Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:38 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste zece mii de firme in dezacord cu legea

ro

06 Jan, 2005 00:00 666 Marime text

Un sfert din societatile comerciale din judet risca sa fie radiate de Registrul Comertului

OUG 76/2001 prevedea simplificarea procedurilor emiterii actelor de functionare a societatilor comerciale * De trei ani, Legislativul a prelungit, fie semestrial, fie anual, termenul de preschimbare pentru agentii economici constituiti anterior aparitiei actului normativ * In Constanta, din aproximativ 40.000 de agenti economici, un sfert poseda inca documentele vechi * Daca in termen de sase luni de la incheierea dizolvarii si radierea din oficiu firmele nu-si desemneaza un lichidator judiciar, bunurile acestora vor intra in patrimoniul statului

In anul 2001, Guvernul emitea un act normativ prin care se instituia o procedura unica de inregistrare si autorizare a functionarii comerciantilor. Astfel, prin prevederile Ordonantei de Urgenta numarul 76/2001, toti comerciantii reprezentand persoanele fizice autorizate, societatile comerciale, regiile autonome si organizatiile cooperatiste inregistrate de catre birourile unice din tara pana la data aparitiei actului normativ aveau obligatia de a preschimba documentele de inmatriculare cu noile formulare. Preschimbarea consta in inlocuirea certificatului de inmatriculare si a codului fiscal cu un singur document, si anume certificatul de inregistrare. Comerciantii constituiti anterior aparitiei ordonantei aveau un termen de 12 luni pentru a solicita, la Registrul Comertului, preschimbarea actualului certificat de inmatriculare si a codului fiscal cu noul certificat de inregistrare. Toata "munca" agentului economic consta in completarea unei cereri si anexarea documentelor de functionare obtinute anterior pentru a obtine noul act impus de lege. Doar ca termenele pentru preschimbare au fost prelungite repetat, fie din cauza numarului mare de agenti economici inregistrati anterior, termenul de un an dovedindu-se prea mic, fie din cauza nepasarii acestora. Astfel au trecut mai bine de trei ani, iar cea mai recenta pasuire acordata de Legislativ a fost prelungirea termenului din iunie pana la finele lunii decembrie 2004.

10.300 de firme locale "pe vechi"

Alaturi de alte judete din tara, nici la noi situatia nu este tocmai roz. In prezent, in evidentele Oficiului Registrului Comertului Constanta sunt prezent aproximativ 40.000 de agenti economici constituiti pana la aceasta data. "Problema este ca un sfert dintre ei, care au fost inregistrati inainte de luna mai 2001, data aparitiei actului normativ inca mai functioneaza folosindu-se de vechile documente, asta daca mai "traiesc" in mediul de afaceri local", a declarat Traian Oancea, directorul general al Oficiului Registrului Comertului Constanta. Oficialii considera ca acestia, in fapt, si-au incetat activitatea, iar din acest motiv nu s-au mai preocupat de intrarea in posesie a documentului de functionare, asteptand chiar sa fie radiati automat de catre institutie. "Situatia este similara perioadei in care au fost radiate 10.000 de societati pentru ca nu si-au majorat capitalul social in urma cu doi ani", declara Traian Oancea in urma cu doua luni. Situatia, acum la inceput de 2005, a ramas neschimbata, trezindu-se la vreo cateva zile de la expirarea termenului acordat inca vreo doi agenti economici ca trebuie sa-si preschimbe certificatele, insa dosarele nu le-au mai fost acceptate. Oficiile teritoriale asteapta instructiuni din partea Oficiului National al Registrului Comertului referitoare la dizolvarea celor 10.300 de societati de pe lista neagra a ORC Constanta. Vor exista cazuri cand societatile se vor dizolva de la sine sau prin instanta, unele dintre ele fiind in procedura de faliment. S-a introdus un nou termen de sase luni, care curge de la incheierea dizolvarii si pana la radierea din oficiu, timp in care reprezentantii firmelor sunt obligati sa desemneze un lichidator judiciar. In cazul in care in acest rastimp nu demareaza procedura de lichidare a firmei se va considera ca bunurile sunt abandonate si vor trece in patrimoniul statului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii