Piata imobiliara din Romania nu are motive de ingrijorare in contextul crizei mondiale
Piata imobiliara din Romania nu are motive de ingrijorare in contextul crizei mondiale
14 Sep, 2007 20:00
ZIUA de Constanta
970
Marime text
Criza creditului imobiliar din Statele Unite s-a resimtit in Europa printr-o scadere a preturilor proprietatilor imobiliare, in Letonia aceasta fiind de pana la cinci la suta, Irlanda anuntand scaderi medii ale tranzactiilor cu 3,3 la suta, a declarat, pentru Rompres, Monica Marin, manager partener la compania imobiliara EuroMetropola.
,,Din interiorul pietei imobiliare romanesti viitorul nu se intrevede deloc sumbru. Exista, insa, date care confirma faptul ca Romania este expusa unui risc major in acest moment, mai ales pentru ca, de la inceputul anului, BNR a dat liber la credite, o masura riscanta pentru intreg sectorul financiar. Piata financiara din Romania nu are, totusi, motive de ingrijorare acum deoarece creditele oferite de bancile din Romania nu sunt chiar atat de relaxate, iar din cauza birocratiei existente inca, imprumuturile nu sunt accesibile decat celor care dovedesc intr-adevar ca au resurse din care pot rambursa imprumuturile', afirma Monica Marin.
Consultantii si investitorii care activeaza in piata imobiliara din Romania nu sunt in alerta maxima pentru ca nu intrevad un declin al preturilor proprietatilor imobiliare. Argumentul lor principal este cererea reala mare de proprietati imobiliare atat in Bucuresti, dar si in celelalte orase. La nivelul Bucurestiului, cererea este de circa 100.000 de locuinte, conform analistilor, iar oferta de circa 12.000 de locuinte noi nu este nici pe departe suficienta.
'Singura sansa pentru incetinirea cresterii preturilor ar fi o oferta mai bogata de imobile finalizate care sa acopere o parte mai mare din cererea existenta in acest moment', spune reprezentanta EuroMetropola.
Un alt amanunt pe care mizeaza investitorii din piata imobiliara este acela ca romanii au o mentalitate investitionala care ii directioneaza in principal catre investitiile imobiliare.
Ingrijorarea legata de evolutia pietei de credite relaxate si de efectele acesteia asupra preturilor din piata imobiliara nu reduce apetitul clientilor pentru astfel de imprumuturi, iar investitorii straini nu au planuri de retragere din Romania, cu atat mai putin acum, la inceput de toamna, cand piata imobiliara este mai dinamica decat in alte perioade ale anului.
,,Toata aceasta criza mondiala nu va fi decat o scurta ploaie de vara pentru piata imobiliara din Romania', apreciaza Monica Marin.
Scris de: {autor}RMP{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii