Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 1200 de amenzi pentru depasirea termenului legal

ro

17 Aug, 2004 00:00 726 Marime text

Mai mult de 12.000 de notificari emise pentru depunerea declaratiilor de venit global

Orice persoana fizica ce realizeaza venituri din alte activitati decat cea de baza are obligatia de a depune declaratii de venit global, in baza carora se stabilesc obligatiile privind impozitul pe venit * La nivelul Constantei trebuiau sa se conformeze acestei obligatii peste 70.000 de contribuabili * Pana la aceasta data au fost trimise 12.500 de notificari celor care nu s-au achitat de aceasta obligatie * Au existat si situatii in care notificarile au ramas fara raspuns din cauza problemelor de identificare, neputand fi contactati peste 1700 de contribuabili

In fiecare an, pana la data de 15 mai, fiecare contribuabil care nu este angajat cu contract de munca in baza caruia realizeaza venituri de baza, are obligatia de a depune o declaratie privind veniturile realizate suplimentar sau din activitati independente in cursul unui an calendaristic, la sediul organului fiscal de care apartine. Potrivit cuantumului veniturilor globale declarate, se stabilesc obligatiile de plata ale contribuabililor, respectiv impozitul pe venit catre bugetul de stat. Stabilirea obligatiilor de plata se face dupa consolidarea bazei de date potrivit tuturor informatiilor aflate la organul fiscal de la alte organe fiscale, de la platitorii de venituri sau direct de la contribuabili, precum si din alte surse. Aceste surse pot fi: fisele fiscale 1 si 2, declaratii estimative, speciale, contracte de inchiriere-subinchiriere-arenda, declaratii informative depuse de platitorii de venituri, cele privind venitul estimat, precum si declaratiile anuale de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica si declaratiile privind veniturile realizate din activitati agricole. La nivelul municipiului Constanta, numarul contribuabililor care au obligatia depunerii declaratiilor de venit global aferente anului 2003 este de 70.129. In termenul legal de depunere a declaratiilor, si anume 15 mai 2004, s-au inregistrat peste 24.000 contribuabili care s-au conformat acestui tip de obligatii, depunandu-se pana la aceasta data, peste 31.000 de formulare declarative.

Probleme in identificarea contribuabililor

La jumatatea acestei luni au fost contabilizati peste 2600 de contribuabili care si-au depus declaratiile de venit global peste termenul final stabilit prin lege. "In perioada 26 mai - 15 iunie, au fost transmise notificari tuturor acelor persoane fizice care aveau obligatia depunerii acestor formulare si care au neglijat aceasta obligatie, care s-au ridicat la numarul de 12.500", a declarat Ionut Misa, sef-serviciu Gestiune, Registru Contribuabil si Declaratii Fiscale-Persoane Fizice, din cadrul Administratiei Finantelor Publice Constanta. In urma notificarilor emise s-au prezentat la sediul organului fiscal de care apartineau 1126 de contribuabili care au depus declaratiile de venit global aferente anului 2003. Au existat si situatii in care notificarile au ramas fara raspuns, din cauza problemelor de identificare neputand fi contactati peste 1700 de contribuabili. Problemele de identificare au fost generate fie de schimbarea domiciliului fara ca persoana in cauza sa se inregistreze cu noua adresa la organul fiscal, fie ca in documentele fiscale declarative anterioare a inscris eronat codul numeric personal. Pana in prezent s-au incasat 1226 de amenzi pentru toti cei care au depasit termenele impuse de organul fiscal. "Celor care nu s-au prezentat in termen li se vor stabili din oficiu baza impozabila si impozitul datorat bugetului de stat, in baza declaratiilor angajatorului si a celorlalte documente justificative existente in dosarul fiscal al contribuabilului", a adaugat Ionut Misa. De asemenea, pentru persoanele care au depasit termenul prevazut de lege, pentru nedepunerea declaratiilor de venit global, se vor aplica amenzi de la 100.000 lei la 1000.000 lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii