC, afirmand ca turistii sunt in siguranta.

Inchidere definitiva

Pentru toate deficientele constatate inspectorii OPC au luat masura inchiderii definitive a celor trei parcuri de distractii. "Toate parcurile verificate vor fi inchise deoarece exista deficiente in ceea ce priveste informarea si protectia consumatorului, in acest sens existand cabluri electrice neizolate care pun in pericol viata si sanatatea consumatorilor", a precizat Eugen Voineagu. De asemenea, patronii acestora au fost chemati la sediul OPC cu toate autorizatiile, avizele si documentele care sa ateste calitatea utilajelor si faptul ca au trecut de revizia tehnica. In cazul in care nu toate actele sunt in regula, pe langa inchiderea definitiva a parcurilor patronii risca si sanctiuni contraventionale cuprinse intre 10 si 100 de milioane de lei. Eugen Voineagu a precizat ca din primele verificari a reiesit ca agentii economici controlati nu au autorizatie de la ISCIR si nu au facuta analiza de risc. "Sunt foarte multe probleme cu parcurile de distractii de pe litoral. Din cele controlate pana acum pot spune ca nici unul nu corespunde din punctul de vedere al legislatiei", a conchis inspectorul sef al OPC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii