Peste o mie de contracte semnate cu furnizori de servicii medicale Buget zero în luna decembrie pentru CAS Constanţa
Peste o mie de contracte semnate cu furnizori de servicii medicale: Buget zero în luna decembrie pentru CAS Constanţa
10 Aug, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3033
Marime text
După încercarea eşuată din luna aprilie de punere în vigoare a unui contract-cadru al Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa (CASC), din cauza cererilor şi a obiecţiilor aduse de medicii de familie din Constanţa, iată că noul contract-cadru, cu modificările de rigoare, a reuşit să devină aplicabil de la data de 1 iulie, a informat George Mirel Cristescu, directorul general al CASC, în cadrul conferinţei de presă organizate, ieri, la sediul instituţiei.
Conform actului, la data de 29 iulie, CASC a finalizat procesul de încheiere a contractelor cu furnizorii de servicii medicale. Astfel, pentru asigurarea accesului la serviciile medicale, medicamente şi dispozitive în anul 2016 şi pentru acoperirea asistenţei medicale în mediul rural, 24 de ore din 24, CASC a încheiat 1.082 de contracte cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.
În acest sens, au fost încheiate 397 de contracte pentru asistenţă medicală primară (408 medici de familie), nouă contracte pentru trei centre de permanenţă, 199 de contracte pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice (aproximativ 400 de medici specialişti), 29 de contracte pentru asistenţa ambulatorie de recuperare, reabilitare a sănătăţii, 58 de contracte pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi paraclinice, 130 de contracte pentru medicină dentară (251 de medici, dintre care 48 în mediul rural), 31 de contracte pentru asistenţă medicală spitalicească, 149 cu furnizori de medicamente, patru contracte cu furnizori de servicii de recuperare-reabilitare, sanatorii, patru contracte cu furnizori de îngrijire la domiciliu, 67 de contracte cu furnizori de dispozitive medicale şi cinci contracte cu furnizori de transport neasistat, dintre care un contract ce prevede consultaţia la domiciliu. Mai exact, intervenţia unui medic specializat în locul Serviciului Judeţean de Ambulanţă în cazurile de cod verde (cazurile mai simple) şi asigurarea transportului neasistat pentru pacienţii dializaţi, pacienţii care se externează din secţiile de neurochirurgie sau pacienţi cu multiple fracturi.
Aspecte revizuite la cererea medicilor
Principalele aspecte revizuite la cererea medicilor, după cum informează reprezentaţii CASC, sunt: extinderea perioadei de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate offline, redefinirea grupelor de vârstă pentru examinarea şi înregistrarea parametrilor de dezvoltate pentru pacienţii minori; majorarea tarifelor pentru servicii medicale, sancţionarea furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, integrarea clinică şi relaţia cadrelor universitare cu CASC, precum şi introducerea unor noi obligaţii pentru furnizori.Prima reglementare amintită, care a fost modificată, constă în extinderea perioadei de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate offline de la 72 de ore, din momentul acordării, la trei zile lucrătoare, după data acordării serviciului respectiv. În acest mod, se vor evita problemele create de zilele nelucrătoare şi blocarea serverului, care constituiau un impediment în raportarea în termenul stabilit a serviciilor medicale.
Tarifele pentru unele servicii medicale, majorate
Totodată, în noul act normativ au fost incluse mai multe propuneri ale organizaţiilor reprezentative ale furnizorilor de servicii medicale. Una dintre acestea este redefinirea grupelor de vârstă pentru examinarea şi înregistrarea parametrilor de dezvoltare pentru pacienţii minori.Un alt aspect revizuit în actul normativ vizează majorarea tarifelor pentru unele servicii medicale. Astfel, pentru asistenţa medicală primară, valoarea minimă garantată a punctului per capita a crescut de la 4 la 4,3 lei, iar valoarea minim garantată a punctului pe serviciu a crescut de la 1,9 la 2 lei. Asta în timp ce valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu din asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţile clinice s-a majorat de la 1,8 la 2 lei.
Sancţiunile, revizuite
De asemenea, în noul contract-cadru au fost revizuite sancţiunile aplicabile furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Astfel, nivelul sancţiunii a fost coroborat cu gravitatea nerespectării de către aceştia a unor obligaţii. Potrivit acestei reglementări, furnizorii vor fi mai întâi avertizaţi, apoi sancţionaţi.În aceeaşi ordine de idei, CASC a luat în calcul optimizarea transparenţei în sistemul de asigurări sociale de sănătate, incluzând în actul normativ noi obligaţii, precum obligativitatea afişării informaţiilor privind pachetele de servicii medicale şi a tarifelor corespunzătoare, implementarea unui sistem de management al listelor de prioritate la nivelul asistenţei medicale paraclinice din ambulatoriu şi al asistenţei spitaliceşti. De asemenea, noul act normativ intrat în vigoare prevede un termen de 12 luni de valabilitate a prescripţiei medicale.
Trilema profesorilor universitari - instituţie de învăţământ superior, spital de stat sau spital privat?
Un alt aspect care a suscitat numeroase controverse este integrarea clinică. Mai exact, colaborarea dintre spitale şi instituţiile de învăţământ superior medical, respectiv unităţile de învăţământ medical ca fiind activitatea integrată desfăşurată de către personalul didactic din învăţământul superior medical prin cumul de funcţii, în baza unui contract individual de muncă cu jumătate de normă, în unităţile sanitare unde funcţionează catedra sau disciplina didactică. În acest sens, în special la cererea lui Sorin Rugină şi a prof. univ. Octavian Unc, la sfârşitul lunii august va fi reconvocată comisia compusă din patru entităţi: CASC, Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor şi autoritatea publică locală (Consiliul Judeţean). Cu alte cuvinte, această comisie urmează să ia o decizie în vederea cadrelor universitare, care, la moment, sunt puse în faţa unei alegeri, pentru a putea păstra relaţia cu Casa de Asigurări Medicale.Judeţul Constanţa, zonă deficitară
În ceea ce priveşte medicii din unităţile sanitare spitaliceşti şi încadrarea lor în ambele unităţi medicale - privat şi de stat -, George Mirel Cristescu a declarat: „Legislaţia prevede că un medic nu poate figura în relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate în două unităţi sanitare cu paturi. Singura posibilitate ca un medic să figureze în două spitale este ca o comisie, formată din reprezentanţi a patru entităţi, CASC, Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor şi autoritatea publică locală (Consiliul Judeţean), să stabilească zonele deficitare din punctul de vedere al lipsei medicilor de o anumită specialitate. Până acum, comisia respectivă a trecut tot judeţul Constanţa ca fiind zonă deficitară“.În cadrul aceleiaşi conferinţe, directorul general al CASC a comunicat că bugetul din acest an este mai mic decât cel de anul trecut. Totodată, a informat că bugetul dat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate CAS Constanţa este zero pe luna decembrie, precizând, în acelaşi timp, că a cerut deja suplimentarea resurselor financiare de la CNAS.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii