Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:24 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pastorala de Paște a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie „Suntem cu adevărat cu Dumnezeu prin această Lumină” (VIDEO)

ro

23 Apr, 2022 00:00 3938 Marime text
Înaltpreasfinția Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului
  • Lumina sfântă de la Ierusalim va veni pe mare
 
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a transmis tradiționala Pastorală de Paște pentru credincioșii săi.
 
„Suntem în pregătirea Sărbătorii celei mai mari a Învierii Domnului. Iată după săptămâna această a Patimilor, post aspru, mergem să luăm în noapte Lumina de pe mare, Lumina adusă de la Ierusalim. Vom veni cu lumina de pe mare în Portul Tomis, apoi ne vom îndrepta, să venim în Parcul Catedralei. Aici ne va întâmpina mulțimea de creștini, care abia așteaptă să ia lumină. Această lumină este în fiecare an nouă, unică, o nouă lumină, care se tot înnoiește în fiecare an. Lumina Ne-o trimite nouă să ne arate că e viu în ceruri.
 
Suntem cu adevărat cu Dumnezeu prin această lumină. Avem lumina dăruită de Dumnezeu din cer. În această lumină ne pregătește și nouă să ne îmbrăcăm și de aceea suntem bucuroși să întâmpinăm lumina Învierii.
 
Cum ne-am pregătit în Săptămâna Patimilor să ne pregătim mereu! Credincioșii sunt nerăbdători și vor veni mulți să ne aștepte în Parcul Catedralei să aducem lumina de pe mare”, a transmis ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie.
 
Mesajul integral al ÎPS Teodosie poate fi ascultat mai jos:
 

 
Sâmbătă, 23 aprilie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, 


- de la ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie la capela „Sf. Mucenic Varvar Tâlharul” a Secţiei exterioare Valul lui Traian din cadrul Penitenciarului Constanţa-Poarta Albă și va sfinți pasca ce va fi oferită în ziua Învierii;

- seara, va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre pe care o va purta în procesiune din Portul Tomis până la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, unde va fi oferită credincioșilor la ora 23.45, iar de la ora 24.00, va oficia Canonul Învierii, urmat de săvârșirea Sfintei Liturghii.



Duminică, 24 aprilie, în prima zi de Paști, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, simbolizare a universalității creștinismului. 
 
Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

 
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
 
Ce se întâmplă după desfăşurarea slujbei de la Ierusalim

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Lumina Învierii la malul Mării Negre. Programul complet
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii