Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Persoanele fara adapost ajung la UPU, din cauza gerului

ro

26 Jan, 2010 03:15 2068 Marime text
oamenii_strazii.jpgIeri după amiază, zece cazuri sociale erau internate, sau doar cazate la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, însă numărul celor care au căutat puţină căldură a fost mult mai mare.

Din cauza celor minus 20 de grade, pe timpul nopţii, sau minus 16, cât au fost de exemplu, ieri, persoanele fără adăpost din Constanţa fie s-au prezentat singure la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, fie au fost luate din stradă de către personalul de pe ambulanţe. Dacă numărul lor nu a fost foarte mare la începutul săptămânii trecute, totuşi gerul cumplit din ultimele zile a făcut ca acesta să crească semnificativ. Potrivit şefului UPU Constanţa, dr. Rodica Tudoran, duminică seară în acest serviciu erau 11 persoane, iar ieri după-amiază mai rămăseseră doar 10. Cei care au şi diverse afecţiuni sunt internaţi, iar ceilalţi doar cazaţi. Până la această oră nici unul dintre cazurile sociale nu au prezentat probleme grave de sănătate, ori degerături. O singură persoană a fost la un pas de a deceda însă medicii l-au resuscitat iar acum starea sa de sănătate este una bună.

Dacă asistentele se asigură de partea medicală, infirmierele au mai multe îndatoriri, de multe ori nu tocmai plăcute. Persoanele fără adăpost sunt spălate de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, din cauza mirosului neplăcut, puternic şi persistent. Mai mult, aceştia beneficiază de trei mese pe zi şi se poate spune că, în această privinţă, sunt mult mai norocoşi decât ceilalţi pacienţi deoarece ei mănâncă de cele mai multe ori din meniul medicilor, care este ceva mai deosebit şi mai bun decât a celorlalţi.

Totuşi, aceste persoane fără casă vor părăsi spitalul imediat cum vremea se va mai încălzi. În unitatea spitalicească nu este tolerat alcoolul şi tutunul, aşa că mulţi preferă să se întoarcă în stradă, chiar dacă temperaturile sunt destul de mici.

Această situaţie, cu UPU ticsită pe timp de iarnă de persoane care nu reprezintă urgenţe este reclamată, an de an, de medici. Totuşi, nici până acum nu s-a găsit o soluţie astfel încât să existe un spaţiu special destinat acestora, cel puţin în perioada rece şi foarte rece.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eu 26 Jan, 2010 18:11 Aceasta situatie persista de ani de zile. salon care ar putea folosi la tratarea bolnavilor adevarati este tinut pentru a adaposti oameni care ar trebui sa aibe adapostul lor asigurat de primarie. dar astia probabil ca nu voteaza ca Mazare niciodata nu s-a interesat de ei. Macar sa le asigure mancarea de zi cu zi. Traiesc cu mancarea si pachetele pe care le aduc cadrele medicale de acasa. hai mazare...,,.fa ceva si pentru asta. Ce se intampla cu spatiile speciale pentru nepastuitii astia? Fie ca e iarna sau vara in UPU e un aer de nerespirat din acauza astora.Nu se poate efectua nici macar un tratament , nu se poiate respecta nici minimum de confort pentru pacientii reali din cauza lor. Poate le imprumuta mazare din casele sau hotelurile lui?!