Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Persoanele cu handicap nu sunt interesate sa munceasca

ro

15 May, 2004 00:00 932 Marime text

Participare redusa la bursa locurilor de munca

Oferta agentilor economici a fost de 167 de posturi * S-au prezentat insa doar 78 de persoane, dintre care doar 66 cu handicap * Au fost selectate in vederea angajarii 36 de persoane, iar sase au fost angajate pe loc * Tinerii care au venit la bursa isi cautau un loc de munca de foarte mult timp, dar fara succes

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a organizat, ieri, la nivel national bursa locurilor de munca pentru persoanele cu handicap. Pe plan local, actiunea s-a desfasurat la sediul AJOFM, din strada Lacului, numarul 14. La eveniment au participat 21 de agenti economici care au oferit 167 de locuri de munca. Numarul posturilor oferite la editia din acest an a fost mai mare decat anul trecut, dar cel al agentilor economici este mai mic. Astfel, anul trecut au fost 26 de angajatori care au pus la dispozitia persoanelor cu handicap 122 de locuri de munca. Surpriza a venit din partea celor carora le era adresata bursa.

Dezinteres total

Anul trecut au participat 83 de persoane in conditiile in care numarul posturilor oferite a fost mai mic decat anul acesta. La circa o ora de la deschiderea oficiala a evenimentului, foarte putine persoane trecusera pragul AJOFM pentru a-si cauta un loc de munca. Desi au fost 167 de locuri de munca pentru persoanele care se simt date la o parte de societate, participarea a fost de-a dreptul socanta. S-au aratat interesate 78 de persoane, dintre care doar 66 cu dizabilitati. Din totalul celor prezenti, 36 au fost selectionati in vederea incadrarii, sase dintre acestia fiind angajati pe loc. Persoanele cu handicap, desi reclama faptul ca nu le sunt acordate locuri de munca, au demonstrat ca, atunci cand se pune in practica o astfel de actiune, sunt total dezinteresate. Acest lucru se intampla deoarece este mult mai comod sa primesti acea indemnizatie de handicap care reprezinta 50% din salariul minim pe economie decat sa muncesti. Valentina Munteanu, directorul Directiei Judetene pentru Protectia Sociala, a declarat ca, in general, angajatorii ofera salariul minim pe economie. In urma eliminarii cheltuielilor aferente, respectivei persoane ii ramane in mana o suma echivalenta cu indemnizatia de handicap pe care o primeste daca nu ar munci. Toti cei care au venit insa la bursa sunt tineri seriosi, dornici sa-si gaseasca un loc de munca. Mirel Panait are 24 de ani si mai mult timp a lucrat pe cont propriu ca maseur. De cate ori a dorit sa-si gaseasca un loc de munca, i se cerea experienta, lucru pe care nu-l putea demonstra. Ieri, insa, a avut noroc si si-a gasit un post in acest domeniu, fiind chiar angajat pe loc. Luchian Sapru a venit si el cu incredere la actiunea organizata de AJOFM. El isi cauta loc de munca de circa opt ani. In varsta de 23 de ani, tanarul are o specializare in confectii incaltaminte, dar pana acum nu a gasit un loc de munca potrivit studiilor sale. Baiatul a declarat ca a renuntat sa mai caute un astfel de post si ca este dispus sa incerce in orice alt domeniu. Si reprezentanti ai Asociatiei de sprijin a copiilor cu handicap fizic au participat la bursa. Din totalul de 20 de persoane apte de munca s-au prezentat doar cinci. Doua dintre acestea au avut succes si au reusit sa-si gaseasca un loc de munca. Stefania Pantu, secretar casier in cadrul asociatiei, a declarat ca ceilalti membri nu au fost atat de receptivi si de increzatori. O parte dintre cei prezenti nu s-au putut angaja deoarece agentul economic care oferea posturi convenabile era din judet. Majoritatea tinerilor isi cautasera locuri de munca, dar fara a avea succes. La editia din acest an, sase persoane au fost angajate pe loc, respectiv doi agenti de vanzari, un vanzator, un vopsitor industrial si doi maseuri. Daca ar fi tratat cu seriozitate aceasta bursa, mult mai multe persoane ar fi avut sanse de angajare, tinand cont de faptul ca pentru circa 100 de posturi nu s-a prezentat nici o persoana.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii