Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ploua in scoli

ro

18 Oct, 2002 00:00 876 Marime text

Multe unitati de invatamant au probleme cu hidroizolatia

In momentul de fata, in clasele a 20 dintre unitatile de invatamant constantene ploua * Acest lucru reprezinta un pericol extrem de mare, mai ales in cazul infiltrarii apei de ploaie la instalatiile electrice * Majoritatea directorilor de scoli prefera sa ceara bani pentru gresie si faianta decat pentru a repara acoperisurile * Ei merg pe principiul ca, daca au scoala amenajata modern, atrag mai multi elevi * Din acest motiv, RAEDPP va fi cea care va stabili prioritatile in momentul alocarii banilor de reparatii

In ciuda faptului ca anul scolar a inceput de mai bine de o luna, problema amenajarii si dotarii scolilor este inca la ordinea zilei. Cele 120 de unitati de invatamant din municipiul Constanta se afla sub directa administrare a Directiei de Invatamant din cadrul Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat Constanta. Directorul acesteia, Ovidiu Tanase, a facut ieri o trecere in revista in ceea ce priveste starea in care se afla acestea, sumele investite pentru intretinerea si dotarea lor propriu-zisa, ca si problemele cu care se mai confrunta.La ora actuala, din cele 120 de unitati de invatamant existente, un numar de 115 au facut obiectul reparatiilor curente. Pana la 30 septembrie, valoarea acestor reparatii se ridica la suma de 15,8 miliarde de lei. Se preconizeaza ca, in perioada urmatoare, sa fie initiate si finalizate si reparatiile celorlalte unitati de invatamant ramase. Dintre acestea una este in stare de conservare, nemaifiind practic folosita de ceva vreme, iar o alta necesita o atentie speciala. In acest ultim caz este vorba de Scoala nr 11. Cladirea in care functioneaza dateaza din anul 1923 si are o valoare arhitectonica deosebita. Din acest motiv, restaurarea presupune o suma care ar putea ajunge pana la 7 miliarde de lei. "Speram ca pentru refacerea acestei cladiri sa putem obtine fonduri Phare, intrucat este pacat ca o astfel de cladire sa fie lasata in paragina", a declarat Ovidiu Tanase. Pe langa reparatia cladirilor propriu-zise, au fost efectuate si o serie de remedieri ale instalatiilor, al caror cost s-a ridicat la aproape 2 miliarde de lei. In cazul a 13 unitati de invatamant au fost estetizate fatadele, iar 31 de scoli si gradinite au necesitat reparatii la instalatiile electrice, lucrari al caror cost a ajuns la 361 de milioane de lei. Mobilier nou nu a fost achizitionat, in schimb au fost reparate 1.365 de banci, 135 de scaune si 35 de mese de atelier, contravaloarea ridicandu-se la 1,3 miliarde de lei.

Directorii prefera gresia si faianta

Una dintre cele mai stringente probleme din aceasta perioada o reprezinta insa asigurarea caldurii in scoli si, nu in ultimul rand, izolatia. "A fost initiat un program de reabilitare a centralelor", a declarat Ovidiu Tanase. "Pana in acest moment, au fost finalizate cinci si alte sase se afla intr-un stadiu avansat. Valoarea estimata se ridica la aproape 4 miliarde de lei. Totodata, suntem in curs de contorizare a energiei termice la 46 de unitati de invatamant, iar in alte 84 se contorizeaza apa potabila". Poate cea mai grava problema la ora actuala o reprezinta insa faptul ca in 20 dintre scolile constantene ploua in clase. Conform declaratiilor directorului, principalul motiv il reprezinta o proasta stabilire a prioritatilor. "Directorii scolilor, in loc sa ceara bani pentru hidroizolatii, prefera sa isi doteze scoala cu gresie, faianta si geamuri termopan. Noi preferam sa rezolvam mai intai problemele legate de izolatie, termoficare, si abia apoi cele legate de infrumusetare. Este un lucru normal si acest fapt, dar nu atata timp cat exista probleme mult mai stringente. In plus, daca apa infiltrata prin acoperis ajunge la instalatiile electrice, se poate ajunge chiar la o nenorocire". Motivul alegerii facute de directorii in cauza il reprezinta dorinta de a-si atrage mai multi elevi, incantati de aspectul deosebit al institutiei de invatamant si de amenajarile interioare. Pentru ca pe viitor sa se evite astfel de situatii, RAEDPP a decis ca prioritatile pentru fiecare institutie de invatamant sa fie stabilite in urma unor controale deosebit de amanuntite, efectuate de inspectori din cadrul Directiei. "In aceasta perioada am initiat o serie de negocieri cu o firma care sa execute reparatiile, urmand ca plata, respectiv 300 de miliarde de lei, sa se faca in 2003".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii