Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:48 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pomenit de soţie, copii şi prieteni Parastasul de şapte ani al fostului comandant al navei „Independenţa“, Constantin Preda (galerie foto)

ro

20 May, 2019 00:00 3679 Marime text
Familia comandantului titular al navei „Independenţa“, Constantin Preda, a organizat, în apropierea marii sărbători a Sfinţiilor Împăraţi Constantin şi Elena, parastasul de şapte ani de la decesul acestuia. Soţia, copiii, alături de cei mai apropiaţi prieteni, au mers sâmbătă dimineaţa la cimitir, unde a fost oficiată slujba religioasă de pomenire. Ulterior, cei care l-au cunoscut, rudele şi prietenii au fost invitaţi la un restaurant din Constanţa.
 
„Pe 18 mai 2019, în apropierea marii sărbători a Sfinţiilor Împăraţi Constantin şi Elena, familia comandantului Constantin Preda a comemorat 7 ani de la trecerea acestuia în nefiinţă. Dumnezeu să-l odihnească!“, a transmis Nina Nicolina Preda, soţia comandantului titular al navei „Independenţa“, Constantin Preda.
 
Reamintim că pe data de 21 mai s-au împlinit şapte ani de la decesul lui Constantin Preda. Fostul comandant al navei „Independenţa“ a decedat cu puţin timp înainte de a împlini 80 de ani. „Pe data de 21 martie 2019, s-au împlinit 7 ani de la trecerea în eternitate a scumpului lor soţ şi tată, comandantul de cursă lungă Constantin Preda. Vieţile noastre sunt nişte călătorii, marcate de un şir de despărţiri, căutări, evoluţii, regăsiri, redefiniri şi plecări în noi voiaje. Acestea sunt cel mai adesea specifice celor ce şi-au închinat viaţa marinăriei, adică călătoriilor pe mările şi oceanele planetei. Dar, oricând plecăm şi oriunde mergem, suntem înveşmântaţi în ţesătura imaginii faptelor şi vorbelor noastre. Care, la rândul lor, vin din esenţa fiinţei ce nu poate fi mistificată, din profunzimea personalităţii fiecăruia. Tatăl meu s-a afirmat în existenţa sa ca un om cinstit, drept şi de o corectitudine exemplară.
 
Deşi etica lui înaltă nu i-a făcut viaţa mai uşoară sau mai îmbelşugată, a fost singurul mod în care a înţeles să trăiască, în respect pentru valorile morale clasice şi căutând, întotdeauna, să fie un exemplu pentru familie şi pentru cei cu care străbătea mările lumii. Lumea de astăzi, în derivă pe un ocean de materialism şi impostură, a pierdut prin el un om de o decenţă şi o demnitate cum rar mai întâlnim astăzi. Voiajele tatălui meu erau lungi pentru mine, dar am crescut cu convingerea că, de fiecare dată, se întorcea pentru a-şi continua menirea de părinte.
 
A fost un român adevărat, dedicat ţării şi pământului în care s-a născut, a crescut şi a fost educat. Pentru el, ţara însemna familia şi profesiunea pe care şi-a exercitat-o până în ultima clipă cu un desăvârşit devotament. Momentele dramatice de boală şi suferinţă prin care a trecut înainte de a pleca în călătoria fără întoarcere mi-au arătat tăria cu care încerca să-şi păstreze demnitatea, chiar în condiţiile nemiloase ale bolii care îi atacă însăşi esenţa intelectuală.
 
Numai un om, trecut ca el prin furcile caudine ale mării, îşi putea controla corpul muritor, şi el a dovedit-o, ţinându-se luni de zile, drept, fără să pară că va fi răpus. Dincolo de durerea de a-l pierde, deşi au trecut 7 ani, sunt mândru că tatăl meu a fost un exemplu de decenţă, cinste şi demnitate, calităţi prin care şi-a căpătat un deosebit respect în ochii tuturor celor care l-au cunoscut“, a transmis fiul său, Dorin Preda.
 

O viaţă dedicată navigaţiei

 
Constantin Preda s-a născut pe data de 28 mai 1932, în comuna Moldoveni, judeţul Ialomiţa. A absolvit Şcoala Militară de Marină din Constanţa (1953) şi Institutul de Marină Civilă din Constanţa (1973). În perioada anilor 1956 - 1961 a fost lector la Şcoala Superioară de Marină. În anul 1969 s-a îmbarcat pe prima navă - „Oltenia“, un petrolier de 36.000 tdw. Constantin Preda a mai fost comandant pe navele „Dacia“, „Crişana“, „Muntenia“ (petroliere de 86.000 tdw, construite în Japonia), „Independenţa“ - nava-amiral a flotei României, petrolier de 150.000 tdw. Constantin Preda a mai fost comandant pe cargourile „Bacău“, „Iaşi“, „Deva. După dezastrul navei „Independenţa“, a făcut parte din comisia de anchetă pentru stabilirea cauzelor şi împrejurărilor producerii catastrofei din noiembrie 1979. Timp de 12 ani fără întrerupere, a fost comandantul petrolierului „Banat“, după care au urmat navele „Blaj“ (1992, un mineralier de 55.000 tdw) şi din nou „Muntenia“ (1993). În anul 1994 s-a pensionat. Constantin Preda a decedat pe data de 21 martie 2012, cu puţin timp înainte de a împlini 80 de ani.
 

Nava „Independenţa“ a ars timp de o lună în Marea Marmara

 
Nava „Independenţa“, al cărei comandant titular a fost Constantin Preda, a ars timp de o lună în Marea Marmara, iar 42 din cei 45 de marinari români aflaţi la bord au pierit în explozia de pe ape ce s-a produs la 15 noiembrie 1979. Nava se întorcea din Libia, încărcată cu 95.000 de tone de ţiţei. Trecuseră patru ore şi jumătate după miezul nopţii când petrolierul de mare tonaj a fost lovit în strâmtoarea Bosfor de nava grecească Evriali, comandată de căpitanul Alekos Adamopoulus. Constantin Preda era comandantul titular al navei „Independenţa“, însă, pentru că era în concediu, în acel voiaj a fost înlocuit de comandantul Dorinel Mihai.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii