Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:50 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patronii de pe litoral ii pacalesc pe someri

ro

10 Aug, 2004 00:00 957 Marime text

Amenzi de doua miliarde de lei pentru munca la negru

Sute de persoane au fost depistate muncind la negru * Cele mai multe sanctiuni se aplica pentru neintocmirea formelor legale de angajare si exploatarea minorilor * Desi sunt anuntati ca nu li se vor intocmi contracte individuale de munca, oamenii accepta locul de munca din disperarea de a castiga un ban * Societatea "Vienez" SRL, unde saptamana trecuta au fost depistate trei minore muncind mult peste program, a fost amendata cu 80 de milioane de lei

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta au continuat si saptamana trecuta seria controalelor care se inscriu in campania impotriva muncii la negru si a muncii copilului. La astfel de actiuni, ce au fost demarate pe data de 19 iulie, alaturi de inspectorii de munca constanteni au participat si 12 inspectori de munca detasati din tara, respectiv din Alba, Iasi, Buzau, Galati, Valcea si Dolj. In cadrul acestei campanii, saptamana trecuta, reprezentantii ITM au verificat 136 de angajatori ce isi desfasoara activitatea pe litoral, mai exact in statiunile Mamaia, Eforie, Costinesti, Jupiter, Olimp, Neptun si Mangalia. Din totalul agentilor economici controlati 18 au fost depistati ca utilizau persoane carora nu le intocmeau forme legale de angajare. Astfel, au fost gasite muncind la negru 31 persoane, 25 dintre acestea fiind femei. Pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii in domeniul neintocmirii formelor legale de angajare s-au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare totala de 670 de milioane de lei. Potrivit declaratiei lui Tiberiu Plesu, inspector sef al ITM Constanta, de la inceputul campaniei si pana in prezent au fost descoperite pe litoral muncind la negru 131 de persoane, dintre care 70 de femei. Tot acest personal la negru era utilizat in 57 de unitati care isi desfasoara activitatea pe litoral, cuantumul amenzilor fiind de circa doua miliarde de lei.

"Vienez" SRL, "arsa" cu 80 de milioane

Una dintre societatile sanctionate de ITM pentru exploatarea minorilor a fost "Vienez" SRL din Eforie Sud. Controlul la aceasta unitate a fost efectuat saptamana trecuta si s-a depistat ca aici trei minore munceau mult peste limita de sase ore. De fapt, fetele munceau timp de 14 ore zilnic, chiar daca sotia patronului sustinea cu tarie ca fetele au foarte multe pauze. Dupa verificarea tuturor actelor societatii, conducerea ITM a dispus amendarea patronului cu 80 de milioane de lei, 50 de milioane pentru nerespectarea timpului de munca la minori si 30 pentru neintocmirea formelor legale de angajare. Asadar, dupa ce ca munceau zi lumina, fetele nu aveau nici contracte individuale de munca.

Numarul contractelor individuale de munca, in crestere

Reprezentantii ITM spun ca efectuarea acestor verificari, in cadrul campaniei de depistare a persoanelor care nu au forme legale de angajare, a dus la cresterea numarului de contracte individuale de munca inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca. Conducerea ITM spune ca, in afara persoanelor carora li s-au luat declaratii si s-a putut verifica veridicitatea acestora, alte 120 de declaratii au fost trimise in alte judete pentru a fi analizate. In ciuda acestor aspecte, Tiberiu Plesu spune ca, pana la ora actuala, numarul contractelor individuale de munca inregistrate la ITM a ajuns la 7.634, cu 5 000 mai multe decat cele inregistrate in perioada 12-17 iulie. Maria Petrica, inspector sef adjunct al ITM, a declarat ca cele mai multe sanctiuni pe litoral se aplica pentru munca la negru si pentru nerespectarea timpului de lucru in cazul minorilor. Potrivit legislatiei, tinerii sub 18 ani nu au dreptul sa munceasca mai mult de sase ore pe zi. Patronii nu tin insa niciodata cont de prevederile legale, iar tinerii sunt exploatati in regim de adulti. Maria Petrica a precizat ca, procentual, 20% dintre sanctiuni se aplica pentru munca la negru si 10% pentru exploatarea minorilor. O alta abatere grava este legata de faptul ca unii agenti economici nu acorda angajatilor salariul minim pe economie. De asemenea, acestia nu intocmesc regulamentul intern si fisa postului pentru fiecare meserie in parte, nu platesc la termen orele prestate, precum si pe cele suplimentare, nu intocmesc state de plata si nu completeaza registrul general de evidenta a salariatilor. Toate aceste incalcari ale angajatorilor sunt sanctionate de inspectorii de munca fie prin aplicarea de sanctiuni contraventionale, fie prin dispunere de masuri obligatorii cu termene precise de solutionare. Campania de depistare a patronilor care nu respecta legislatia muncii va continua pana la incheierea sezonului estival. Agentii economici de pe litoral, prin neincheierea formelor legale de munca, nu urmaresc decat sa scoata timp de trei luni, cat tine sezonul, cat ar scoate intr-un an de activitate. Persoanele care doresc sa aiba un loc de munca nu mai tin cont de faptul ca prin neincheierea unui contract de munca nu au parte de nici un fel de protectie sociala. Prin urmare, oamenii, disperati, sunt fericiti ca in sfarsit pot castiga un ban, iar patronii sunt, de asemenea, in castig ca nu mai platesc atatea dari catre stat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii