Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:34 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pasajele Constantei raman la stadiul de ruina

ro

23 Jan, 2010 02:32 1456 Marime text
cap_5.jpgAceste spaţii, traversate zilnic de mii de constănţeni, au fost lăsate de izbelişte

Trecerile subterane ale Constanţei sunt condamnate, se pare, să rămână la stadiul de ruină în care se află. Sau, mai bine zis, constănţenii care sunt obligaţi să le folosească, vor fi condamnaţi să suporte mirosul pestilenţial şi să traverseze peisajul sordid, zilnic.

Anul trecut, relatam faptul că municipalitatea se pregăteşte să reabiliteze aceste pasaje. Este vorba, mai exact, despre pasajele subterane din zonele Gară, Abator şi magazinul Tomis.

Pasajele pietonale au fost întotdeauna un motiv de nemulţumire pentru constănţenii care le traversează zilnic. Cel de la gară este „renumit" pentru felul în care arată. La o ploaie mai abundentă, pasajul devine un mare canal colector înfundat, care se umple de bălţi, pe care oamenii sunt nevoiţi să le traverseze. În plus, instalaţia de iluminat este distrusă aproape în totalitate. Neoanele sau suporturile în care acestea au fost montate stau să cadă, ca şi faianţa care pavează trecerea subterană. Pasajul de la gară este utilizat zilnic de sute de persoane, întrucât este singura modalitate pentru pietoni de a traversa intersecţia din acea zonă. Pe lângă faptul că, de regulă, se umple de apă şi de nămol, mirosul pe care îl emană este de nesuportat. În plus, mai are şi rolul de adăpost pentru găştile de cerşetori care îşi fac veacul în zona gării.

Licitaţia s-a anulat

Municipiul Constanţa a organizat o procedură de achiziţie în vederea desemnării unei firme specializate care să se ocupe de renovarea acestor elemente de infrastructură importante pentru oraş. Deschiderea ofertelor a avut loc pe 16 septembrie, la sediul Primăriei Constanţa, din bulevardul Tomis. Pentru renovarea pasajelor, autoritatea locală era dispusă să ofere 250.980,06 lei fără TVA - valoarea estimată publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) - adică aproximativ trei miliarde de lei vechi cu tot cu TVA. Licitaţia a avut loc, a fost desemnată şi firma câştigătoare, numai că, în cele din urmă, s-a anulat. Potrivit anunţului din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, licitaţia s-a anulat pentru că: „Ofertantul declarat câştigător, SC Lider Tex SRL Medgidia - Constanţa, se află în imposibilitatea de a încheia contractul. Autoritatea contractantă neputând încheia contractul, procedura de achiziţie se anulează în conformitate cu prevederile art. 204, alin.1^1 din OUG 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare". Potrivit alin. 1^1 din OUG 34/2006 „în cazul în care autoritatea contractantă nu poate încheia contractul cu ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, datorită faptului că ofertantul în cauză se află într-o situaţie de forţă majoră sau în imposibilitatea fortuită de a executa contractul, atunci aceasta are dreptul să declare câştigătoare oferta clasată pe locul doi, în condiţiile în care aceasta există şi este admisibilă. În caz contrar, se anulează aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică". Aşadar, deducem că pe locul doi nu s-a clasat nicio ofertă sau niciuna admisibilă.

pasaje_-_pasaj_abator2.jpgReprezentanţii Primăriei, de negăsit

Pentru a afla de ce contractul nu s-a atribuit, am contactat mai mulţi reprezentanţi ai municipalităţii, printre care şi pe Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa. Apelurile noastre repetate au fost tratate cu indiferenţă, niciunul dintre cei pe care i-am contactat nedorind să răspundă. Am încercat, de asemenea, să luăm legătura cu reprezentanţii firmei Lider Tex din Medgidia, însă nici de această dată nu am avut sorţi de izbândă în aflarea motivelor care au determinat anularea licitaţiei. Firma nu are publicat pe site-urile de specialitate, niciun număr de telefon, fix sau mobil, la care să poţi lua legătura cu reprezentanţii ei. Precizăm că societatea o are ca unic acţionar şi administrator pe Neriman Iomer.

Lider la epave şi elemente sportive

Societatea a mai colaborat cu municipalitatea constănţeană, fiind cea care se ocupă de întreţinerea şi repararea elementelor navale din Constanţa şi staţiunea Mamaia. Este vorba despre epavele navale situate în municipiu şi în staţiune. Acest contract a fost câştigat de firma din Medgidia în luna mai 2009, aducându-i societăţii aproape două miliarde de lei vechi, cu tot cu TVA. Precizăm că societatea are ca obiect principal de activitate servicii anexe pentru transporturi terestre. De asemenea, firma s-a ocupat şi de lucrările de reparaţie şi întreţinere a elementelor sportive aflate în şcoli şi pe domeniul public. Contractul de lucrări i-a fost atribuit de municipalitate tot în luna mai a anului trecut, pentru o valoarea de aproximativ un miliard de lei vechi, cu TVA inclus.

Revenind la pasajele constănţene, se pare că şi anul acesta vor rămâne în starea în care se află, deşi directorul Ionel Pilat ne declara anul trecut că este posibil ca acestea să fie gata până la sfârşitul anului (2009).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • as 24 Jan, 2010 10:23 eu nu cred...