Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:39 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pistornic vechi donat Arhiepiscopiei Tomisului de Dobrogea Grup SA ÎPS Teodosie - „Arhiepiscopia și Dobrogea alcătuiesc o singură ființă. Această legătură trebuie să dăinuie cât va dăinui lumea“ (galerie foto)

ro

15 Apr, 2020 00:00 3551 Marime text

Un pistornic vechi de aproximativ 170 de ani, care a aparținut unor renumite familii de brutari albanezi, iar mai apoi firmei Dobrogea Grup SA, a fost donat Arhiepiscopiei Tomisului. Pistornicul este un sigiliu de lemn sau o pecete cu care se imprimă pe prescuri semnul Sfintei Cruci și inițialele IS, HR, NI, KA (Iisus Hristos Biruitorul).
 
Președintele Dobrogea Grup a donat acest pistornic Arhiepiscopiei Tomisului, prin ing. Dragoș Onea, care pe 12 aprilie 2020, s-a întâlnit cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu ocazia împlinirii a 19 ani de la întronizarea Arhiepiscopului la Tomis. IPS Teodosie s-a bucurat de acest gest, care semnifică strânsa legătură dintre Arhiepiscopia Tomisului și Dobrogea Grup, subliniind că acest parteneriat există încă de la venirea sa în Dobrogea și exprimându-și speranța că va continua, în folosul credincioșilor.
 
„Atunci când am venit cu 19 ani în urmă, doamna Fotini, cea care este simbolul societății Dobrogea, m-a întâmpinat cu aceleași produse deosebite și pe mine, și pe cel care m-a adus aici, vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist. De atunci şi până acum mereu am ținut cea mai strânsă legătură, iar acest pistornic, care este cu adevărat un simbol al prescurii noastre, din care săvârșim în sfintele liturghii, este un dar cu totul deosebit. Îl voi pune la loc de cinste și pistornicul va fi o legătură între Dobrogea și Arhiepiscopia Tomisului. De alfel, Arhiepiscopia și Dobrogea alcătuiesc o singură o singură ființă, o legătură, pentru că acolo pregătim și Paștele, acolo creştinii îşi iau pâinea cea de toate zilele. Această legătură trebuie să dăinuie cât va dăinui lumea“, a spus IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
Din punct de vedere etimologic, cuvântul prescură provine de la grecescul „prosfora” care înseamnă jertfă, ofrandă, aducere sau punere înainte. Forma prescurii este rotundă, semnificând faptul că Dumnezeu nu are început și sfârșit. Această pâine liturgică este materia principală din care se pregătesc Sfânta Împărtășanie și Sfânta Anafură. În anul 1850, un grup de familii creștin-ortodoxe din Albania s-a stabilit în Constanța și a înființat printre primele Ateliere de Brutărit din oraș. Familiile Costea, Gheorghiade, Gheorghiu, Anastase, Sotir, Spiru, Gache și Metode au deținut brutării vreme de aproape un veac, în perioada 1850-1946, ultima a aparținut Vasilichiei Gheorghiu (Metode) și era amplasată pe strada Carol, nr. 202 (206) (actualul Tomis).

Pecetarul a fost aplicat pe pâinea rotundă și transmis din generație în generație, fiind moștenit de către Maria Cristea, fiica Vasilichiei Gheorghiu (Metode) până în anul 1989, apoi de către fiica sa Vasilica Onea până în aprilie 2018. În această perioadă, pecetarul a fost folosit, casnic, pentru sfințirea pâinii și a prescurilor.

La dorința Vasilicăi Onea, fiul său moștenitor, ing. Dragoș Onea, a donat în data de 4 aprilie 2018 pistornicul doamnei Fotini Teodorescu, președinte al Dobrogea Grup SA, cu „unica dorință de păstrare vie a memoriei tradiției pentru tot ceea ce reprezintă Pâinea, simbol al Jertfei”, așa cum este precizat în „In memoriam pistornic/pecetar/sigiliu”, care însoțește donația.

La rândul ei, președinta Dobrogea Grup a donat acest pistornic Arhiepiscopiei Tomisului, prin ing. Dragoș Onea, care pe 12 aprilie 2020, s-a întâlnit cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu ocazia împlinirii a 19 ani de la întronizarea Arhiepiscopului la Tomis.  IPS Teodosie s-a bucurat de acest gest, care semnifică strânsa legătură dintre Arhiepiscopia Tomisului și Dobrogea Grup, subliniind că acest parteneriat există încă de la venirea sa în Dobrogea și exprimându-și speranța că va continua, în folosul credincioșilor.
 

Citeşte şi:
 
Arhiepiscopia Tomisului Alături de persoanele aflate în situații speciale

Limitarea accesului publicului în spații închise la 100 de persoane Arhiepiscopia Tomisului. Slujbe oficiate în afara lăcașurilor de cult
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gogu 15 Apr, 2020 14:25 arhiepiscopiei nu-i pasa de nimeni, in afara de elita bor...